Liga majstrov je podvod, zúri Ibrahimovič

ČTK | 04.04.2012 11:40
Zlatan Ibrahimovič Foto:
Nešťastný Zlatan Ibrahimovič.
Nahnevaný na najvyššiu mieru opúšťal kanonier AC Miláno Zlatan Ibrahimovič v utorok štadión Nou Camp, kde v drese Barcelony strávil sezónu 2009/10.

Prvý návrat do niekdajšieho pôsobiska mu znechutila nielen prehra 1:3 a vyradenie z Ligy majstrov, ale aj druhá penalta, z ktorej domáci strelili „postupový“ gól na 2:1. Švédsky útočník nešetril ostrými slovami a vyhlásil, že už rozumie koučovi Realu Madrid Josému Mourinhovi, ktorý dlhodobo tvrdí, že Barcelone pomáhajú rozhodcovia.

Vzťahy medzi Ibrahimovičom a Barcelonou, predovšetkým jej trénerom Pepem Guardiolom, sú od hráčovho odchodu z katalánskeho klubu veľmi napäté a utorkový duel ich ešte viac vyostril. Švédsky útočník sa po zápase nielen pustil do holandského rozhodcu Bjorna Kuipersa, ale aj nepriamo obvinil Barcelonu, že má protekciu u rozhodcov a futbalovej únie UEFA.

„Vyzerá to, ako by UEFA chcela vo finále Ligy majstrov určité dva tímy. Teraz začínam lepšie chápať, prečo si Mourinho sťažuje vždy, keď sem príde. Teraz s tým mám vlastnú skúsenosť. Barcelona je najlepší tím sveta, takéto niečo nepotrebuje,“ vyhlásil naštvaný Ibrahimovič.

Pozrite si: diskutabilná jedenástka v zápase Barcelony s AC Miláno

Rozhnevala ho situácia zo záveru prvého polčasu. Miláno po inkasovanom góle z pokutového kopu od Lionela Messiho dokázalo vyrovnať a v tej chvíli by po domácej remíze 0:0 postupovalo. Lenže v 40. minúte po rozohraní rohu hosťujúci Alessandro Nesta viditeľne pridržal vo vlastnej šestnástke za dres Sergia Busquetsa a Kuipers nariadil v neprospech AC druhú penaltu, z ktorej dal znovu Messi nakoniec postupový gól.

„Som znechutený. Lopta ešte ani nebol v hre a on nariadil penaltu. Stále nerozumiem tomu, čo pískal. Keď nariadi penaltu za toto, mal ju odpískať aj v ďalších situáciách. Bolo to divné a zničilo to zápas,“ hneval sa Ibrahimovič. Faulujúci Nesta povedal, že je z Kuipersovho rozhodnutia zmätený a vraj doteraz netuší, prečo rozhodca vlastne penaltu nariadil.

Milánčania tvrdili, že podobných zákrokov ako pred druhou penaltou je pri štandardných situáciách plno a rozhodcovia ich málokedy pískajú. „Ak (arbiter) videl, že k faulu došlo skôr, ako bola lopta v hre, mal zastaviť hru, čo sa v týchto prípadoch deje,“ povedal stredopoliar Clarence Seedorf. „Prvá penalta bola naša chyba, ale tá druhá, to bola pomoc od rozhodcu. Hrať s Barcelonou nie je nikdy ľahké,“ povzdychol si kouč Massimiliano Allegro.

Barcelončania si ale ostrými slovnými atakmi od Ibrahimoviča nenechali pokaziť postupovú radosť. Guardiola navyše pripomenul, že jeho tím mal v úvodnom dueli na San Sire zahrávať najmenej jednu penaltu a nijako si po zápase nesťažoval. „Videl som opakované zábery oboch situácií a boli to jasné penalty. Ak držíte v šestnástke hráča za dres, je to penalta. Toto ma učili, keď som bol dieťa,“ povedal Guardiola.

Neodpustil si tiež rýpnutie do Ibrahimoviča a Mourinha, ktorí sa spolu stretli na rok v Interi Miláno predtým, než švédsky útočník odišiel do Barcelony. „Pán Ibrahimovič sa chce priateliť s Mourinhom … Ak obaja hovoria, že Barcelona vyhráva vďaka rozhodcom, ja im na to odpoviem, že budeme hrať semifinále piatykrát za sebou. To už niečo znamená,“ uviedol Guardiola.

Jeho zverenci sa usilujú o to, aby sa stali prvým tímom, ktorý dokáže obhájiť triumf. V semifinále narazia na víťaza súboja medzi Chelsea a Benfikou Lisabon, prvý duel v Portugalsku vyhrali Londýnčania 1:0. „Nemyslím si, že sme favoritom na celkové víťazstvo. Je tu Bayern, postúpi Real. Navyše najťažšie je obhajovať. Čokoľvek môžete vyhrať raz, ale zopakovať to je veľmi, veľmi ťažké,“ dodal Guardiola.