Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hronca najprv nechceli, teraz má najväčšiu šancu na zmluvu

Z absolventov anglických futbalových akadémií podpísal nedávno profesionálny kontrakt Košičan Milan Lalkovič, ktorý sa už objavil aj v drese Chelsea v prípravných zápasoch. O podobnú šancu bojujú ďalší štyria talentovaní Slováci: Albert Rusnák v Manchestri City, Trnavčan Kristian Koštrna vo Wolverhamptone a dvaja Banskobystričania Jakub Hronec a Július Gombala, ktorí už vekom spĺňajú podmienky a majú k novému kontraktu najbližšie.

28.07.2010 17:09
Jakub Hronec Foto:
Jakub Hronec.
debata

„Platí to najmä o Hroncovi,“ približuje hráčsky agent Emil Kovarovič, ktorý všetkých štyroch mladíkov v anglických kluboch zastupuje. „Má subtílnejšiu postavu, na začiatku absolvoval niekoľko skúšok, aj v iných kluboch. Birmingham tiež spočiatku chvíľu váhal, no nakoniec sa rozhodol, že ho zoberie. Krátko po tom volali aj z Manchestru City, videli Jakuba na jednom medzinárodnom turnaji a mali o neho tiež záujem, ale už bolo neskoro. Nakoniec som bol rád, že zostal v Birminghame, mladí hráči tu majú väčšiu možnosť presadiť sa.“

Hronec a Gombala sú podľa ich manažéra iné futbalové typy. „Prvý nahrádza menší fyzický fond rýchlosťou a technikou. Dobre ovláda loptu, má dobrú kľučku, a kedže je typologicky i herne iný ako ostatní, najmä domáci hráči, ktorí sú momentálne v birminghamskej akadémii, verím, že dostane šancu aj v prvom mužstve. Druhý je viac anglický typ, fyzicky silnejší, urastenejší, agresívny, ale nechýba mu ani rýchlosť,“ charakterizuje mladíkov Kovarovič.

Aj jeho ďalší chránenci sú na dobrej ceste, ale sú mladší a ešte si musia na svoju šancu počkať. „Veľkú perspektívu dávam obrancovi Koštrnovi, ktorý má šestnásť, je rýchly, dôrazný a už trénuje vo Wolvehamptone s mužstvom mužov, často ho v klube chvália. Rusnák je kapitán šestnástky v Manchestri City, do Anglicka prišiel, keď nemal pätnásť. Pred časom si ho ako jediného na turnaji v Emirátoch vyhliadla Nike a natočila s ním video ako s najtechnickejším hráčom,“ približuje hráčsky agent.

Uplynulý týždeň absolvoval prípravu na Slovensku birminghamský výber do osemnásť rokov, odohral aj niekoľko prípravných stretnutí so svojimi vrstovníkmi. „Na jednom z tréningov sa boli pred pár dňami ukázať dvanásti hráči, medzi nimi tiež niekoľkí ďalší Slováci. Aj syn reprezentačného brankára Alexandra Vencela mladšieho, čo je už zástupca tretej generácie Vencelovcov.“

Kovarovič pôsobí v Birminghame ako poradca pre strednú a východnú Európu. „O slovenských mladíkov je stále záujem a predpokladám, že aj niektorí ďalší sa uchytia v anglických akadémiách. Slovenské kluby sa niekedy bránia a nie sú za ich skoré odchody. Už za pätnásť-šesťnásťročných však dostávajú peniaze, takzvané výchovné, investície do talentov sa im vrátia. Odstupné sa nazbiera, môže byť až do výšky dvestotisíc libier. Závisí od toho, ako sa mladý futbalista uplatní, či dostane jeho materský klub nejaké percentá z ďalšieho predaja a podobne,“ uzavrel Kovarovič.

debata chyba