Gavalier dámu neopúšťa, bolo heslo Del Piera

Adam Zelinka | 16.05.2012 08:00
Alessandro Del Piero Foto:
Legendárny kapitán Juventusu Alessandro Del Piero sa lúči s fanúšikmi "Starej dámy".
Viac ako 40-tisíc ľudí na štadióne tlieskalo. Státisíce v meste plakali. Ďalšie milióny po celom svete mu prevolávali na slávu. Aj keď sa klubová vernosť v dnešnom futbale veľmi nenosí, Alessandro Del Piero je výnimkou potvrdzujúcou pravidlo.

Taliansky útočník strávil v drese Juventusu Turín obdivuhodných devätnásť sezón, ale cez víkend si povedal: Stačilo! Kapitán a modla fanúšikov Juventusu sa navždy rozlúčil s milovaným čierno-bielym dresom vo veľkom štýle: víťazným gólom v poslednom kole talianskej ligy do siete Atalanty Bergamo.

„Je to náš šampión, náš kapitán. Celý život zasvätil nášmu klubu, ktorý nikdy nehodil cez palubu. Stále dúfame, že ten mu ponúkne novú zmluvu a bude pokračovať. Aj keď vieme, že sa tak nestane,“ napísal na stránke Turínčanov jeden z fanúšikov.

Najkrajšie góly legendárneho Alessandra Del Piera

Tým v ostatnej sezóne vôbec neprekážalo, že ich miláčik sa na trávniku už viac prechádzal, ako behal. Napokon, do zápasov naskakoval väčšinou len z lavičky ako striedajúci hráč. Z brilantnej techniky a skvelých kľučiek však nič nestratil.

Del Piero prišiel do Juventusu v roku 1993. Prežil v ňom nezabudnuteľné roky, počas ktorých priviedol mužstvo k mnohým trofejám. Vyhral s ním prakticky všetko – od titulov v domácej súťaži, cez triumfy v Talianskom pohári až po víťazstvo v prestížnej Lige majstrov pred šestnástimi rokmi. „Žiadna farba pre mňa nebude jasnejšia, ako tá čierno-biela. Tento klub premenil moje sny na skutočnosť,“ vyhlásil pri rozlúčke 37-ročný hráč.

Bývalý taliansky reprezentant odohral za Juventus vyše 700 zápasov, dosiahol v nich takmer 300 gólov. Nie vždy však zažíval v jeho drese len krásne dni. Keď pred šiestimi rokmi odobrali klubu pre korupčnú aféru dva tituly a preradili ho o súťaž nižšie, nastal v slávnom tíme veľký výpredaj hviezd. Del Piero však zostal a s kapitánskou páskou na ruke priviedol stálicu talianskeho futbalu späť do Serie A. „Gavalier svoju dámu predsa nikdy neopúšťa,“ povedal vtedy veľavravne, keďže Juventus priaznivci prezývajú Stará Dáma.

Alessandro Del Piero s majstrovskou trofejou. Foto: SITA
Alessandro Del Piero Alessandro Del Piero s majstrovskou trofejou.

Otca dvoch detí (po synovi Tobiasovi a dcére Dorote sa má v decembri narodiť tretie) predsalen čaká ešte jeden duel, v ktorom si môže na seba obliecť dres Juventusu. Vo finále Talianskeho pohára bude súperom talianskeho šampióna Neapol, v ktorého základnej zostave by nemal chýbať ani slovenský reprezentačný kapitán Marek Hamšík.

Ikony klubovej vernosti
Paolo Maldini AC Miláno (1985 – 2009)
Ryan Giggs Man. United (1991 – ???)
Franco Baresi AC Miláno (1977 – 1997)
Franceso Totti AS Rím (1992 – ???)
Paul Scholes Man. United (1993 – ???)