Modlitba za futbalistu. Muamba je naďalej v kritickom stave

Stanislav Benčat | 17.03.2012 20:14, aktualizované: 
Fabrice Muamba Foto:
Fabrica Muambu odnášajú na nosidlách do nemocnice po tom, čo dostal počas zápasu infarkt.
Futbalový stredopoliar Boltonu Fabrice Muamba leží naďalej v kritickom stave v nemocnici v Londýne. Muamba utrpel v sobotu srdcový kolaps počas štvrťfinálového zápasu Anglického pohára medzi Tottenhamom a Boltonom.

Lekári bojovali o život 23-ročného futbalistu zo Zairu desať minút potom, čo sa v blízkosti stredového kruhu bez kontaktu s iným hráčom zrútil a prestal dýchať. V nemocnici dokázali Muambu stabilizovať, no jeho stav je naďalej kritický.

„Je to veľmi vážne. Nezostáva nám nič iné, len sa modliť, aby sa z toho dostal,“ citujú britské médiá trénera Boltonu Owena Coylea.

Boj o život Fabrica Muambu

Muamba opustil trávnik na nosidlách, pričom na tvári mal kyslíkovú masku. Hráči oboch tímov zostali po tomto hrôzostrašnom moment šokovaní, viacerí plakali a modlili sa za Muambovo zdravie. Rovnako na tom boli aj tisícky fanúšikov.

Zdravotníci kriesia Fabrica Muambu. V pozadí... Foto: SITA
Fabrice Muamba Zdravotníci kriesia Fabrica Muambu. V pozadí zdrvení hráči.

Bývalý šéf Tottenhamu David Pleat pre BBC Radio 5 povedal: „Muamba nebol s nikým v kontakte, keď odpadol, čo dalo jasný signál, že je to veľmi vážne.“ Šíriteľ televízneho prenosu ESPN radšej ani neponúkol opakovaný záber z tragédie, namiesto toho kamery snímali plačúcich divákov.

Hráči Tottenhamu aj rozhodca Howard Webb... Foto: SITA
Fabrice Muamba Hráči Tottenhamu aj rozhodca Howard Webb alarmujú zdravotníkov, aby čím skôr prišli k Fabricovi Muambovi.

Oba fanúšikovské tábory skandovali krátko po incidente Muambovo meno. Keď dvadsaťtriročného záložníka odnášali z trávnika celý štadión mu tlieskal na znak podpory.

Podľa redaktora ESPN, ktorý bol pri Muambovi v čase odchodu hráča do nemocnice, futbalista nedýchal. Lekári sa ho snažili stále oživovať defibrilátorom.

„Je to hrozné, čo sa stalo. Modlím sa, aby bol Fabrice v poriadku,“ napísal na Twitteri útočník Manchestru United Wayne Rooney. Rafael van der Vaart z tímu Tottenhamu bol jedným z hráčov, ktorí boli priamo na ihrisku počas Muambovho kolapsu. Prostredníctvom Twitteru odkázal. „Je to hrozné, čo sa stalo. Všetci sme zaňho modlíme.“

Fabrice Muamba leží nehybne na trávniku.. Foto: SITA
Fabrice Muamba Fabrice Muamba leží nehybne na trávniku..

Obranca Middlesbrough Justin Hoyte, ktorý s Muambom hrával počas pôsobenia v Arsenale, napísal: „Dúfam, že môj najlepší kamarát spomedzi futbalistov bude v poriadku. Bud silný braček, prosím ťa buď silný. Boh je s tebou, nezabúdaj na to.“

Šéf futbalovej federácie na Britských ostrovoch Gordon Taylor sa k celej tragédii vyjadril slovami. „V tomto momente nikto z nás nevie a nechce pochopiť, čo sa to vlastne stalo. Je to extrémne smutný moment pre celú futbalovú rodinu. Neostáva nám nič iné ako veriť, že sa to neskončí tragédiou ako v prípade Marca-Viviana Foeho,“ pripomenul šokujúci skon kamerunského futbalistu počas zápasu Pohára konfederácie FIFA v júni 2003.

Spomienka na Miklósa Fehéra a Marca Viviena Foeho (video nie je vhodné pre slabé povahy)

„Niečo podobné sa môže prihodiť na trávniku nečakane a náhle, práve preto trváme na tom, aby všetci mladí futbalisti mali za sebou podrobné kontroly srdca, aby sme dokázali podobným tragédiám predísť,“ dodal Taylor.

Muamba prišiel do tímu Wanderers v roku 2008 z Birminghamu, v drese doterajšieho klubu odohral 148 zápasov.