Kačka, huh i brexit. Európa žila futbalom

Adam Zelinka | 14.07.2016 08:00
stade france, uefa euro, majstrovstvá európy,... Foto: ,
Fotografia zo Stade France.
Mnohí ich označili za nudné, príliš sterilné. Vraj nesplnili očakávania, fanúšikom ponúkli málo zábavy. Napriek tomu si milióny ľudí futbalové majstrovstvá Európy zapamätajú.

Ponúkame zaujímavé momenty či osobnosti turnaja, ktoré počas uplynulého mesiaca pútali pozornosť futbalového sveta. Niektoré z nich síce nerozhodli o úspechu či neúspechu, no v mysliach priaznivcov zostanú mimoriadne dlho.

Populárnejší ako Guetta

Na šampionáte neodohral ani minútu, i tak ho ospevovali desaťtisíce fanúšikov. Chorál Will Grigg's on Fire sa stal neoficiálnou hymnou francúzskeho dobrodružstva.

Severoírski priaznivci ho niekoľkokrát spievali na každom zápase. Neskôr ho od nich prebrali aj fanúšikovia ďalších britských tímov. Napriek tomu, že útočník a strelec Wiganu Will Grigg zakaždým počúval chytľavý refrén len z lavičky náhradníkov.

„Počul som o tomto fenoméne. Som veľkým fanúšikom jeho príbehu,“ poznamenal nemecký stopér Mats Hummels. Nielen jeho zaujal nehrajúci hrdina severoírskych fanúšikov. Chorál, ktorý v popularite prekonal na internete aj oficiálnu pieseň šampionátu od Davida Guettu a Zarry Larssonovej, si vo vysielaní Eurosportu dokonca zanôtil aj legendárny Eric Cantona.

Návrat chuligánstva

Bola to asi najviditeľnejšia škvrna šampionátu. Po zápase medzi Ruskom a Anglickom vtrhli ruskí chuligáni do sektoru Angličanov a bili ich hlava-nehlava. V dave sa nachádzali i deti. Britský denník The Guardian dokonca napísal, že ruskí chuligáni nešetrili ani jedného z vozíčkarov, ktorého taktiež zbili.

„Ako je možné, že sa na štadión dostali s petardami a žrďami? Čo ak nabudúce prenesú dovnútra bombu? Zdá sa, že kontroly nie sú dostatočné,“ hneval sa Viačeslav Koloskov, viceprezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Fanúšikovia Anglicka v uliciach Lille. Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
fanúšikovia, Anglicko Fanúšikovia Anglicka v uliciach Lille.

UEFA zareagovala okamžite a Rusov podmienečne vylúčila zo šampionátu a zväzu udelila vysokú pokutu. Oprávnene, veď nepokoje si vyžiadali 35 zranených. Nevyskytli sa však len na štadióne, ale aj v uliciach Marseille či Nice, kde na seba narazili Severní Íri s Poliakmi.

Jedenástkový tanec

Bol to najdramatickejší zápas turnaja. Štvrťfinále medzi Nemeckom a Talianskom dospelo do jedenástkového rozstrelu. Strelci sa v ňom nechali zahanbiť. Neuspeli siedmi – štyria talianski, traja nemeckí.

Najpamätnejší okamih ponúkol v druhej z deviatich sérií Simone Zaza. Predtým, ako sa odhodlal k tomu, aby kopol do lopty, predviedol unikátny tanec. Jeho drobčenie, po ktorom poslal loptu na tribúny, pobavilo svet.

„Každú jedenástku kopem takýmto spôsobom. Mrzí ma, že som zlyhal. Práve v najdôležitejšom okamihu mojej kariéry,“ kajal sa po záverečnom hvizde útočník Juventusu Turín. Jeho predstavenie ihneď oslovilo fanúšikov. Prirovnávali ho ku kačici, na inom videu ho zas priaznivci poslali šliapať kapustu.

Islandskí dobyvatelia

Huh! Zvuk, ktorý očaril futbalovú Európu. Z tisícov hrdiel znel po každom zápase islandských futbalistov. Tí sa postarali o najväčšiu senzáciu Eura 2016. Po prekvapujúcom postupe zo skupiny zaskočili v osemfinále hrdé Anglicko. A médiám po celom svete ponúkli dôvod na oslavné titulky.

„Len Angličania sú schopní opustiť Európy dva razy v priebehu týždňa,“ spájali niektorí futbalový brexit so skutočným. „Islanďania zodrali Anglicko z kože,“ pridali sa ďalší.

Hráči Islandu oslavujú so svojimi fanúšikmi... Foto: SITA/AP, Claude Paris
Island-Anglicko Hráči Islandu oslavujú so svojimi fanúšikmi historický postup medzi najlepšiu osmičku ME 2016.

Nováčik na scéne záverečných turnajov ME však neočaril len výsledkami a výkonmi. Pozornosť pútal aj vďaka výnimočným fanúšikom, ktorí sa starali o skvelú atmosféru. Napokon, islandskú cestu sledovala so zatajeným dychom celá – 330-tisícová krajina. Strhnúť sa nechal aj komentátor Gudmundur Benediktsson, ktorý po postupe cez Angličanov vyvádzal ako zmyslov zbavený.

Očarujúca štvrťhodinka

Zrejme každý si zapamätá okamih, keď Cristiano Ronaldo napínal hádam každý sval na svojom tele, z očí mu šľahala zlosť, hnev neskrýval.

Emotívna chvíľa sa odohrala v zápase skupinovej fázy medzi Portugalskom a Maďarskom. Prišla v momente, keď Balázs Dzsudzsák strelil gól na 3:2 a neskorší šampión sa obával o postup. Zo streleckých pretekov však napokon vydoloval bod a odštartoval veľkú jazdu za titulom.

Radosť maďarských hráčov s fanúšikmi po góle do... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Maďarsko, futbal Radosť maďarských hráčov s fanúšikmi po góle do siete Portugalska.

Mimochodom, bol to práve Ronaldo, kto držal portugalské šance na postupovej úrovni. Rovnako ako maďarský kapitán, aj hviezda Realu Madrid strelila dva góly. Ich súboj sa odohrával v rozmedzí pätnástich minút – od 47. do 62. a ponúkol fanúšikom mimoriadne veľa zábavy.

„Bol to šialený zápas. Trikrát sme už boli na ceste domov, zakaždým sme sa však vrátili na šampionát,“ usmieval sa po zápase Ronaldo.

Waleská otočka

Čitatelia portálu Sky Sports zvolili ten okamih za najkrajší na šampionáte.

Keď sa v 55. minúte štvrťfinále medzi Walesom a Belgickom obtočil medzi dvomi obrancami Hal Robson-Kanu a prekonal i belgického brankára, do červena odeté tribúny jasali.

Walesan sa postaral nielen o jeden z najkrajších gólov turnaja, ale zabezpečil svojej krajine aj senzačný postup do semifinále. „Dočkali sme sa odmeny za niečo, na čom sme tvrdo pracovali šesť či sedem rokov,“ hovoril hrdina duelu.

Neznámy hrdina

Bude to Cristiano Ronaldo? Alebo Dimitri Payet? Či Antoine Griezmann? Názory na strelca gólu, ktorý bude vo finále znamenať titul, sa pred súbojom Portugalska s Francúzskom rôznili. Meno Édera však nevyslovil hádam nik.

Vysoký rodák z Bissau, ktorý si na živobytie zarába práve vo Francúzsku (Lille), odohral na turnaji len 54 minút. V poradí 43. bola pre neho najdôležitejšia v kariére. Prekonal domáceho brankára a vystrelil pre svoju krajinu premiérový titul európskeho šampióna.

Rozhodujúci moment finále. Brankár Hugo Lloris... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
ME 2016, finále Rozhodujúci moment finále. Brankár Hugo Lloris sa márne naťahuje za strelou Edera.

„Ronaldo mi pošepol, aby som strelil gól. Len som splnil jeho prianie,“ vravel po zápase Éder, ktorý nenastúpil ani v jednom stretnutí v základnej zostave. Tréner Fernando Santos ho na trávnik poslal v troch dueloch. Okrem finálového mu dal šancu aj v súbojoch s Islandom a Rakúskom.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ