Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdi, lebo spĺňa tvrdý Weissov štandard. Marcelliho kariéra pritom visela na vlásku

Na konci minulého roka sa riešila záhada okolo zranení Vladimíra Weissa ml. Problematický členok bol podľa jeho otca a trénera vo fáze, kedy kapitánovi Slovana Bratislava nevedeli pomôcť.

09.04.2024 12:01
SR Bosna futbal LM 2. predkolo Slovan Mostar BAX Foto: ,
Nino Marcelli.
debata

Niečo podobné zažíval pred dvomi rokmi aj chlapec, ktorý ho nápadne pripomína. Výzorom i futbalovým kumštom. Nino Marcelli je veľkou nádejou Slovana Bratislava, najvyššej slovenskej súťaže, reprezentácie do 21 rokov a podľa expertov čoskoro aj tej seniorskej.

"Prečo nie? Nemyslím si, že je na to priskoro. Hrá pravidelne za najlepší slovenský klub, má výborné čísla. Ak v tom bude pokračovať, je nepodstatné, koľko má rokov.

Nie sme krajina, ktorá si môže dovoliť prehliadať takýchto hráčov. Pokiaľ bude mať Marcelli formu, mal by byť v národnom tíme. Typologicky podobných hráčov na krídle máme málo," vraví hráč treťoligového Interu Juraj Piroska.

Dozrieva herne aj mentálne

Niekdajší hráč Slovana, Senice či Skalice ešte v uplynulej sezóne pomáhal Petržalke v druhej lige. Párkrát sa tam stretol na trávniku s Marcellim. Holohlavým rýchlikom s výbornou výkonnosťou a veľkou dávkou emócií, krídelníka B-tímu belasých občas prevalcovali.

"Zaujímavý rýchlosťou, šikovnosťou a výbušnosťou. Moderný typ futbalistu, dobre sa na neho pozerá. Keď mu ide a má svoj deň, súperi to s ním majú ťažké.

Hrával som proti nemu v druhej lige za Petržalku. Vtedy mal sedemnásť, postupne sa vyvíja. Dozrel mentálne a je inde, ako vlani. Nezabúdajme, koľko má rokov," pripomína Piroska.

Nino Marcelli Čítajte viac Keby som ho prinútil viac behať, bol by top hráč. Weiss chváli legionára, hovorí o nových prestupoch a podsúva Calzonovi mladíka Marcelliho

Marcelli oslávi 29. mája devätnásť rokov ako jedna z opôr Slovana. Zaujímavosťou je, že v auguste 2023 prispel k výhre 2:1 v Skalici premiérovým gólom za A-tím vo veku 18 rokov, 2 mesiace a 14 dní.

"Vždy je dôležité, ako s vami pracuje tréner. Treba s mladými hráčmi robiť citlivejšie, nenakladať im na plecia. Jedna vec je talent, druhá vyťaženosť v stretnutiach.

Hrá v najsilnejšom klube. Nepamätám si, že by niekto v osemnástich bol takou dôležitou súčasťou Slovana a ťahal ho," loví v pamäti Piroska.

Takmer ukončil kariéru

Nechýbalo veľa a o Marcellim by sa hovorilo ako o ďalšom futbalovom ese, ktoré hneď v mladom veku pribrzdili zranenia. Ešte pred nedávnom laboroval so zranením. Nehral takmer rok a pol. Problémy s brušným svalom dospeli do fázy, že rodičia i agent zvažovali koniec jeho kariéry.

"Tréner Weiss s tým narába veľmi citlivo. Postupne mu dávkuje minúty a teraz bude pravidelným členom základnej zostavy. Považujem za kľúčove, aby to Weiss neprepálil. Pozrime sa na Pedriho z Barcelony.

Odohral za ňu asi 50 zápasov. Ako tínedžer ohúril všetkých a potom sa vážne zranil. Zdravotné ťažkosti pretrvávajú. Weiss Ninovi nenakladá, lebo telo i hlava by sa mohli preťažiť," ponúka príklad bývalý reprezentant Marek Sapara.

MŠK Žilina Čítajte viac Svetový unikát zo stredného Slovenska. Kam sa na Žilinu hrabú Ajax, RB Salzburg či Sunderland

Marcelli vyniká v rýchlosti, súbojoch jeden proti jednému. Má kvalitnú strelu, je schopný vytvoriť šancu pre spoluhráčov. Najsilnejšou zbraňou je však priamočiarosť. Často aj na úkor lepšie postavených spoluhráčov hľadá cestu k zakončeniu.

„To sú dôvody, prečo sa tak rýchlo adaptoval v Slovane. Mladí Slováci to na Tehelnom poli nemajú ľahké. Vsádzajú skôr na legionárov. Potvrdzuje to jeho talent a kvality. O to cennejší je prínos Marcelliho,“ konštatuje Sapara.

A niekdajší stredopoliar Ružomberka, Rosenborgu Trondheim či Trabzonsporu jedným dychom pripomína ešte jeden dôležitý fakt…

"Tréner Weiss má tvrdý výkonnostný štandard a pod neho nepôjde. Jemu je jedno, kto ste. Ak máte výkony, budete hrať. Ak nemáte, dovidenia.

Dôležité je pre neho ako pracujete na tréningoch, počúvate jeho taktické pokyny a či ich viete predviesť na ihrisku. V Slovane a pod Weissom sa nehrá za odmenu alebo len preto, že ste talent."

Opatrne s prestupom i reprezentáciou

V osemnástich rokoch predvádza Marcelli konštantné výkony, čo je podľa Pirosku pozoruhodné. Pripisuje to aj tomu, že má okolo seba skúsených reprezentantov svojich krajín – Milana Borjana, Juraja Kucku, Džabu Kankavu, Gurama Kašiu či Tigrana Barseghjana. Každodenné lekcie v kabíne majstra berie Marcelli vážne.

"Nesmie sa položiť z jedného nevydareného duelu, ale ani nezľahčovať sériu horších, ak by sa pritrafili. Predpokladám, že ho v závere sezóny uvidíme hrať pravidelne.

Slovan má titul na dosah, tréner Weiss dá šancu menej vyťaženým hráčom. Marcelli bude v úplnej pohode. Som zvedavý, ako na to zareaguje, keď Slovanu s veľkým náskokom na čele „kvázi“ o nič nepôjde," poznamenáva Piroska.

14. Luxembursko vs. Slovensko Čítajte viac Slováci, budete sklamaní! Calzonovi zverenci vraj na Eure pohoria. Experti poznajú dôvod. Ako dopadnú Česi?

Už teraz okolo rodáka z Bratislavy sondujú viaceré európske kluby. Piroska ani Sapara však Marcellimu rýchly letný prestup nedoporučujú. Používajú príklady z minulosti a pripomínajú aj jeho skorý dátum narodenia.

"Vidíme, koľko hráčov sa takto popálilo. V slovenskej lige vyleteli a po jednej sezóne išli preč. Niekedy je to klamlivé. Nino potrebuje hrávať, nie sedieť na lavičke v slávnom klube. Je otázkou času, kedy z ligy odíde. Mal by však nateraz zostať v Slovane.

Znova bude hrať skupinovú fázu európskeho pohára. Po nasledujúcej celej sezóne sa ukáže, či je pre Nina správny čas na odchod," reaguje Sapara.

Piroska vidí v prestupe do kvalitnejšej súťaže po nasledujúcom ročníku množstvo výhod pre všetky strany.

futbalové rozhodkyne Čítajte viac Stačí hvizd a futbalisti poslúchnu. Medzi kráskami s píšťalkou sú právničky, modelky i dedova pýcha

"Nepredpokladám to, ale bolo by hlúpe, ak by ho Slovan nepustil do zahraničia. Zarobia na ňom, pomôžu mu rásť. Marcelli je výnimočný talent. S niečím takým sa musíte narodiť. Zároveň na sebe maká. Teraz je apríl, ale o rok to môže byť úplne iný Marcelli.

Sebavedomejší, mentálne vyspelejší a s potvrdením, že ťahá Slovan. Ocenili by to aj kluby, ktoré by si za neho museli priplatiť," pripomína Piroska.

Nepochybuje o tom, že by sa postupne mal objaviť aj v seniorskom národnom tíme. Marcelli bojuje o účasť na majstrovstvách Európy do 21 rokov, ktoré v roku 2025 usporiada Slovensko. Zároveň by si ešte predtým mohol pripísať prvú čiarku v A-tíme pod vedením Francesca Calzonu.

"Dal deväť gólov v lige, je jedným z najlepších strelcov súťaže. Keď si udrží nielen tieto čísla, ale aj výkonnosť, je to otázka času. Myslím si, že už na Calzonovom zozname je.

V tomto však opatrne. Reprezentácia je znova ešte vyšší level. Musia byť opatrní, ale rozhodne má na to, aby sa dostal do kempu a odskúšal si to. Či už pred ME v Nemecku alebo až po nich, neviem," dopĺňa Sapara.

Najkrajšie futbalové rozhodkyne na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Futbalisti na ihrisku skáču tak, ako ony...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss st. #Nino Marcelli