Šok na Nou Campe! Messi nedal penaltu, Chelsea postúpila do finále

Adam Zelinka | 24.04.2012 22:54
Fernando Torres Foto:
Klinec do barcelonskej rakvy zatĺkol Fernando Torres.
Argentínska superhviezda opäť premrhala niekoľko dobrých šancí a španielsky šampión tak skončil svoju púť Ligou majstrov už v semifinále. Po tom, ako prehrali zverenci Pepa Guardiolu na trávniku londýnskej Chelsea 0:1, uhrali doma len remízu 2:2.

FC Barcelona (Šp.) – FC Chelsea (Angl.) 2:2 (2:1) – prvý zápas: 0:1, do finále postúpila Chelsea

  • Góly: 35. S. Busquets, 43. Iniesta – 45.+ Ramires, 90.+ F. Torres, ŽK: 50. Iniesta, 71. Messi – 32. Obi Mikel, 45. Ramires, 50. Ivanovič, 59. P. Čech, 72. Lampard, 89. Raul Meireles, ČK: 37. Terry (Chelsea), rozhodoval: Cakir (Tur.)
  • Barcelona: Víctor Valdés – Piqué (26. Dani Alves), Mascherano, Puyol – Xavi, S. Busquets – Fábregas (74. S. Keita), Iniesta – I. Cuenca (67. C. Tello), Messi, A. Sánchez
  • Chelsea: P. Čech – Ivanovič, G. Cahill (12. Bosingwa), Terry, Ashley Cole – Raul Meireles, Obi Mikel – Mata (58. S. Kalou), Lampard, Ramires – D. Drogba (80. F. Torres)

Hneď v úvode sa rútil Messi na Čecha v bránke Chelsea. Vypálil, ale loptu zastavila len bočná sieť. Najlepší futbalista planéty mohol dorovnať celkové skóre aj na konci 19. minúty. Sám pred vybiehajúcim Čechom však opäť zlyhal.

V ďalších minútach lietali do šestnástky mohutne sa brániacej Chelsea lopty zo všetkých strán. A keď už sa nemohol Busquets pozerať na trápenie sa Messiho, po umnej prihrávke Cuencu poslal strelou z piatich metrov Barcelonu do vedenia.

Zápas FC Barcelona – Chelsea Londýn vo videoskratke

Len o dve minúty neskôr prišiel pre zverencov Roberta di Mattea ďalší tvrdý úder. Kapitán Terry nezmyselne nakopol kolenom Sáncheza do chrbta a videl červenú kartu. Anglický veľkoklub tak stratil už v prvom polčase oboch stopérov, keďže Gary Cahill musel opustiť ihrisko v úvode pre zranenie.

Ešte viac zrazil oslabenú Chelsea do kolien v predposlednej minúte Iniesta, ktorý po Messiho prihrávke pohodlne obstrelil Čecha. Keď už sa zdalo, že Barcelona pôjde do šatne s postupovým náskokom, šokoval vypredaný Nou Camp po Lampardovom pase Ramires. Brazílčan v nadstavenom čase parádne preloboval Valdesa.

Lionel Messi zahodil v stretnutí jedenástku. Foto: Reuters
Messi, penalta Lionel Messi zahodil v stretnutí jedenástku.

Už po štyroch minútach druhého polčasu mohol opäť nakloniť misky váh na stranu Barcelony Messi. Lenže obávaný útočník nestrelil svoj prvý gól do siete Chelsea ani z pokutového kopu – strelu poslal len do brvna a natiahol svoje gólové suchoty už na 290 minút.

Barcelona po zvyšok zápasu súpera zatlačila do šestnástky, loptu držala na kopačkách takmer 75 percent z celkového času, vytvorila si množstvo šancí (Messiho žrď, Iniestov či Tellov prienik, Mascheranova strela). Obhajca trofeje z nich však nič nevyťažil ,a tak dal v nadstavenom čase postupovú bodku pre Chelsea Torres.

„Bili sme sa celých deväťdesiat minút. To, čo sme dosiahli, je fantastické. Boli sme odmenení za to, že sme zo seba vydali 150 percent,“ citovala po zápase brankára Chelsea Čecha BBC.