Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prinesie Hamšík do Podlavíc milióny?

Počuli ste už o futbalovom tíme Jupi Podlavice? V tomto banskobystrickom miniklube, ktorý pracuje vynikajúco s mládežou, urobil prvé krôčiky s loptou Marek Hamšík. Prišiel tam ako päťročný a odchádzal v štrnástich.

28.06.2007 05:59
debata

 Na tom, kde sa dnes Hamšík nachádza, majú zásluhu aj v spomínanom klube. A táto práca by mala a mohla byť odmenená. Dokonca niekoľkými miliónmi. Pamätá na to FIFA v pravidlách o hráčskom štatúte. „Ak hráč prestupuje počas platnosti zmluvy, päť percent z prestupovej čiastky sa rozdelí medzi všetky kluby, kde trénoval od dvanástich do dvadsiatich troch rokov,“ píše sa v pasáži venovanej kompenzáciám, respektíve príspevkom solidarity.

Z malého prieskumu Pravdy medzi slovenskými klubmi vyplynulo, že väčšina z nich nevie, že si na také niečo môže nárokovať. Z matriky Slovenského futbalového zväzu na túto tému dostávali podľa klubových funkcionárov v minulosti buď odmietavé, prípadne zmätočné informácie. So súčasnými pracovníkmi matriky sa Pravde včera nepodarilo spojiť. „Kluby majú na tieto platby nárok,“ tvrdí licenčný hráčsky agent Emil Kovarovič. „Nedávno som sa začal touto problematikou intenzívnejšie zaoberať a rozbehol som s niektorými spoluprácu,“ dodal. Na výpočet konkrétnej sumy sa používajú tabuľky, pričom hlavným kritériom je počet rokov, ktoré hráč strávil v tom-ktorom klube. Podľa toho si napríklad DAC Dunajská Streda môže nárokovať peniaze za Zoltána Harsányiho (prestupoval zo Senca do Boltonu), či Jána Ďuricu (z Artmedie do Saturnu).

V Jupi Podlavice sa už dávnejšie zmierili s tým, že za Hamšíka nedostanú ani korunu. Pri jeho odchode do bratislavského Slovana sa nedočkali od belasých tréningovej kompenzácie, ani podielu na odstupnom za predaj do Brescie. „Jediné, čo sme obdržali, bolo stotisíc korún ako výchovné,“ uviedol manažér Jupi Podlavice Ivan Štulajter. Teraz svitla nádej, že za Hamšíka nejaké peniaze dostanú – z jeho ďalšieho prestupu. A nie hocijaké. Ak by sa transfer z Brescie do Neapolu uskutočnil za sedem miliónov eur, jediné percento by činilo vyše dva milióny korún. Velikánska suma pre malý klub. „Aj keď tomu príliš neverím, budeme sa o to, samozrejme, zaujímať,“ dodal Štulajter.

Ani Slovan by nemal vyjsť naprázdno. „Odhadujem, že by to mohlo byť do jeden a pol percenta z prestupovej čiastky,“ povedal viceprezident Slovana Ľudovít Černák mladší. O tom, či klub mal pri predaji hráča do Brescie v zmluve klauzulu o percentách týkajúcich sa prípadného ďalšieho predaja hráča, nevie. „Myslím, že nie. Zmluvu robili predchádzajúci majitelia Slovana a tieto záležitosti sme podstúpili právnej kancelárii,“ uzavrel Černák.

Čísla Mareka Hamšíka

500 000 eur zaplatila za prestup Brescia Slovanu
2 zápasy odohral v slovenskej reprezentácii
1 súboj v Serii A (Chievo – Brescia)
11 gólov strelil v minulej sezóne (10 v Serii B, 1 v Talianskom pohári)

debata chyba