Aj futbalisti budú mať sieň slávy

SITA | 18.01.2016 17:36
futbal, futbalová lopta, futbalová bránka,... Foto:
Ilustračné foto
Na Slovensku bude futbalová sieň slávy, takáto ustanovizeň dosiaľ chýbala. Dňom, keď oficiálne uzrie svetlo sveta, je 27. marec 2016. Na galavečere pri príležitosti vyhlásenia výsledkov ankety denníka Pravda, Futbalista roka 2015, bude druhým vrcholom uvedenie prvých laureátov do dvorany celospoločenského rešpektu a všobecného uznania.

„Sieň slávy slovenského futbalu je poctou a vyjadrením rešpektu tým, ktorí pozdvihli futbalovým umením i životným príkladom povedomie národa, tým, ktorí sa zaslúžili o slávu, rešpekt a dobré meno slovenského futbalu,“ píše sa v preambule štatútu futbalovej siene slávy.

Slovenský futbalový zväz (SFZ) ju zriaďuje s cieľom verejnej prezentácie úspechov slovenského futbalu, aby sa utvorila široká škála príležitostí pripomenutia si vzácnych osobností a momentov slovenského futbalového života.

O menách rozhodne čestná rada Siene slávy slovenského futbalu (SSSF), ktorej zloženie schválil na decembrovom rokovaní výkonný výbor SFZ. Sú v nej persóny, ktoré významne vstúpili do slovenského futbalu: bývalý predseda zväzu Milan Služanič, reprezentační tréneri Jozef Vengloš, Jozef Jankech a Jozef Barmoš, internacionál a úspešný olympionik Anton Urban, bývalý medzinárodný rozhodca Vojtech Christov a dlhoročný športový novinár denníka Pravda Michal Zeman.

Na ich úsudku, vedomí a svedomí leží ťarcha výberu laureátov zo zoznamu, ktorý im pripravila tzv. výkonná komisia SSSF. Tá vzišla rovnako z uznesenia exekutívy SFZ a tvoria ju generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu Jozef Kliment, riaditeľ PR oddelenia SFZ Peter Šurin, bývalý viceprezident zväzu a prezident ODu Trenčín Pavol Hozlár a športoví žurnalisti Stanislav Dutka a Marcel Merčiak.

Činnosť menovaných ľudí, spojených do dvoch komisií, spustila dianie okolo ustanovizne, ktorej existenciu si vyžiadala pozícia futbalu v slovenskej spoločnosti. Sieň slávy bude vnútorným vlastníctvom celej futbalovej komunity, pozostávajúcej z ľudí a inštitúcií, aktívne pôsobiacich vo futbalovom hnutí, ale aj z každého fanúšika a sympatizanta slovenského futbalu, ktorý rešpektuje morálne a etické hodnoty spoločnosti a zásady fair play.

Informácie priniesla oficiálna internetová stránka Slovenského futbalového zväzu (SFZ).