Médiá o rozšírení MS: Futbal ustúpil peniazom, nízka kvalita prinesie nudu

ČTK | 11.01.2017 14:47
Nemecko - Argentína Foto: ,
Ilustračná snímka.
Za rozhodnutím rozšíriť počet účastníkov futbalových majstrovstiev sveta z 32 na 48 sú podľa médií predovšetkým ekonomické dôvody.

Britský denník Daily Telegraph dokonca predpovedá, že kvôli poklesu športovej kvality bude turnaj zaujímať čoraz menej fanúšikov.

„FIFA si myslí, že tým šampionát oživí, ale v skutočnosti mu tým ublížila. Rusko, Katar a teraz unáhlené rozšírenie, to všetko postupne zníži záujem verejnosti,“ pripomenul denník, že voľbu usporiadateľov MS v rokoch 2018 (Rusko) a 2022 (Katar) sprevádzali podozrenia z korupcie.

Kritikou nešetrí ani Financial Times. „V roku 1978 hralo na šampionáte len šestnásť tímov, od tej doby ale turnaj rozširuje čím ďalej, tým viac slabých mužstiev. Väčšina z nich ide na MS len brániť a faulovať. Pre fanúšikov je to rovnako zábavné, ako sledovať schnúť farbu,“ napísal.

Rozšírenie majstrovstiev, na ktorých sa 48 tímov zúčastní prvýkrát v roku 2026, sa s nadšením nestretlo ani v Rusku. „Tento nápad má veľa chýb a všetky sú úplne jasné,“ uviedol Kommersant. „Úroveň turnaja bezpochyby utrpí, bude tiež potreba väčších investícií, iná infraštruktúra… Už teraz môže majstrovstvá organizovať len pár krajín. O chvíľu bude ich okruh ešte menší,“ dodal.

Rossijskaja gazeta bola miernejšia. „Samozrejme, že názor fanúšikov FIFA nezaujíma. Šampionát je predovšetkým miliardový biznis a jeden z najvýnosnejších športových podnikov na svete,“ uviedla. „Majstrovstvá sú hnacím motorom svetového futbalu, ktorý ťaží z jeho ziskov. Preto bolo rozšírenie výhradne ekonomickou otázkou. Čím väčší turnaj, tým vyšší zárobok,“ pridala.

zväčšiť Úradujúci majstri sveta Nemci s trofejou. Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Nemecko, MS 2014 Úradujúci majstri sveta Nemci s trofejou.

Podľa španielskeho denníka La Vanguardia rozšírenie okrem iného ukázalo politickú silu prezidenta FIFA Gianniho Infantina, ktorý zvýšenie počtu účastníkov sľuboval v predvolebnej kampani. „Vyhral osobnú stávku. Pred rokom sľúbil veľké zmeny a teraz ukázal, že dokáže meniť futbal k svojmu obrazu,“ napísal denník.

„Rozšírenie je založené na dvoch dôvodoch a ani jeden nemá nič spoločné so športom. Prvým je nenažranosť FIFA, ktorá chce stále viac a viac. A druhý dôvod je geopolitický, pretože FIFA rovnako ako Medzinárodný olympijský výbor sa tomu nedokážu ubrániť. Viac tímov znamená viac peňazí cez nové krajiny a sponzorov,“ doplnil denník El Mundo.

„Rozšírenie má veľa plusov a mínusov. Ale len čas ukáže, či bola taká radikálna zmena dobrá alebo zlá,“ napísal ďalší španielsky denník Marca.

Podobný postoj zaujal britský Guardian, ktorý spochybnil postoj niektorých kritikov: „Európsky futbal by mal byť s opozíciou opatrný. Asociácia európskych klubov, ktorá obhajuje záujmy najbohatších tímov na svete, alebo Karl-Heinz Rummenige z Bayernu Mníchov, ktorý v sezóne 2015/16 zarobil 627 miliónov eur, nie sú práve tými pravými, ktorí by mali kritizovať komerčné dôvody rozšírenia.“