Real sa pokúsil o nemožné. Trikrát

Martin Prosnan | 28.01.2016 22:14
Lionel Messi, FC Barcelona Foto: ,
Lionel Messi.
Patríte medzi tých, ktorí si nedokážu predstaviť, že Lionel Messi môže hrať inde, ako v Barcelone? Vedzte, že predstavitelia Realu Madrid s vami vaše predstavy nezdieľajú. Argentínsku superstar sa pokúsili za uplynulých päť rokov získať hneď trikrát.

V španielskej rozhlasovej stanici Cadena COPE nedávno odznela informácia, že klub z hlavného mesta dal Kataláncom ponuku v rokoch 2011, 2013 a 2015. A zakaždým dostal košom.

Messi, ktorého minulý mesiac vyhlásili za hráča roka 2016, je ústrednou postavou Barcelony, v uplynulej sezóne doviedol populárny tím k treble – zisku Ligy majstrov, totilu v domácej súťaži i v národnom pohári.

V správe sa uvádza, že prvá ponuka z kancelárie „Galacticos“ prišla v roku 2011, v čase, keď bol Portugalčan Cristiano Ronaldo spájaný s prestupom do Manchestru City. O dva roky Real svoj pokus zopakoval. Impulzom bol neúspech v boji o angažovanie Neymara a opakované odmietnutie nového kontraktu zo strany Ronalda.

Zatiaľ posledná štedrá ponuka na Messiho prišla počas uplynulej sezóny. Vedenie Realu sa zrejme už nemohlo pozerať na absolútnu dominanciu úhlavného rivala – doma, i v Európe.

Prestupy medzi Realom Madrid a Barcelonou sú síce zriedkavé, ale keď sa už kluby dohodnú, väčšinou to stoji za to. V roku 1996 tak odišiel z Madridu súčasný kouč Barcelony Luis Enrique. O štyri roky neskôr prišla odplata. Opačným smerom sa vydal Luis Figo.

Práve prestup legendárneho Portugalčana spôsobil medzi fanúšikmi Barcelony veľké zemetrasenie. Tí mu odchod nikdy nezabudli a každý návrat na Nou Camp v drese súpera poriadne znepríjemnili. V roku 2002 pri jeho nohách pristála aj hlava ošípanej.

V roku 1953 sa Argentínčan Alfredo di Stefáno upísal Barcelone. A potom aj Realu Madrid. Po veľkom spore prišla Španielska futbalová federácia so šalamúnskym riešením. Rozhodla, že Di Stefáno bude hrať na striedačku, jeden rok v jednom a nasledujúci zasa v druhom klube.

Predstavitelia Barcelony boli týmto rozhodnutím pohoršení a futbalovej legendy sa dobrovoľne vzdali. Okolnosti tohto škandálu dodnes zahaľuje rúško tajomstva, hovorí sa o veľkom vplyve diktátora Francisca Franca, ktorý sa nikdy netajil veľkou náklonnosťou k Realu Madrid.