Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetový unikát zo stredného Slovenska. Kam sa na Žilinu hrabú Ajax, RB Salzburg či Sunderland

V európskom a svetovom futbale je minimum rebríčkov, v ktorých by slovenský futbal prostredníctvom klubov či hráčov dominoval na popredných miestach. No MŠK Žilina predstavuje v tomto smere výnimku. A naozaj parádnu.

09.04.2024 06:50
MŠK Žilina Foto: ,
Futbalisti MŠK Žilina nemajú v súvislosti s dávaním príležitosti mladým hráčom v seniorskom áčku vo svete konkurenciu.
debata

Všeobecne je známe, že žilinský klub dáva veľa príležitostí mladých hráčom v seniorskom tíme a v najvyššej slovenskej súťaži. No teraz tento fakt zhmotnili experti do presných čísel.

Medzinárodné centrum športových štúdií CIES zverejnil rebríčky klubov zo 61 ligových súťaží po celom svete, v ktorých sa pozreli na to, ktoré tímy dávajú najvyššie percento minút v domácej súťaži hráčom do 19, 20, 21, 22 a 23 rokov.

Tomáš Vaclík, Cristiano Ronaldo Čítajte viac Dobodáme ti dcéru! Českej hviezde a jej manželke sa nechutne vyhrážali. Dôvod? Ronaldo

A z týchto piatich kategórii je MŠK Žilina hneď v troch prípadoch svetovou jednotkou. V najstaršej sledovanej skupine dal slovenský klub hráčom do 23 rokov za posledných 365 dní až 74,9 percenta hracieho času. Druhý skončil španielsky Villarreal B (72,4 %) a tretí rakúsky RB Salzburg (68,1 %). Pre zaujímavosť 17. miesto v tomto porovnaní patrilo Železiarňam Podbrezová (50,5 %).

Na prvom mieste, pred mužstvami zvučných mien, skončila Žilina aj pri hráčoch do 22 rokov (58%) a do 20 rokov (23,2). V tomto smere predstihla aj svetoznáme liahne futbalových talentov akými sú holandský Ajax Amsterdam, anglický Sunderland či dánsky Nordsjælland.

V najsledovanejšej vekovej kategórii do 21 rokov slovenskému tímu prvenstvo len tesne ušlo. „Na čele rebríčka sú dva kluby s vynikajúcimi tréningovými metódami z východnej Európy: ukrajinský Rukh Ľvov (52,2 %) a slovenský MŠK Žilina (44,5 %),“ napísal v štúdii CIES. Pre doplnenie na tretej pozícii skončil RB Salzburg (42,7 %).

Nino Marcelli Čítajte viac Keby som ho prinútil viac behať, bol by top hráč. Weiss chváli legionára, hovorí o nových prestupoch a podsúva Calzonovi mladíka Marcelliho

Pri pohľade na minutáž Žilinčanov z tejto sezóny Niké ligy sa najvyššou mierou na percentuálnej úspešnosti klubu v týchto rebríčkoch podieľali devätnásťročný futbalisti: Mário Sauer, ktorý nastúpil v 23 zápasoch a odohral 1622 minút, a Samuel Gidi (25 zápasov, 1977 minút).

Pri pohľade na samotnú Niké ligu v hlavnom porovnaní futbalistov do 21 rokov je medzi Žilinou a druhým klubom priepastný rozdiel. Podbrezová dáva šancu mladíkom na 18,4 % hracieho času, tretí AS Trenčín na 16,6 %.

Najhorším tímom na Slovensku v súvislosti s príležitosťami pre talentovaných hráčov je Dukla Banská Bystrica (0,4 %) a druhým najhorším ŠK Slovan Bratislava (2,5 %).

Tradiční Česi, experimenty veľmocí. Dresy na ME Fotogaléria - 41 fotiek Všetky fotky
Už o dva mesiace to vypukne. Na nemeckých...
debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #CIES Football Observatory #Niké liga