Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Muambov kolaps mohla spôsobiť veľká záťaž. Jeho stav sa mierne zlepšil, už rozpoznal členov rodiny

Futbalista Boltonu Fabrice Muamba zostáva v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti v londýnskej nemocnici, jeho stav sa ale začal nepatrne zlepšovať. Klub a klinika to uviedli v spoločnom vyhlásení s tým, že dva dni po kolapse začalo hráčovo srdce pracovať bez pomoci liekov a Muamba tiež začal hýbať rukami i nohami.

19.03.2012 17:53 , aktualizované: 23:03
Cristiano Ronaldo Foto:
Aj Cristiano Ronaldo z Realu Madrid vyjadril podporu v boji o život Fabrica Muambu. Na drese mal napísane "Get well soon Muamba" - "Hádam budeš skoro v poriadku Muamba".
debata

„Zaznamenali sme náznaky zlepšenia. Ďalšie prognózy budú ale ešte nejakú dobu neisté. Jeho stav je naďalej kritický,“ píše sa vo vyhlásení.

Hráč je však naďalej v ohrození života. Muambovi srdce už bije bez pomocov liekov, dýcha bez pomoci prístrojov, hýbe rukami i nohami, reaguje na okolie a už spoznal aj svoju rodinu. Prognóza vývoja jeho zdravotného stavu je nejasná. Blízky priateľ Curtis Codrington po návšteve v nemocnici uviedol, že Muamba sa snažil komunikovať a vyslovil aj niekoľko slov vo francúzštine a angličtine.

   

Hoci lekári si zatiaľ nie sú istí, čo spôsobilo zástavu srdca Fabricea Muambu, niektorí experti tvrdia, že spúšťačom by mohla byť intenzívna záťaž. „Takéto pohybové aktivity by mohli byť príčinou problémov so srdcom,“ uviedol riaditeľ odboru dedičných ochorení srdca na Univerzite College v Londýne William McKenna.

Aj Daniel Sturridge z Chelsea podporil boj... Foto: SITA
Daniel Sturridge Aj Daniel Sturridge z Chelsea podporil boj Fabrica Muambu o život.

Dvadsaťtriročný Muamba je v nemocnici od soboty, kedy utrpel infarkt počas štvrťfinále Anglického pohára na ihrisku Tottenhamu. Bývalý hráč anglickej dvadsaťjednotky skolaboval za stavu 1:1 v 41. minúte zápasu a niekoľko minút nedýchal. Privolaní záchranári k jeho oživovaniu priamo na ihrisku použili defibrilátor a dýchanie z úst do úst. V úsilí pokračovali aj pri následnom prevoze do nemocnice, kde konečne začalo fotbalistovo srdce biť samo.

Boj o život Fabrica Muambu

Sobotnajšie stretnutie sa kvôli tragickej udalosti nedohralo a Bolton si tiež odložil utorkovej ligový duel v Birminghame.

Aj Ashley Cole z Chelsea (vpravo) prišiel... Foto: Reuters
Ashley Cole Aj Ashley Cole z Chelsea (vpravo) prišiel pozrieť do nemocnice Fabrica Muambu.
Aj Sergio Rámos z Realu Madrid vyjadril podporu... Foto: Reuters
Sergio Rámos Aj Sergio Rámos z Realu Madrid vyjadril podporu v boji o život Fabrica Muambu. Na drese mal napísane "Get well soon Muamba" - "Hádam budeš skoro v poriadku Muamba".
Fanúšik Tottenhamu priniesol pred nemocnicu,... Foto: SITA
Fabrice Muamba Fanúšik Tottenhamu priniesol pred nemocnicu, kde leží Fabrice Muamba, kyticu kvetov.
Fabrica Muambu odnášajú na nosidlách do...
Hráči Tottenhamu aj rozhodca Howard Webb...
+19Zdravotníci kriesia Fabrica Muambu. V pozadí...
debata chyba