Vystúpil z otcovho tieňa. Kasper Schmeichel drží Leicester v hre

Adam Zelinka | 14.03.2017 10:30
Na chrbte dlho nosil neželanú visačku: syn legendy. Drel, veril, robil všetko pre to, aby si ju jedného dňa konečne sňal. Podarilo sa. Stal sa hviezdou. Získal si srdcia fanúšikov i úprimný rešpekt hrdého otca.
Kasper Schmeichel. Foto: SITA/AP, Rui Vieira
Kasper Schmeichel Kasper Schmeichel.

Neurážaj môjho syna!

Keď prišiel Kasper Schmeichel do slávneho Manchestru City, bol tínedžerom. Mal pätnásť rokov a do Anglicka si niesol solídne referencie. Urasteného Dána označovali za výnimočný brankársky talent. Hovorili o ňom, že gény zdedil po slávnom otcovi Petrovi – majstrovi Európy, päťnásobnom anglickom šampiónovi či víťazovi Ligy majstrov.

„Otcova popularita mi nikdy nepomohla. Dostávala ma pod obrovský tlak. Keď sme raz boli spolu na večeri, pristavil sa pri nás jeden človek. Otcovi podal ruku, povedal mu, že je legenda. A že ja nikdy nebudem taký dobrý ako on. Otec sa vtedy postavil, povedal chlapíkovi, aby ma neurážal a poslal ho preč. Verte, podobné situácie vám ostanú v hlave. Nie je jednoduché, keď vás neustále porovnávajú s úspešnejším rodičom,“ hovorí Schmeichel junior.

Nepríjemnej skúsenosti sa nemôže čudovať. Po tom, ako sa stal pre Manchester City nepotrebný, potĺkal sa takmer päť rokov po nižších anglických súťažiach. Vysoké očakávania (verejnosti, expertov a možno i otca) nenaplnil.

Až kým sa neupísal Leicestru City. Rodák z Kodane sa stal jedným z oporných stĺpov klubu, ktorý sa v minulej sezóne postaral o jednu z najväčších senzácií v dejinách športu. Na zisku titulu mal obrovský podiel.

Schmeichel môže už dnes prispieť k ďalšiemu úspechu Leicestru. Anglický šampión vyzve v osemfinálovej odvete Ligy majstrov FC Sevilla. Zo Španielska si priviezol nádejný výsledok – prehral 1:2. Nebyť Schmeichela, bola by strata zverencov Craiga Shakespeara podstatne vyššia.

V merku veľkoklubov

Dán čelil 22 streleckým pokusom súpera, zneškodnil mnoho šancí, spoluhráčov podržal aj pri pokutovom kope.

„Urobil som len to, čo je v náplni mojej práce. V bránke som predsa na to, aby som zabraňoval gólom. Každý z mojich spoluhráčov si zaslúži uznanie. Pred odvetou máme šancu,“ hovoril 30-ročný brankár. „Kasper ukázal, prečo po jeho podpise na zmluve túžia viaceré veľkokluby,“ chválil ho britský denník The Telegraph.

Schopnosti Schmeichela budú pre Leicester kľúčové aj dnes večer. Anglického zástupcu môžu udržať v hre o postup. Stačiť však na štvrťfinálovú miestenku nebudú. Domáci potrebujú streliť minimálne jeden gól.

„Výsledok z prvého zápasu nie je zlý. Gól na ihrisku súpera môže zohrať kľúčovú úlohu. Napriek tomu sme stále v pozícii outsidera. Na ňu sme však zvyknutí,“ uviedol najlepší dánsky futbalista za minulý rok.

Na Schmeichela sa dnes budú upierať zraky desaťtisícov fanúšikov na štadióne, státisícov pri televíznych obrazovkách. Medzi nimi akiste aj oči jeho legendárneho otca. Vzbudí v ňom Kasper znovu pocit hrdosti?