Spartak Trnava sa vysťahuje do Piešťan alebo Senca

Michal Zeman | 23.11.2012 17:34
trnava - stadion - vizualizacia Foto:
Vizualizácia nového trnaského futbalového štadióna
Spartak Trnava sa stane prvým futbalovým klubom na Slovensku, ktorý bude mať nový, moderný štadión. Dnešný ligový zápas s Ružomberkom bude s najväčšou pravdepodobnosťou posledný v starom stánku, ktorý nesie meno legendárneho trnavského hráča a trénera Antona Malatinského.

Jarnú ligovú sezónu by trnavskí futbalisti, ktorých čaká boj o záchranu, mali odohrať na prenajatom štadióne. V hre sú Piešťany alebo Senec, definitívne rozhodnutie ešte nepadlo. Výstavba by nemala trvať viac ako necelé dva roky. V roku 2015 by mal štadión slúžiť trnavskému klubu. Ponesie názov City Arena – Štadión Antona Malatinského.

Po stredajšom podpise zmluvy medzi mestom Trnava a akciovou spoločnosťou City-Arena, ktorá je investorom projektu, už nič nebráni tomu, aby odštartovali práce. S búraním sa plánuje na začiatok budúceho roka a s výstavbou na jar.

Nový štadión vyrastie na mieste súčasného, ktorý vznikol ako ihrisko s jednoduchou drevenou tribúnou ešte v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Postupne sa štadión dobudovával a posledné väčšie rekonštrukčné úpravy sa na ňom uskutočnili pred šiestimi rokmi. Vtedy museli futbalisti odohrať niekoľko stretnutí v inom meste – a vybrali si Senec.

V lete 2006 mesto, ktoré je vlastníkom športoviska, investovalo 70 miliónov korún. Štadión dostal okrem vynoveného umelého osvetlenia najmä nový vyhrievaný trávnik i západnú tribúnu. Tieto rekonštrukcia nezasiahne, zostanú neporušené a budú súčasťou nového komplexu.

Nový šat štadióna si vyžiada 15 miliónov eur, ale investor pri výstavbe areálu s polyfunkčnými komerčnými priestormi preinvestuje 76 miliónov eur. Hľadisko bude mať kapacitu 19-tisíc miest. Súčasťou komplexu bude aj dvojposchodové podzemné parkovisko s 1150 miestami, administratívne, obchodné priestory i multikino. Pôvodne mal byť jeho súčasťou aj hotel, podľa nového návrhu pôjde skôr o apartmánové byty.

Investor City-Arena, a.s,, je stopercentnou dcérskou spoločnosťou Euro MAX Slovakia, ktorá patrí do skupiny firiem združených okolo ŽOS Trnava. V tejto spoločnosti je predsedom predstavenstva Vladimír Poór, jeden z rozhodujúcich majiteľov FC Spartak Trnava. Štadión vybudujú z vlastných zdrojov spoločnosti, úverových zdrojov a svoje peniaze investuje do projektu tiež trnavský futbalový mecenáš.