Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Calzona chce vidieť supertalent Feyenoordu. Sauer je budúcnosť Slovenska, má danosti, ktoré nám chýbajú

Tréner slovenských futbalových reprezentantov Francesco Calzona odtajnil nomináciu na najbližšie kvalifikačné zápasy ME 2024 proti Portugalsku (13. októbra o 20.45 v Porte) a Luxembursku (16. októbra o 20.45 v Luxembursku).

05.10.2023 13:02 , aktualizované: 14:30
debata (2)

"Vieme, aké zápasy nás čakajú. Sú najdôležitejšie v kvalifikácii. Chystáme sa, že z nich donesieme body.

Sme vo fáze, keď musíme do každého duelu ísť so snahou o pozitívny výsledok, aby sme si splnili náš sen a postúpili na majstrovstvá Európy," povedal Calzona na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Slováci sú v J-skupine kvalifikácie ME 2024 na druhej postupovej priečke za bezchybným Portugalskom.

V šiestich zápasoch získali trinásť bodov. Pred tretím Luxemburskom majú náskok troch, Island aj Bosna a Hercegovina strácajú sedem.

SR Bratislava šport futbal EKL A 1. kolo Slovan Klaksvík Čítajte viac Weiss priznal, že do dvanástich spal s mamou a v Katare ho šikanovali. Pomerne ostro si rypol do Hamšíka

"Portugalsko patrí medzi päť najlepších tímov na svete. Boli by sme hlúpi, keby sme na jeho trávniku neodovzdali maximum. Riskujeme zahrávanie sa so slovenským menom.

Je to medzinárodný duel, naše nastavenie nemôže byť také, že máme v hlave iba druhý zápas v Luxembursku.

Ďalšia vec je, že v hre sú tri body. Do každého duelu ideme s tým získať ich, aj keď vieme, proti komu nastúpime.

Od začiatku tvrdím, že Luxembursko je silný a nebezpečný tím. Čaká nás fyzický aj mentálne náročný duel, vieme, aký je dôležitý pre obe strany. Po dueli s Portugalskom budeme myslieť na Luxemburčanov," odmietol kalkulovanie Calzona.

VIDEO Calzona pred Portugalskom a Luxemburskom: Najdôležitejšie zápasy, aké nás čakajú
Video

Taliansky kormidelník vynechal z nominácie stopéra RCD Mallorca Martina Valjenta.

"Po septembrovom dvojzápase sme sa viackrát rozprávali. V klube neprechádza ideálnym obdobím. Nefunguje to tam tak, ako si predstavovali. Po dvojzápase v júni a tiež predtým mal vážne zranenie a musel ísť na operáciu.

Dospeli sme k záveru, že zostane v klube a bude sa koncentrovať na svoj zdravotný stav a tiež formu tímu. Valjent sa vždy správal v národnom tíme príkladne. Je to výborný hráč, vždy nechal na tréningu maximum. Počítam s ním do budúcnosti," pokračoval Calzona.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzona nominoval a skritizoval Suslova. Reprezentácii dáva 20 percent. Ak nezmení prístup, jeho kariéra sa otočí iným smerom

Pozdáva sa mu forma Tomáša Suslova. Krídelníka Verony, kam prestúpil po turbulentnom konci v Groningene v závere letného prestupového obdobia, pred septembrovým zrazom kritizoval za laxný prístup.

„Suslova sme sledovali posledné týždne vo Verone. Jeho tréner je s ním veľmi spokojný. Tomáš veľa pracuje a obetuje sa pre tím. Posledný zápas proti Turínu hral skvelých 85 minút. Preto je v nominácii,“ zhodnotil Calzona.

Na dlhodobo problémový post pravého obrancu chce preorientovať krídelníka Viktorie Plzeň Erika Jirku.

"Má fyzické parametre, ktoré sú pre dnešný futbal dôležité. Za Plzeň hráva na pozícii krídelného obrancu, keďže Viktoria nastupuje s tromi stopérmi. Vieme, aké máme problémy na krajoch obrany.

Bavili sme sa o tom a súhlasil, že by do budúcna mohol byť takouto alternatívou. Potrebujeme však čas, Erik si na to musí zvyknúť. Dáva nám nádej, že by si tú pozíciu mohol zastať," pokračoval Calzona.

Róbert Boženík Čítajte viac Zamknutý štadión, hroziaca kontumácia. Boženíkova Boavista rieši finančné problémy

Pochválil aj s piatimi gólmi najlepšieho strelca portugalskej ligy Róbert Boženík.

"Vždy som mal v neho veľkú vieru. Je dôležitým hráčom národného tímu. Sú momenty, keď je na trávniku lepší a inokedy horší.

V reprezentácii však vždy urobil maximum a teraz začal skvele aj v Boaviste. Som veľmi spokojný," doplnil Calzona.

Leo Sauer Čítajte viac Hancko mi pomáha. Že dá tréner Feyenoordu šancu 17-ročnému Slovákovi? Prekvapilo to aj mňa, ale ukázal som kvalitu

Už na septembrovej nominačnej tlačovke sa medzi náhradníkmi objavil Leo Sauer.

Sedemnásťročný krídelník Feyenoordu sa z juniorky prepracoval do A-tímu holandského majstra, pripísal si prvé štarty v Eredivisie a tiež debut v Lige majstrov.

"Je v národnom tíme, lebo má kvalitu. Hráva vo výbornom klube. Má danosti, ktoré nám chýbajú. Vie obísť súpera, je šikovný.

Bude sa učiť od starších hráčov, lebo takíto mladíci sú budúcnosťou slovenskej reprezentácie," uzavrel Calzona.

Nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na kvalifikačné zápasy proti Portugalsku (13.10.) a Luxembursku (16.10.):
brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Marek Rodák (FC Fulham), Henrich Ravas (Widzew Lodž)
obrancovia: Peter Pekarík (Hertha BSC), Michal Tomič (Slavia Praha), Norbert Gyömbér (US Salernitana), Denis Vavro (FC Kodaň), Milan Škriniar (Paríž Saint-Germain), Ľubomír Šatka (Samsunsport), Dávid Hancko (Feyenoord Rotterdam), Vernon De Marco (Hatta Club)
stredopoliari: Erik Jirka (Viktoria Plzeň), Patrik Hrošovský (KRC Genk), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Juraj Kucka (Slovan Bratislava), Ondrej Duda (Hellas Verona), László Bénes (Hamburger SV), Jakub Kadák (FC Luzern), Dominik Hollý (AS Trenčín)
útočníci: Róbert Mak (Sydney FC), Dávid Ďuriš (MŠK Žilina), Ivan Schranz (Slavia Praha), Tomáš Suslov (Hellas Verona), Leo Sauer (Feyenoord Rotterdam), Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Ľubomír Tupta (Slovan Liberec), Róbert Polievka (Dukla B. Bystrica), Róbert Boženík (Boavista Porto)

Platy slovenských futbalistov Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Reprezentačný tréner Francesco Calzona si po...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Boženík #Francesco Calzona #Leo Sauer