Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legia nestojí ani nepadá len na Slovákoch, vraví Kuciak

Patrí ku kľúčovým mužom najlepšieho poľského klubu. Výraznou mierou mu pomohol k dvom majstrovským titulom a rovnakému počtu triumfov v domácom pohári. Aj v tejto sezóne mieri s Legiou Varšava za úspechom. V tabuľke Ekstraklasy patrí obhajcovi titulu prvé miesto a na suverénny postup do vyraďovacej fázy siaha i v Európskej lige. "V klube som pomerne dlhý čas a nikdy sme pred sebou nemali nízke ciele," vraví slovenský brankár Dušan Kuciak (29).

30.10.2014 08:00
kuciak, Gulbrandsen, Brzyski Foto: ,
Legia je v Poľsku veľkým klubom. Od fanúšikov, majiteľa, trénera či hráčov by bolo alibistické tvrdiť, že nemáme ambíciu byť najlepší v krajine.
debata

Horší vstup do sezóny som počas kariéry ešte nezažil, pohovorím si s trénerom brankárov, zneli vaše slová zo začiatku októbra. Odvtedy ste v lige vychytali nulu v zápase s Gdaňskom (1:0) a mužstvo priviedli k víťazstvu nad Bydgoszczom (2:1). Zmenili ste niečo v tréningu či myslení?
Bol by som nerád, keby moje slová vyzneli ako sťažovanie sa. Len som vykreslil vtedajšiu realitu. Mužstvo síce väčšinu zápasov vyhralo, no dostávalo viac gólov ako po minulé roky. Navyše, prišiel nešťastný zápas s Piastom Gliwice. Po prihrávke od spoluhráča som zaváhal a dostali sme gól. Aj tento okamih prispel k prehre 1:3. Potreboval som sa trochu upokojiť. Vhod mi preto prišla reprezentačná prestávka, počas ktorej som viac trénoval a našiel opäť vnútornú pohodu. Verím, že na dlhšie obdobie.

Napriek kritickým slovám je Legia na prvom mieste Ekstraklasy. Vládne v klube s doterajším priebehom sezóny spokojnosť?
V Legii sú vždy tie najvyššie ciele. Očakávajú sa od nás len víťazstvá. To, že sme na čele tabuľky, je dobré, ale očakával som, že pred konkurenciou budeme mať väčší náskok. Pozitívne však je, že stále bojujeme na troch frontoch – okrem ligy a pohára sme v hre aj v Európskej lige. Je to síce náročné, no zároveň nám to vyhovuje. Hráme dvakrát za týždeň a sme tak v jednom kole.

Môže mať Legia iný cieľ ako obhajobu majstrovského titulu?
V klube som pomerne dlhý čas, ale nikdy sme nemali pred sebou inú métu ako titul. Inak to nebude ani v budúcnosti. Legia je v Poľsku veľkým klubom a z pohľadu fanúšikov, majiteľa, trénera či hráčov by bolo alibistické tvrdiť, že nemáme ambíciu byť najlepší v krajine.

V pohárovej Európe púta pozornosť vaša výnimočná séria bez inkasovaného gólu (622 minút). Myslíte občas na ňu?
Priznávam, je to milé. Ide o výsledok celého tímu, nielen Kuciaka. Kým však debaty okolo série neotvorili novinári, ani som si nič podobné neuvedomoval. Nerád o tom rozprávam. Čím viac budeme na túto tému hovoriť, o to viac mi to môže uškodiť. Ak vyhráme najbližší zápas 2:1, nikto sa neurazí. Ja už vôbec nie.

Pripomínajú vám sériu aspoň spoluhráči?
Vôbec. Tak, ako ja, ani oni tomu nepripisujú veľkú dôležitosť. Už čoskoro sa totiž môže séria skončiť a nik si na ňu nespomenie.

V lige sa Legia pýši najlepším útokom, v Európskej lige strelila v troch zápasoch tri góly. Hrá mužstvo na európskej scéne defenzívnejšie?
Nechcem hodnotiť súperov, ale nemôžeme očakávať, že v Európskej lige budú mať tímy rovnakú kvalitu ako v Ekstraklase. Konkurencia na európskej scéne je kvalitnejšia, silnejšia, lepšie pripravená. Preto musíme hrať iným spôsobom. Najdôležitejšie sú však body. Z troch zápasov ich máme deväť, čo je výborné.

Zatiaľ čo vy patríte k pilierom obrany, v ofenzíve žiari váš mladý krajan – Ondrej Duda. Ako zapadol reprezentant do 21 rokov do tímu?
Na Ondreja môžem povedať len pozitívne slová. Hneď od začiatku mal trénerovu dôveru. Šance sa chopil a potvrdil, že je výborným hráčom. Napriek tomu, že má len devätnásť rokov, je veľmi vyspelý. Pre mužstvo je nesmierne potrebný.

Vychádzate spolu aj mimo ihriska?
Samozrejme. Pochádzame z rovnakej krajiny, tak je prirodzené, že sa stretávame a navštevujeme.

Dá sa povedať, že Legia v súčasnosti stojí a padá na výkonoch Slovákov?
To by som rozhodne netvrdil. V každom zápase zaberú iní hráči. Legia nie je odkázaná len na slovenských futbalistov. V mužstve je viacero legionárov a šikovných domácich hráčov. Spolu sme vytvorili vhodný mix, ktorému to spolu ladí.

V závere minulej sezóny sa špekulovalo o vašom odchode z klubu. V hre vraj boli Ajax Amsterdam či West Ham United. Nakoľko bol váš prestup reálny?
Bol absolútne nereálny. Žiadna ponuka neprišla mne ani klubu. Čiže o konkrétnom záujme o moje služby sa hovoriť ani nedá.

S Legiou ste zažili na začiatku sezóny šok, keď vás po administratívnej chybe vyradil z predkola Ligy majstrov Celtic Glasgow (napriek víťazstvám 4:1 a 2:0). Prebolelo už sklamanie?
Je to háklivá, nepríjemná téma. Na tieto udalosti si budem pamätať do konca kariéry. A naisto aj po nej. Tvrdím, že niekto nám Ligu majstrov zobral. Som totiž presvedčený o tom, že aj cez ďalšieho súpera by sme prešli a zahrali si v skupinovej fáze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #legia varšava #Dušan Kuciak