Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štartuje česká liga. So 41 Slovákmi

V najvyššej českej futbalovej súťaži, ktorá odštartuje v piatok a po sedemnástich rokoch zmení názov z Gambrinus ligy na Synot liga, sa na súpiskách 16 tímov objavilo aktuálne 93 legionárov z 28 krajín. Z toho je až 41 Slovákov.

25.07.2014 15:42
futbal, futbalová lopta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Silná slovenská kolónia je najmä v poprednom tíme Slovan Liberec. Na súpiske je nielen šesť slovenských futbalistov, ale na lavičke sedí aj slovenská trénerská dvojica Samuel Slovák a Jozef Valachovič. Od Liberca sa očakáva, že bude patriť k špičke ligy.

České tímy majú novú motiváciu. Prvý raz od roku 2009 budú bojovať až o dve vstupenky do Ligy majstrov (prvé dva tímy pôjdu do 3. predkola) a tri tímy si vybojujú účasť v Európskej lige.

Favoritom súťaže je Sparta Praha, ktorá otvorí v piatok nový ročník na ihrisku Bohemiansu 1905. Mužstvo z Letnej obhajuje titul, ktorý naposledy získalo s rekordným počtom bodov – prehralo len jediný zápas (s Teplicami) a pripísalo si 79 bodov. Obhajca titulu sa v lete neoslabil, z kľúčových hráčov odišiel len brankár Vaclík. Medzi letnými posilami figuruje aj Slovák Michal Breznaník.

Najväčším súperom Sparty by mala byť Viktoria Plzeň (naposledy zaostala za majstrom o 13 bodov). Oba tímy sa stretli pred týždňom v boji o český superpohár a majster jasne vyhral (3:0). V plzenskom drese pôsobia aj piati slovenskí hráči, ale odišiel reprezentant Michal Ďuriš do Mladej Boleslavi. To je tím, ktorý by mal dvom najväčším favoritom dýchať na chrbát. Nováčikmi sú České Budějovice a Hradec Králové, oba kluby sa vrátili medzi elitu po ročnej prestávke.

V porovnaní so slovenskou ligou sú u susedov podstatne vyššie ligové návštevy – priemerne 5068 divákov na zápas. Na Slovensku je to menej ako polovica – 2200 divákov na jedno stretnutie. Česi sa naposledy tešili z rekordného počtu gólov. Dosiahli doteraz najvyšší priemer 2,8 góla na zápas. V tomto kritériu slovenský futbal nezaostával. V minulom ročníku sa strelci činili a dali o rovnú stovku viac ako v predchádzajúcom, čo bolo 2,85 góla na zápas.

Program úvodného kola

Piatok 18.00 Bohemians 1905 – Sparta Praha, 20.15 Dukla Praha – Baník Ostrava, sobota 17.00 Hradec Králové – FK Teplice, 1. FK Příbram – Viktoria Plzeň, Baumit Jablonec – Zbrojovka Brno, 20.15 1. FC Slovácko – Slavia Praha, nedeľa 17.00 Vysočina Jihlava – Mladá Boleslav, 20.15 Dynamo České Budějovice – Slovan Liberec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Synot liga #česká futbalová liga