Večná sláva pre Santosa, strojcu portugalského úspechu

SITA | 11.07.2016 13:55
Fernando Santos Foto: ,
Portugalský tréner Fernando Santos nad hlavami hráčov.
Fernando Santos. Šesťdesiatjedenročný elektrotechnický a telekomunikačný inžinier z Lisabonu, ktorý v nedeľu získal večnú slávu ako tréner portugalskej futbalovej reprezentácie.

„Selecao“ získalo pod jeho vedením titul majstrov Európy, keď vo finále na Stade de France v parížskej štvrti St. Denis zdolalo domáci tím 1:0 po predĺžení.

Trénerskú kariéru odštartoval v roku 1987 ako asistent v provinčnom Estorile, kde neskôr dostal šancu aj ako hlavný kouč. Trénerské remeslo v 90. rokoch minulého storočia ďalej rozvíjal v Estrele Amadora (1994–1998). Toto obdobie bolo prelomovým, následne bol šéfom lavičky v najslávnejších portugalských kluboch – FC Porto a lisabonských mužstvách Sportingu a Benfice. Dobré meno si spravil aj v Grécku. Pôsobil v AEK Atény, Panathinaikose Atény, PAOK-u Solún a pred príchodom k portugalskému mužstvu aj pri tamojšom národnom tíme (2010–2014).

Portugalsko vedie od septembra 2014. Pochopil, že ak sa Portugalčania chcú dopracovať k úspechu, ich hra musí vyzerať trochu inak. Portugalsko v minulosti často „umieralo na krásu“ a výrazný reprezentačný úspech neprichádzal dlhé desaťročia. Triumf na vrcholnom podujatí (MS alebo ME, pozn.) nezískal so svojím mužstvom bájny Eusébio ani Luís Figo, podarilo sa to až Cristianovi Ronaldovi. „Vždy som vravel, že máme dobrý tím, hráčov so skvelými schopnosťami, no keď chceme dosiahnuť úspech, predovšetkým musíme veľa behať a bojovať. Od tohto sa všetko odvíja, či sa to niekomu páči alebo nie. Hráči mi na začiatku spolupráce uverili, že sa takto môžeme dopracovať k úspechu,“ povedal Fernando Santos po nedeľňajšom finále podľa portálu sportowefakty­.wp.pl.

„Niekedy hráte pekne a prehráte, a niekedy predvediete škaredý zápas a dosiahnete víťazstvo,“ často vravieva Fernando Santos. Ten sa rozhodol od základov zmeniť štýl hry portugalského mužstva, ktorý bol dlhé roky súčasťou národnej futbalovej identity. Niektorí s dávkou humoru vravia, že zapredal dušu diablovi, ale výsledky hovoria jasnou rečou – v 26 dueloch pod jeho vedením Portugalsko iba šesťkrát prehralo. Fernando Santos Portugalčanom vzal radosť z hry, nútil ich upustiť od efektných, no málo efektívnych trikov, stavil na rýchle protiútoky, nepriepustnú obranu, organizáciu a kontrolovanie hry.

Portál televíznej stanice ESPN pripomenul historku s Fernandom Santosom z čias, keď sa v roku 2001 prvýkrát stal trénerom AEK Atény. Hráčom naordinoval tréningy o ôsmej hodine ráno. Bol presvedčený, že v takých skorých hodinách majú na hráčov lepší vplyv, pretože potom majú sviežejšie uvažovanie a sú viac oddýchnutí. Lenže hráči nechceli vstávať tak skoro a jeden zo starších členov kabíny trénerovi povedal: „Tréning o ôsmej hodine ráno nevidíme reálne. V Aténach sú vtedy veľké dopravné zápchy.“ Fernando Santos dal hráčovi za pravdu a aby sa jeho zverenci vyhli problémom na cestách, nariadil tréning ešte o hodinu skôr – o 7.00 h. Futbalisti AEK si napokon jeho slová vzali k srdcu, výsledkom bol zisk národného pohára v sezóne 2001/2002.

Portugalčania postúpili zo základnej F-skupiny na ME 2016 vďaka trom remízam a vo vyraďovacej fáze trikrát zo štyroch prípadov dosiahli víťazstvo až v predĺžení, resp. jedenástkovom rozstrele, no ako jediní na turnaji neťahali za kratší koniec v žiadnom stretnutí. Mnohí Portugalčanom vyčítali, že ich hra nemá také parametre ako trebárs v prípade ich finálových súperov Francúzov, Nemcov či najpríjemnejšieho prekvapenia základných skupín – Chorvátov. „Je to veľmi inteligentný tréner. Pozoruje a vyvodzuje mnoho poznatkov, ktoré nám následne odovzdáva. V osemfinálovom dueli s Chorvátmi ste mohli vidieť, že sme schopní zachovať si chladnú hlavu a udrieť vo chvíli, keď dostaneme príležitosť,“ citoval slová portugalského obrancu Cédrica Soaresa portál tvn24.pl.

Triumf nových kontinentálnych šampiónov je síce nečakaný, ale úplne zaslúžený. A je to zásluha portugalského stratéga, ktorý mal vo finálovom mikrosúboji s Didierom Deschampsom jasne navrch. V momentoch, keď portugalské mužstvo nestálo na pevných nohách, zasiahol a snažil sa zmeniť vývoj finále. „Keď videl, že nie je možné skombinovať rýchlosť ofenzívneho tria Quaresma – Nani – Renato Sanches, poslal do hry Joaa Moutinha. Skúsený hráč AS Monaco usporiadal hru mužstva, prevzal kontrolu nad stredom poľa a stal sa nepolapiteľným pre Pogbu a Matuidiho. Francúzsko chcelo vyhrať škaredým spôsobom, ale obohralo ho múdro operujúce mužstvo. Európa nemá majstra, ktorý uchvacuje svojou hrou, vyhralo mužstvo, ktoré dokáže využiť svoje silné stránky a nájsť slabiny protivníka,“ napísal poľský portál sport.pl.

Fernando Santos sa ziskom európskeho titulu s Portugalskom zaradil k velikánom kontinentálnej futbalovej histórie, ako bol Václav Ježek, Richard Möller Nielsen či Otto Rehhagel. Všetci títo tréneri mali spoločné jedno – ich tímy dokázali triumfovať na ME (Československo – 1976, Dánsko – 1992 a Grécko – 2004, pozn.), keď nepatrili k favoritom a takmer nikto im pred turnajom neveril. Išli svojou cestou a snažili sa presadiť stratégiou, ktorej dôverovali.