V Trenčíne postavia krásny štadión. Bude spĺňať parametre UEFA

SITA | 16.01.2016 15:26
AS Trenčín, štadión Foto:
Takto bude vyzerať nový štadión v Trenčíne.
Úradujúci slovenský futbalový majster AS Trenčín bude mať nový štadión do jesene 2018. Vyrastie na mieste starého mestského štadióna Na Sihoti, rovnako ako stánky v Trnave a Žiline sa zaradí do najvyššej štvrtej kategórie podľa kritérií Európskej futbalovej únie (UEFA).

Súčasný štadión s pôvodnou kapacitou 4300 ľudí sa začal čiastočne búrať už predvlani. Napokon sa zbúra kompletne a klub postaví úplne novú arénu pre 11 694 divákov. Všetky miesta budú kryté a na sedenie. Nebudú chýbať ani skyboxy, VIP sektor či dve LED obrazovky.

Projekt rieši aj parkovanie, ktoré doteraz nebolo v areáli. Vznikne 435 parkovacích miest pre osobné autá, 38 pre bicykle a dve pre autobusy. Priestorové podmienky neumožňujú postaviť dostatočný počet státí, počas podujatí sa ráta s možnosťou využiť zhruba 700 miest v okolí, napríklad pred plavárňou a športovou halou. Podľa návrhu predloženého na posúdenie štátnym orgánom je zámerom vytvoriť samostatne stojaci solitér.

„Základným princípom konceptu je vznik promenády v blízkosti objektu, zo západnej strany od krytej plavárne a z južnej od Sokolovne,“ píše sa v projekte.

Pohľad na štadión z vonka. Foto: AS Trenčín
AS Trenčín, štadión Pohľad na štadión z vonka.

Okolo štadióna budú rozptylové plochy s hlavnými vstupmi, občerstvením a sociálnym zázemím. Z Mládežníckej ulice ponúkne stánok doplnkové funkcie ako fanúšikovský obchod, reštauráciu a kaviareň. Architektonicky bude fasády tvoriť pohľadový betón s ľahkými obalovými materiálmi so sieťovou štruktúrou doplnenými popínavými rastlinami.

Budovanie je naplánované na etapy, aby sa hracia plocha dala využiť celú sezónu. Hlavnú tribúnu a stožiare osvetlenia odstránia v poslednej fáze. Arénu navrhli, aby poskytla útočisko aj iným účelom, akými sú koncerty alebo festivaly.

Výstavba sa začne v septembri tohto kalendárneho roka s dokončením do dvoch rokov. Investičné náklady na stavebnú a technologickú časť sa vyšplhajú na 14,9 miliónov eur. Projekt bude financovať futbalový klub, ktorý naň dostal dotáciu od štátu 2,4 milióny eur. Po schválení návrhu nového stánku v mestskom zastupiteľstve v júli 2015 sa hovorilo o štarte výstavby na jar 2016. Mesto vtedy súhlasilo s výpožičkou štadióna s pozemkami. Tie by si klub mohol po dokončení odkúpiť za 200-tisíc eur. Je to suma, akú mesto vynaložilo na scelenie pozemkov.

Takto by mala vyzerať jedna z tribún na novom... Foto: AS Trenčín
AS Trenčín, štadión Takto by mala vyzerať jedna z tribún na novom štadióne v Trenčíne.

Realizáciu však odsunuli problémy okolo novej okružnej križovatky na Mládežníckej ulici. Podľa pôvodného projektu spred deviatich rokov mala zasahovať aj do rohu aktuálneho štadióna. Ani novinku nie je v lokalite uzavretej železničnou traťou, kanálom Váhu a susednými športovými areálmi možné postaviť, aby nekolidovala s plánovanou križovatkou. Mesto z tohto dôvodu hľadá pre križovatku náhradné riešenie, pozemok pre ňu je však stále zablokovaný. AS Trenčín zatiaľ predkladá koncept na potrebný schvaľovací proces, aby sa práce mohli začať v septembri.

Správa pochádza z portálu reality.etrend.sk.