Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Muamba bol 78 minút 'mŕtvy', vyhlásil lekár Boltonu!

Fabrice Muamba bol po kolapse počas zápasu jeho Boltonu na ihrisku Tottenhamu 78 minút bez známok života, pričom jeho srdce sa v tom momente nenaštartovalo ani 15 výbojoch defibrilátora. Tieto šokujúce skutočnosti prezradil klubový lekár Boltonu Jonathan Tobin.

21.03.2012 18:52
Fabrice Muamba Foto:
Fabrica Muambu odnášajú na nosidlách do nemocnice po tom, čo dostal počas zápasu infarkt.
debata (4)

Muamba sa však z najhoršieho dostal a hoci stále leží v londýnskej nemocnici „London Chest Hospital“, jeho stav je už stabilizovaný, ba dokonca už má nádej, že sa po srdcovom kolapse naplno zotaví. Dvadsaťtriročný mladík komunikuje s okolím, lekárom, ktorí sa oňho denno-denne starajú povedal, že je v poriadku a cíti sa dobre.

Bolton sa aj na základe týchto skutočností dodohodol s vedením Premier League a Aston Villou na odložení utorňajšieho ligového zápasu, ďalšie kolo už nevynechá. „Hovoril som o tom s hráčmi a Fabricovou rodinou. Jeho otec Marcel i snúbenica Shauna boli za to, aby sme zápas odohrali podľa pôvodného plánu,“ uviedol tréner tímu Owen Coyle, ktorý v stredu viedol prvý tréning po Muambovej srdcovej zástave.

   

Anglický futbalista Muamba skolaboval za stavu 1:1 v 41. minúte sobotňajšieho zápasu s Tottenhamom a niekoľko minút nedýchal. Privolaní záchranári k jeho oživovaniu priamo na ihrisku použili dýchanie z úst do úst a defibrilátor. Po prevoze do nemocnice potom trvalo takmer dva dni, kým hráč začal samostatne dýchať a komunikovať s okolím.

Kolaps Fabrica Muambu

"S radosťou môžem povedať, že počiatočné známky zlepšenia pokračujú. Išiel som sa na neho pozrieť v noci. Keď som prišiel, povedal mi ‚Ahoj, doktor!‘ Na otázku, ako sa mu darí, odpovedal ‚Dobre‘, "uviedol Tobin.

V sobotu však vyzerala situácia výrazne horšie, Muamba bol podľa Tobina hodinu a 18 minút fakticky mŕtvy. „Bolo to 48 minút po jeho kolapse a počas cesty do nemocnice a ešte polhodina potom. V tej dobe bol fakticky po smrti. Báli sme sa najhoršieho a neočakávali sme také zotavenie, akého sme sa dočkali,“ povedal.

Gary Cahill z FC Chelsea venoval gól... Foto: Daily Mail
Gary Cahill z FC Chelsea venoval gól kamarátovi, pod dresom mal tričko s nápisom Pray 4 Muamba (Modlime sa za Muambu) Gary Cahill z FC Chelsea venoval gól kamarátovi, pod dresom mal tričko s nápisom Pray 4 Muamba (Modlime sa za Muambu).

Muambu vraj zaujímali hlavne udalosti sobotňajšieho popoludnia. „Vysvetľoval som mu, čo sa stalo. To je druh komunikácie, ktorý sme spolu viedli,“ vyhlásil. Mierou zotavenia mladého futbalistu je prekvapený aj kardiológ Andrew Deaner, ktorý pri zápase z tribúny vybehol na ihrisko, aby pri resuscitácii pomohol. „Ak by som mal niekedy použiť slovo ‚zázračné uzdravenie‘, použil by som ho teraz. Jeho pokrok je pozoruhodný,“ povedal v rozhovore pre BBC.

   

„Dve hodiny potom, čo sa prebral, som mu pošepkal do ucha: ‚Ako sa voláte?‘ a on odpovedal ‚Fabrice Muamba‘. Povedal som: ‚Počul som, že ste veľmi dobrý futbalista‘ a on odpovedal ‚Snažím sa‘. Mal som slzy v očiach,“ vravel Deaner, podľa ktorého už Muambov život nie je v ohrození, ale je predčasné súdiť, či sa bude môcť vrátiť k futbalu.

Gary Cahill z FC Chelsea venoval gól...
4 debata chyba