Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pekaríka čaká stý zápas. Január mu dal zabrať

Jarnú časť nemeckej bundesligy, najsledovanejšiu futbalovú súťaž sveta, otvorí v piatok súboj prvých dvoch tímov: druhý Wolfsburg hostí lídra Bayern Mníchov.

29.01.2015 10:00
Slovensko, Španielsko Foto:
Peter Pekarík v drese reprezentácie.
debata

Významný medzník v kariére čaká aj slovenského reprezentanta Petra Pekaríka (28). Žilinský rodák sa chystá na stý štart v nemeckej bundeslige. „Veľmi sa teším,“ vraví pravý obranca Herthy BSC Berlín pred zápasom s Werderom Brémy.

Prestávka v súťaži trvala od 21. decembra. Ako ste ju prežili?
Najprv som dva týždne oddychoval a od 5. januára sa začala zimná príprava. Sviatky sme trávil doma na Slovensku a potom sme sa vybrali s manželkou na dovolenku na Maledivy. Boli sme tam prvý raz, veľmi sme chceli navštíviť tento kút sveta a presvedčili sme sa, že je to nádherné miesto, kde sa výborne relaxuje.

Zimná príprava je v Nemecku podstatne kratšia ako na Slovensku. Vnímate to ako výhodu?
Odpoviem asi za každého futbalistu. Zimná príprava nie je najobľúbenejšia časť roka. Každý z nás radšej hrá, než trénuje. V Španielsku a Taliansku je pauza na prelome rokov kratšia, o Anglicku ani nehovorím. My sme časť z nej prežili na sústredení v Turecku, odohrali sme štyri zápasy.

Naberanie kondície nie je súčasťu prípravy?
Ale áno, tomu sme sa nevyhli. Niektoré tréningy boli poriadne tvrdé, január nám dal zabrať. Fyzická príprava nie je však postavená na dlhých behoch, ale najmä na vysokej intenzite.

Bayern má po jesennej časti výrazný jedenásť bodový náskok na čele. O titul už sotva príde…
Ak by Bayern neobhájil titul, považoval by som to za futbalový zázrak. Nemá v súťaži konkurenta, o titul akoby sa už ani nehralo. V piatok má Wolfsburg asi poslednú šancu ho pribrzdiť. Všetci sú zvedaví, ako sa vyrovná s nečakanou smrťou mladého belgického stredopoliara Juniora Malandu, ktorý zahynul pri autonehode pred odletom na sústredenie do Juhoafrickej republiky pred troma týždňami. Tejto tragédii sa venoval veľký priestor, veľa sa o nej diskutovalo. Malandovi spoluhráči z Wolfsburgu ju ťažko znášali.

Ovplyvnilo nešťastie ich prípravu?
Určite, hoci si netrúfam povedať, ako sa to prejaví v súťaži. Klub posunul odlet na sústredenie do Afriky a požiadal aj o pomoc psychológa, ktorý dával tím dokopy. Wolfsburg čaká veľký boj, ak si chce udržať súčasné postavenie. Za ním vládne mimoriadna vyrovnanosť, o ďalšie miesta sa bude tuho bojovať.

Veľký boj sa očakáva aj na opačnom konci tabuľky. Aké sú ambície trinástej Herthy, ktorú delia od dna tri body?
Pred štartom súťaže nám vedenie klubu nestanovilo nijaký konkrétny cieľ. Sme nováčikom, očakáva sa od nás, aby sme sa etablovali v bundeslige. Ak nejaký zápas vyhráme, môžeme sa posunúť aj o štyri miesta vyššie, ak prehráme, padneme do zóny, z ktorej sa vypadáva. Preto bude každý zápas dôležitý. Veríme, že boju o záchranu sa vyhneme.

Predposledná v tabuľke je aktuálne Borussia Dortmund, ktorá patrila pred štartom k favoritom. Bude sa na jar zachraňovať?
Myslím si, že sa posunie vyššie a boj o udržanie ju nečaká. Videl som jej viaceré stretnutia a hrala dobre aj v zápasoch, v ktorých nakoniec nebodovala. Mala v nich veľa smoly. Herne je na tom určite lepšie, ako ukazuje jej postavenie v tabuľke. Opiera sa tiež o obrovské divácke zázemie, jej štadión má najvyššiu kapacitu a býva vždy vypredaný.

Na nezáujem divákov sa nemôže sťažovať ani Hertha…
Máme štadión s druhou najvyššou kapacitou, priemerná návšteva na zápas je 55-tisíc ľudí. V diváckom rebríčku nám patrí štvrtá priečka. Hrať pred takou kulisou je vždy obrovský zážitok, veľmi si to užívam.

Ak dostanete trénerovu dôveru, najbližší víkend vás čaká v Brémach stý zápas v bundeslige. Všimli si v klube túto okrúhlu cifru?
Miestni novinári si to už všimli a v rozhovoroch sa ma na to pýtali. Spoluhráči sú zatiaľ ticho, ale pred zápasom môžem čakať nejaké podpichovanie. Samozrejme, v dobrom. Veľmi si cením, že som to v tejto náročnej súťaži dotiahol až k stovke, je to splnenie jedného z mojich futbalových snov. Bol by som ešte radšej, keby som mohol jubileum osláviť víťazstvom.

A možno aj gólom… Zatiaľ ste v bundeslige neskórovali.
To je pravda, z gólu som sa ešte netešil. Keby som ho dal, bol by to bonus navyše, ale vo futbale je vždy najdôležitejšia výhra mužstva.

Ak by mala Hertha výhodu penalty, umožnili by vám spoluhráči výnimočne ju kopať?
Možno, keby sme viedli 5:0… (smiech) Ale s tým nerátam, čaká nás náročný zápas. Werder je namočený a nevyhne sa boju o záchranu. Nemôže si dovoliť zaváhania, najmä nie doma. Čo sa týka penalty, takto to v bundeslige nefunguje, v tíme sú určení jej strelci, to platí. Ako som povedal, rozhodujúci je úspech tímu, tomu treba všetko podriadiť.

Trúfali by ste si na jedenástku v bundesligovom súboji za otvoreného stavu?
Penalty v zápasoch nestrieľam, naposledy som mal podobnú šancu, keď som pôsobil v tureckom Kayserispore pred troma rokmi. Ak by však padla voľba na mňa, trúfal by som si.

Budete mať na rukáve kapitánsku pásku ako viackrát v predchádzajúcich stretnutiach?
Kapitánom je Švajčiar Fabian Lustenberg, ja som jeho zástupca. Keď bol zranený, mal som pásku ja, v 15 zápasoch. Veľmi si to vážim, je to pocta. Fabian je teraz zdravotne v poriadku, predpokladám, že nastúpi, takže kapitánom bude on.

Mimochodom, spomínate si aj na svoju premiéru v bundeslige?
Samozrejme, veľmi presne. Sto štartov som nazbieral v dvoch bundesligových dresoch – najprv vo Wolfsburgu, s ktorým som hneď po príchode vybojoval nemecký titul. Vo februári 2009 som si odkrútil premiéru v Kolíne, remizovali sme 1:1. Vo Wolfsburgu som zažil nádherné obdobie, ale aj súčasné má pre mňa svoje čaro. Na stý zápas som čakal šesť rokov, ak beriem do úvahy, že rok som pôsobil v tureckej lige a rok s Herthou v druhej bundeslige, nie je to zlá bilancia.

Končí sa čas príprav a ide do tuhého. Tešíte sa?
Veľmi, mám rád zápasový adrenalín, situácie, keď o niečo ide.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #Peter Pekarík