Vukušič: Karaganda má mladý tím, ruština nie je problém

SITA | 09.01.2016 14:37
Jozef Vukušič Foto: ,
Jozef Vukušič.
Tréner kazašského futbalového klubu Šachter Karaganda Jozef Vukušič je presvedčený, že v novom pôsobisku nebude mať problém s jazykovou bariérou.

„Po rusky sa dohovorím, viem aj písať. Mám 51 rokov. V čase, keď som chodil do školy, bola ruština v Československu povinný predmet,“ cituje portál sports.kz slová rodáka z Košíc. Vukušič donedávna bol na lavičke druholigového FC VSS Košice, v pondelok prišla správa o konci tohto jeho angažmánu. Košičania pod vedením 51-ročného kouča ani raz neprehrali, patrí im prvá priečka v skupine Východ a majú istý postup do nadstavby.

Karaganda obsadila v sezóne 2015 v tamojšej najvyššej súťaži hranej systémom jar-jeseň konečné 10. miesto z dvanástich mužstiev. „Poznám viacerých hráčov Šachtera. Videl som posledné tri zápasy uplynulej sezóny. V tíme máme veľa mladých hráčov. Samozrejme, ešte ich budeme s mojimi asistentmi podrobne analyzovať, aby sme ich lepšie spoznali,“ doplnil Vukušič.

Výkonný riaditeľ klubu Vladimir Niederhaus prezradil, prečo sa Šachter napokon rozhodol pre slovenského odborníka. „Rokovania prebiehali veľmi dlho. Viedli sme rozhovory aj s ďalšími kandidátmi, ale všetci okrem pána Vukušiča mali podmienky, aby si mohli so sebou priviezť kompletne nový realizačný tím. Touto cestou nechceme ísť, radi by sme trénersky rozvíjali koučov, ktorých už máme v klube,“ vyhlásil 48-ročný Niederhaus, ktorý má svojom konte päť reprezentačných štartov – štyri za Kazachstan a jeden v drese Ruska.

Vukušič je bývalý tréner líbyjského Al Ahli Bengházi, juhoafrického FC Kapské Mesto, nemeckých tímov Sportfreunde Siegen a VFL Rheinbach, ale aj Ličartoviec, Ružomberka, Trnavy a Nitry. Štyri roky bol asistentom Jozefa Barmoša pri slovenskej „dvadsaťjednotke“.