Slováci s debaklom, Švédi vyhrali 6:0! Kozák: Bez duše a koncentrácie

SITA | 12.01.2017 18:50, aktualizované: 
Ligový výber slovenskej futbalovej reprezentácie prehral jednoznačne 0:6 s ligovým výberom Švédska vo štvrtkovom neoficiálnom medzištátnom prípravnom zápase v Spojených arabských emirátoch.

Skórovali Alexander Isak, David Moberg-Karlsson, Per Frick, Saman Ghoddos a dvakrát Sebastian Andersson, po polhodine hry za stavu 0:1 z pohľadu SR Filip Hlohovský nepremenil pokutový kop. Slováci ešte v 79. min prehrávali „iba“ 0:3, no v závere trikrát inkasovali. Zverenci trénera Jána Kozáka v nedeľu podľahli v rámci pobytu v Abú Zabí aj Uganďanom (1:3), ktorí sú v príprave na Africký pohár národov (14. januára – 5. februára v Gabone).

Slovenská reprezentácia, predpokladane už v najsilnejšom možnom zložení, sa 26. marca predstaví na pôde Malty v F-skupine európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska. O viac než dva mesiace neskôr (10. júna) majú Slováci na programe kvalifikačný súboj proti domácim Litovčanom. Po jesennej časti eliminácie patrí Slovensku v „efku“ 3. priečka, zo štyroch súbojov vybojovalo 6 bodov.

Ligový výber Švédska – Ligový výber Slovenska 6:0 (1:0)

  • Góly: 59. a 79. S. Andersson, 19. Isak, 51. Moberg-Karlsson, 89. P. Frick, 90.+ Ghoddos, ŽK: 78. D. Vavro (Slovensko), rozhodovali: E. A. Hasan (Bahr.) – Dauad, M. Hasan (obaja SAE)
  • Švédsko: Linde – Tinnerholm (76. E. Salomonsson), Wahlqvist, Une Larsson, J. Nilsson (60. Dagerstaal) – Moberg-Karlsson (60. Sema), Allansson, Lewicki (60. Ghoddos), Claesson – Isak (71. P. Frick), S. Andersson (85. Bärkroth)
  • Slovensko: Dúbravka – M. Šulek, D. Vavro, D. Kružliak (46. Krivák), Čonka – T. Huk, Káčer (59. Gergel), Škvarka (46. Bukata) – Guba (59. Oršula), P. Šafranko (59. Malec), Hlohovský (46. Mišák)

Skóre duelu na štadióne Zayed Sports City otvoril v 19. min útočník AIK Štokholm Alexander Isak, ktorý využil dostatok času aj priestoru v šestnástke a prekonal Dúbravku strelou k bližšej ľavej žrdi. Slováci mali viac z hry, po polhodine však Hlohovský nepremenil pokutový kop, jeho pokus vytlačil gólman Linde.

Švédi zužitkovali aj svoju druhú príležitosť, krátko po zmene strán ich presným zásahom upokojil David Moberg-Karlsson, strelou z hranice pokutového územia obstrelil slovenského brankára. Po hodine stretnutia skóroval aj jeho klubový spoluhráč z IFK Norrköping Sebastian Andersson, ktorý sa vyhol ofsajdu a prestrelil Dúbravku. Ján Kozák reagoval trojitým striedaním, na ihrisko poslal Gergela, Oršulu aj Maleca, ale Slováci po prestávke neboli takí nebezpeční ako v prvom polčase. V závere Švédsko udrelo ešte trikrát a rozobralo zdecimovaných Slovákov zásahmi Anderssona, Fricka a Ghoddosa.

Ján Kozák (tréner SR): „Ťažko sa hodnotí takýto zápas, pretože prehrať 0:6, to je, na takejto úrovni, niečo strašné. Prvý polčas ešte zniesol aké-také kritériá, najmä začiatok z našej strany nebol zlý, ale prvá strela na bránku a opäť gól… Zahodili sme penaltu. Aj v prvom polčase však súper bol kolmejší, rýchlejší, futbalovejší. V druhom polčase sa mužstvo po inkasovaní druhého, tretieho gólu rozsypalo. To ma najviac zlostí, pretože na tejto úrovni sa to nesmie stať. Každý musí byť koncentrovaný a hrať do posledných síl, a nie dostať sa do stavu, v akom hráči boli – úplne bez koncentrácie, bez duše, a to je veľmi zlé.“

Martin Dúbravka (brankár SR): „Ja by som to hodnotil ako dva polčasy. V prvom to z našej strany vyzeralo relatívne dobre, mali sme nejaké šance, nedali sme penaltu. V druhom sa to absolútne otočilo, vyzerali sme veľmi kŕčovito a nevedeli sme si poriadne prihrať. Myslím si, že po zahodenej penalte sa chalani nakopli. Skôr si myslím, že nám uškodila prestávka. Druhý polčas bol blamáž z našej strany. Švédi hrali organizovane, na jeden či dva dotyky, bola to vysoká škola futbalu, takto by sme sa mali prezentovať my. Najmä však s väčším srdiečkom, lebo dnes tomu v druhom polčase vyslovene chýbalo väčšie nasadenie a nevyzeralo to, že by sme hrali ako tím. V druhom polčase tomu chýbalo úplne všetko.“

Filip Hlohovský (útočník SR): „Prvý polčas, myslím si, bol vyrovnaný. Dostali sme gól, ale mali sme akcie. Ja som mal premeniť penaltu, bol by to iný zápas. Veľmi to mrzí. V druhom polčase Švédom padlo takmer všetko. Pri jedenástke som čakal na pohyb brankára; videl som, že stojí. Po kope som si myslel, že je to gól, že som trafil dobre, ale gólman to výborne chytil. Škoda, mohol to byť iný zápas. Toto sústredenie bola pre nás veľká škola, najmä pre mladých hráčov do budúcnosti. Zraz bol určite na prospech; verím, že ich bude viac, aby chlapci okúsili medzinárodný futbal a mohli sa učiť.“

Pavol Šafranko (útočník SR): „Myslím si, že výsledok nezodpovedá tomu, ako to vyzeralo na ihrisku. Ak by sme v prvom polčase premenili pokutový kop a mali trošku viac šťastia, zápas sa mohol zlomiť iným spôsobom. Žiaľ, skončilo to tak, ako to skončilo. Aspoň vidíme, že sa môžeme ešte veľa učiť a zlepšovať sa. Nehralo sa mi úplne zle, ale ako útočník musím byť nebezpečnejší. Ak by som hral lepšie, možno by hralo lepšie celé mužstvo. Videli sme však, aj ja sám, kde máme rezervy, na čom môžeme stavať a v čom sa zlepšovať. Veľmi si cením, že tréner Kozák a realizačný tím mi dali šancu prísť sem a byť s chlapcami, ktorí sa považujú zrejme za najlepších v lige. Každý zápas nás posúva ďalej, zbierame skúsenosti.“