Nelietajme v oblakoch. Ešte nie sme ako Nemci, varuje Angličanov Hodgson

ČTK | 27.03.2016 15:16
Roy Hodgson Foto: ,
Spokojný tréner Anglicka Roy Hodgson v Berlíne.
Kvalifikáciou na majstrovstvá Európy vo Francúzsku prešiel s anglickými futbalistami bez straty bodu, ale najkrajší večer počas doterajšieho pôsobenia pri tíme prežil tréner Roy Hodgson vďaka sobotňajšiemu víťazstvu 3:2 v prípravnom zápase s Nemeckom.

Hostia v Berlíne zmazali dvojgólovú stratu a vyhrali gólom v nadstavení. Hodgson však neprepadol eufórii a plánoval, ako sa pred Eurom bude snažiť prinútiť svojich hráčov, aby zostali nohami na zemi.

„Človek vždy dúfa, že ten najlepší večer má ešte len pred sebou. Ja nie som výnimkou. Ale najlepší večer doteraz? Dajme tomu,“ povedal Hodgson po sobotňajšom zápase, v ktorom Angličania nadviazali na novembrové víťazstvo 2:0 v priateľskom zápase s Francúzskom.

„Trochu sa obávam, že všetka kritika, ktorej sme v minulosti čelili, bude zrazu zabudnutá. Tento tím sa vyvíja. Nenechajme sa uniesť. Musíme zabezpečiť, aby sa hráči nevznášali v oblakoch. Chcem, aby boli hladní a učili sa zo svojich chýb,“ uviedol šesťdesiatosemročný kouč, ktorý vedie Anglicku od roku 2012.

Aj kvôli absencii zraneného kapitána Wayna Rooneyho dostali šancu menej skúsení hráči ako devätnásťročný Dele Alli či debutant Danny Rose. Na dvojgólový náskok Nemcov zareagoval Harry Kane a po ňom sa prvýkrát v reprezentácii strelecky presadili Jamie Vardy a v nadstavení Eric Dier.

„Bol to priateľský zápas a musíme byť opatrní, aby sme tomu neprikladali príliš veľkú dôležitosť. Aj keby sme s Nemeckom prehrali 2:3 gólom v závere, nebol by som mrzutý. Rovnako by som bol potešený tým, ako sme hrali. Pre množstvo hráčov to bol len druhý alebo tretí zápas (v reprezentácii),“ povedal Hodgson.

„Je potrebné zostať pokorný. Máme pred sebou veľa práce, aby sme na tom boli ako Nemci. Je to dobrý krok vpred, ale veľa vecí musíme ešte zlepšiť,“ komentoval výhru nad majstrami sveta.

Vardy dal svoj prvý reprezentačný gól pohotovou pätičkou a sobotňajší zápas označil za vrchol tejto sezóny, v ktorej ťahá Leicester senzačne za majstrovským titulom. „Keď idete do zápasu ako náhradník, chcete ho nejako ovplyvniť. Mne sa to podarilo a vyhrali sme. Chcel som ísť na bližšiu tyč a pokúsiť sa o niečo. Našťastie som skúsil tú pätičku a vyšlo to,“ povedal Vardy, ktorý napodobnil Garyho Linekera. Slávny útočník bol doteraz posledným hráčom Leicesteru, ktorý skóroval v anglickej reprezentácii – v júni 1985 proti USA.

Nemecký kouč Joachim Löw priznal, že jeho tím nepodal presvedčivý výkon ani v prvej hodine zápasu, po ktorej viedol 2:0. „Rozhodne nemôžem povedať, že sme si nezaslúžili prehrať. Aj keď sme viedli 2:0, nedokázali sme mať zápas pod kontrolou. Celý čas sme mali problémy a nedostávali sa do šancí tak, ako by sme mali,“ povedal Löw.