Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo odznelo v poslednom telefonáte? Čech Limberský rozpovedal príbeh o parťákovi z plzenskej šatne, ktorý sa obesil

Český futbalista František Rajtoral by 12. marca oslávil 38. narodeniny. Svoj život ukončil dobrovoľne počas angažmánu v Turecku, keď sa v apartmáne, v ktorom býval, obesil.

12.03.2024 13:12
František Rajtoral Foto:
František Rajtoral v drese Plzne.
debata

Špekulovalo sa o tom, že vtedy tridsaťjedenročný športovec mal veľké dlhy, ktoré nebol schopný splácať, pretože mu klub dlhodobo dlhoval peniaze. Jeho blízky kamarát a spoluhráč David Limberský si na svojho kamaráta pre CNN Prima NEWS zaspomínal. Uviedol aj možné príčiny jeho kroku.

Rajtoral a Limberský pôsobili vo Viktórii Plzeň v slávnej ére, kedy sa klub prvýkrát v histórii prebojoval do Ligy majstrov.

"Na tréningoch sme spolu bývali vo dvojici, spávali sme spolu v hoteloch, mali sme k sebe veľmi blízko. Mám naň len tie najlepšie spomienky. Vždy s ním bola sranda, nikdy nepokazil žiadnu zábavu.

Bezchybný chlapec, skvelý parťák. Vo voľnom čase sme hrali tenis, chodievali po kávičkách a samozrejme večer tiež niečo vypili v krčmách," prezradil Limberský pre CNN Prima NEWS.

„Boli sme taká partička grázlíkov, ktorá sa dobre bavila na ihrisku aj mimo neho. Užívali sme si tento život plnými dúškami po všetkých stránkach,“ doplnil.

Keď Rajtoral dostal ponuku z tureckého Gaziantepsporu, všetko vraj spolu preberali. "Na začiatku mi posielal aj nejaké videá, aký má krásny apartmán s bazénom. Potom mal nejaké problémy s peniazmi, pretože im neplatili.

Spomienka plzenských fanúšikov na Františka... Foto: Profimedia
František Rajtoral Spomienka plzenských fanúšikov na Františka Rajtorala.

Veľa sme to spolu rozoberali, ešte asi týždeň predtým, než sa to stalo… Hovoril som mu, nech to tam tú sezónu vydrží a potom spolu vyrazíme na dovolenku. Bohužiaľ, už k tomu nedošlo," povzdychol si Limberský.

Naposledy spolu hovorili asi štyri dni predtým, ako sa Rajtoral obesil. Tomu, že niečo také chystá, vraj nič nenasvedčovalo.

"Navonok pôsobil hrozne pozitívne, ako že je všetko v pohode a nič sa nedeje. Bavili sme sa o tej našej spoločnej dovolenke, on sa na ňu veľmi tešil… A potom prišla tá tragická správa.

Bol to šok. Viem, že v minulosti mal nejaké problémy, únavový syndróm. Keď mal slabšiu chvíľku, tak sa mi zveril. Ale vôbec som nečakal, že niečo také urobí.

Bol som presvedčený, že keď sa mu skončí sezóna, tak to tam v Turecku zabalí a vráti sa do Česka medzi priateľov, rodinu, ľudí, ktorých mal rád. Musel to byť skrat," domnieva sa Limberský.

František Rajtoral. Foto: ČTK / Krumphanzl Michal
František Rajtoral2 František Rajtoral.

Čo ho k samovražde dohnalo, si netrúfa povedať. České médiá špekulovali o tom, že Rajtoral skupoval nehnuteľnosti, zadlžil sa, že mu v Turecku neplatili, a dlhy nebol schopný splácať. Veľa peňazí vraj utopil v automatoch.

Portál CNN Prima NEWS pripomína, že zo štvorčlennej hviezdnej obrany Viktórie Plzeň, ktorá v roku 2011 doviedla klub do Ligy majstrov, zostal už jediný. Rajtoral a David Bystroň spáchali samovraždu, Slovák Marián Čišovský podľahol nevyliečiteľnej chorobe amyotrofickej laterálnej skleróze.

Tragické osudy českých športovcov Fotogaléria - 50 fotiek Všetky fotky
Tragické osudy českých športovcov pohli na...
debata chyba
Viac na túto tému: #David Limberský #František Rajtoral