Sklamaný gigant háji anglickú česť

Adam Zelinka | 15.03.2016 08:00
Manchester City, radosť Foto: ,
Radosť futbalistov Manchestru City.
Priorita je jednoznačná. Doma pánmi nie sú, v Európe siahajú po historickom úspechu. Futbalisti Manchestru City majú štvrťfinálovú miestenku v Lige majstrov na dosah.

Anglický veľkoklub zvíťazil v úvodnom osemfinálovom zápase na pôde Dynama Kyjev presvedčivo 3:1 a už v utorok večer môže potvrdiť postup medzi osem najlepších tímov Európy. Po prvý raz v klubovej histórii.

„Najdôležitejšou vecou, ktorá nás teraz zaujíma, je úspech v Lige majstrov. Nič iné, ako postup cez Dynamo, nie je podstatné,“ vraví Manuel Pellegrini. Jeho zverenci si cez víkend opäť skomplikovali boj o majstrovský titul. V Premier League uhrali na trávniku zachraňujúceho sa Norwichu len bezgólovú remízu a ich strata na vedúci Leicester je deväť kôl pred koncom sezóny deväťbodová.

„Súhlasím, zase to máme o čosi náročnejšie. Nič sa však nemení na tom, že do každého zápasu vo zvyšku sezóny pôjdeme s úmyslom zvíťaziť. Aj naďalej máme majstrovské ambície. Rozhodne sa nevzdávame, nie je to v našich povahách,“ tvrdí kouč menej úspešného manchesterského klubu, na ktorý čaká v nedeľu atraktívne mestské derby.

Možno aj preto nechá na lavičke niektoré z opôr. Napokon, City sú vo výbornej pozícii. V prípade, že chce ukrajinský zástupca pomýšľať na postup, musí v Anglicku streliť minimálne tri góly. „Samozrejme, výsledok z Kyjeva je pre nás veľmi priaznivý. Najhoršou vecou, akú by sme mohli urobiť, je podcenenie súpera. Ešte nie je o ničom rozhodnuté a tak, ako pred tromi týždňami, aj tentoraz budeme čeliť nebezpečnému protivníkovi,“ upozorňuje Pellegrini.

Faktom však je, že Dynamo ani v jednom zo šiestich stretnutí v základnej skupine potrebné tri góly nestrelilo. Len jeden zo šestnástich osemfinalistov ich zaznamenal menej (Juventus Turín – 6).

Nielen papierové predpoklady, sila peňazí, hráčsky potenciál, ale aj hra čísel nasvedčuje tomu, že Manchester by nemal vo štvrťfinále najlepšej klubovej súťaže sveta chýbať. Napokon, po prekvapujúco rýchlej rozlúčke Manchestru United (po skupinovej fáze) i londýnskej Chelsea (nestačila v osemfinále na Paríž St. Germain), zostal anglický vicemajster jediným tímom z Premier League, ktorý môže vo štvrťfinále reálne hájiť česť Premier League.

V hre je aj Arsenal, ktorého šance na postup sú však minimálne. Do odvety na barcelonský Nou Camp cestuje s dvojgólovým mankom (0:2).

Utorňajší program (20.45) <info>Osemfinále, odvety: Manchester City – Dynamo Kyjev (priamy prenos na Digi Sport 4) – prvý zápas 3:1, Atlético Madrid – PSV Eindhoven (Digi Sport 3, ČT 4 Sport) – prvý zápas 0:0.