Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude bundesligový súboj o titul opäť nudný? V Dortmunde veria, že nie

Po anglickej Premier League odštartuje v piatok aj s trojicou Slovákov súboje o ligový primát ďalšia špičková európska súťaž.

21.08.2014 18:32
Bayern, fanúšikovia, bundesliga Foto: ,
Fanúšikovia Bayernu Mníchov.
debata

V piatkovej predohrávke prvého kola bundesligy privíta najväčší kandidát na titul Bayern Mníchov tím z Wolfsburgu.

Ubehlo iba šesť týždňov odvtedy, čo Nemci na šampionáte v Brazílii demonštrovali absolútnu nadvládu nad futbalovým svetom. "Titul, ale zároveň aj príťažlivá hra Nationalelf sú najlepšou reklamou pre nemecký futbal,“ radoval sa šéf súťaže Christian Seifert.

A má pravdu. Tím okolo Joachima Löwa nielenže zužitkoval výbornú prácu nemeckých klubov s mládežou do historického výsledku, ale predviedol tiež obrovskú silu nemeckého spôsobu života a jeho presvedčenie, že dlhodobé plánovanie v kombinácii s tvrdou prácou prináša úspech.

Bundesliga má takmer všetko, počas leta prišla iba o jednu zo svojich hviezd, keď sa reprezentant Tony Kroos upísal Realu Madrid. Vyhovujúce začiatky zápasov, relatívne lacné vstupenky a bezpečnosť na tribúnach aj s pivom v ruke. Chýba jej jediné – napínavý súboj o titul. "Premier League nie je ako bundesliga, kde všetci vedia, kto bude na konci prvý a kto zasa duhý,“ škodoradostne pripomína kouč anglickej Chelsea José Mourinho.

Proti jeho slovám nemožno namietať. V uplynulom ročníku bavorský klub konkurenciu s prehľadom prevalcoval, keď pred druhou Borussiou Dortmund mal až devätnásťbodový náskok. Zdá sa, že víťaziť dominantnejším spôsobom sa už ani nedá. Naopak, súperi Bayernu mu tento rok chcú obhajobu skomplikovať.

"Dúfam, že Bayern tento rok titul nevyhrá. Nehovorím to preto, že by som mu ten triumf neprial, hrozí však, že po jeho prípadnom ďalšom úspechu sa stane neporaziteľný,“ provokuje Bavorov pred ich vzájomným duelom prezident Wolfsburgu.

Bayern prišiel počas leta okrem Kroosa aj o útočníka Maria Mandžukiča, jeho fanúšikovia ale zúfať nemusia. V Alianz aréne už majú náhradu – Roberta Lewandowského, najlepšieho strelca súťaže, ktorý prišiel zadarmo z konkurenčného Dortmundu.

Westfálsky tím, ktorý o odchode poľského kanoniera vedel už dlhšie, priviedol do mužstva Cira Immobileho a Kolumbíjčana Adriana Ramosa. V predsezónnom Superpohári zdolal Bayern 2:0 a verí si aj v lige. "Tento rok to Mníchovčanom maximálne sťažíme,“ verí kouč Dortmundu Jürgen Klopp.

O tom, či sa jeho slová naplnia, sa začne rozhodovať už v piatok, niektoré médiá si však myslia svoje. "Aj vy sa občas budíte o polnoci spotený a zo sna kričíte, že Bayern získal ďalší titul už na Vianoce?,“ opýtal sa svojich čitateľov futbalový magazín 11 Freunde.

Do diania v bundeslige zasiahnu aj Slováci. K už etablovanej dvojici Karim Guédé (SC Freiburg ), Peter Pekarík (Hertha Berlín ) pribudol Dušan Švento (1. FC Kolín, momentálne je zranený).

Najdrahšie príchody do Bundesligy
Meno Predošlý klub Nový klub suma v mil. eur
Ciro Immobile FC Turín Dortmund 19
Juan Bernat Valencia Bayern 10
Yann Sommer Bazilej Mönchengladbach 8
Nuri Sahin Real Madrid Dortmund 7
Valon Behrami Neapol Hamburg 4
Najdrahšie odchody z Bundesligy
Toni Kroos Bayern Real Madrid 30
Mario Mandžukič Bayern Atlético Madrid 22
Emre Can Leverkusen FC Liverpool 12
Marc-André ter Stegen Mönchengladbach FC Barcelona 12
Luuk de Jong Mönchengladbach PSV Eindhoven 6

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bundesliga #Bayern Mníchov #Borussia Dortmund