Liga má smutný rekord: 150 divákov

Michal Zeman | 02.03.2017 16:00
sneh, futbal, fortuna liga, mšk žilina, Foto: ,
Ilustračná fotografia.
Najvyššia futbalová súťaž má nový smutný rekord. Dohrávané stretnutie 18. kola, ktoré sa malo pôvodne uskutočniť ešte vlani v decembri, Michalovce - Ružomberok videlo len 150 divákov.

Táto návšteva má svoje špecifické pozadie, stretnutie sa hralo na neutrálnej pôde v Žiline a „domáci“ tím, ktorým boli Michalovce, musel do dejiska merať cestu dlhú 300 kilometrov. Napriek tomu je 150 fanúšikov v hľadisku šokujúcou vizitkou súťaže.

Zemplín Michalovce deň pred stretnutím na svojej oficiálnej stránke uverejnil oznam, že autobusový zájazd na stretnutie do Žiliny ruší, pretože sa nenašlo dosť záujemcov. Ružomberčania mali do Žiliny podstatne kratšiu cestu, ale ani oni sa na futbal nevybrali.

Doterajší divácky antirekord držal zápas Petržalka – Ružomberok. Pred siedmimi rokmi ho videlo len o 30 duší viac. Stredajší (ne)záujem o zápas, ktorý pred troma mesiacmi odložili pre nespôsobilý terén, negatívne ovplyvnil aj ďalšie čísla. Zrodila sa rekordne najnižšia návšteva kola a priemer na zápas, ktorý nedosiahol ani tisíc divákov (905). A to boli v programe aj tradičné šlágre tímov z popredných miest tabuľky (prestížne derby Slovan – Trnava a Žilina – Trenčín).

Michalovčania si musia na jar hľadať štadión, kde odohrajú svoje domáce stretnutia. V prvom kole nastúpili „doma“ v Poprade a vybojovali cenné víťazstvo nad Trnavou (2:0). Na michalovskom ihrisku rekonštruujú trávnik, dostane vyhrievanie.

Pôvodne sa Michalovčania mali v apríli vrátiť domov, ale teraz bude záležať na tom, akú technológiu vyhrievania zvolia. Najskôr malo ísť o elektrické, ale teraz sa prikláňajú viac k ekonomickejšiemu vykurovaniu plynom, čo by však rekonštrukciu časovo natiahlo a Zemplín by sa už v tejto sezóne doma nepredstavil. Klub by sa potom musel rozhodnúť, kde bude mať domovský stánok na ďalšie tri stretnutia.

Ružomberčania vyťažili zo situácie, skrátili si cestu, ušetrili nejaké eurá a pred prázdnymi tribúnami žilinského štadióna „domácich“ zdolali. Po dvoch jarných remízach vybojovali prvé víťazstvo v tomto roku a vytiahli sa na štvrté miesto tabuľky. Pred jarnou sezónou patrili do skupiny tímov, ktoré avizovali útok z druhej línie na pohárovú miestenku a z nich sú momentálne na tom najlepšie. Napriek tomu strácajú na tretiu Podbrezovú až deväť bodov.

Najnižšie návštevy v histórii slovenskej ligy:

150 divákov Michalovce – Ružomberok 1:3 2016/2017
180 divákov Petržalka – Ružomberok 2:2 2009/2010
205 divákov Banská Bystrica – Humenné 1:1 1999/2000

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ