Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najväčším prekvapením v nominácii Slovenska je Čavrič. Calzona povolal na najbližšie zápasy viacerých nováčikov

V nominácii trénera Francesca Calzonu na prípravné zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie proti Rakúsku a Nórsku figuruje aj Aleksandar Čavrič. Srbský útočník už od novembra 2022 žiadal o zisk slovenského občianstva. Okrem neho figurujú v kádri aj ďalší dvaja nováčikovia Tomáš Rigo a Tomáš Nemčík.

13.03.2024 15:15 , aktualizované: 15:42
10. Lux vs. SR Foto: ,
Francesco Calzona.
debata (8)

Slováci nastúpia v sobotu 23. marca v Bratislave proti Rakúsku a v utorok 26. marca v Osle proti domácemu výberu.

"Riga sme sledovali dlhšie, je to mladý chalan a pravidelne hráva. Potrebujeme sa zamerať ma mladých, lebo európskym šampionátom sa pre nás život nekončí. Nemčíka sme už raz povolali, vtedy nenastúpil, teraz začína pravidelne hrávať a preto sme ho nominovali.

Calzona informuje na tlačovej konferencii o nominácii na prípravné zápasy s Rakúskom a Nórskom
Video

Čavriča sledujeme dlhšie a čakali sme, kedy sa mu vybavia potrebné dokumenty. Zväz urobil dobrú prácu. Aleksandar chcel reprezentovať Slovensko, mal by sa v najbližších dňoch presunúť na Slovensko a prevziať si papiere. Myslím si, že by nám mohol pomôcť," uviedol Calzona na stredajšej tlačovej konferencii.

Pustia Čavriča z Japonska?

Japonská liga sa však hrá aj súbežne s ME a v tomto prípade mohla nastať nejasná situácia. "S klubom sme nehovorili, je to oficiálny termín.

To je pre nás smerodajné a musí to rešpektovať aj klub. Urobili sme všetko, aby Aleksandar mohol reprezentovať Slovensko," dodal Calzona.

SR Futbal NL 1. kolo Košice Slovan KEX Čítajte viac Čavrič zahviezdil v Japonsku, Kmotrík sa hnevá a žiada zmeny. Už našiel vinníka, kvôli ktorému Slovan potrestala FIFA

Čavrič si v súčasnosti oblieka dres Kašimy Antlers. Japonská liga sa však hrá aj súbežne s ME a v tomto prípade mohla nastať nejasná situácia.

„S klubom sme nehovorili, je to oficiálny termín. To je pre nás smerodajné a musí to rešpektovať aj klub. Urobili sme všetko, aby Aleksandar mohol reprezentovať Slovensko,“ dodal Calzona.

Reprezentačný kouč zdôraznil, že 29-ročný ofenzívny futbalista vie hrať na krídle i na hrote: „Má kvality na to aby hral na každom ofenzívnom poste. Potvrdil to v Slovane. Je to hráč, ktorý nám v určitých momentoch chýbal a môže pomôcť reprezentácii.“

Vyzdvihol Dúbravku

Calzonu teší, že v nominácii sú hráči, ktorí pravidelne hrávajú v kluboch. Vrátane brankára Martina Dúbravku, ktorý počas kvalifikačných duelov sedel v Newcastli len na lavičke náhradníkov.

"Martin na každý zraz prichádza s obrovskou radosťou, trénuje na hranici možností. Je to jeden z hlavných pilierov tímu. Má kvality na to, aby bol jednou z výrazných osobností európskeho šampionátu.

Jeho výkony v klube sú veľmi dobré. Je obrovský profík a je to vidieť už na tréningoch. Čím viac hráči hrajú, tým lepšie. Aj to, že máme široký zoznam hráčov, ktorí pravidelne hrávajú, je pozitívum. Sledujeme ich každý týždeň."

Martin Dúbravka Čítajte viac Nevydarený večer brankára Dúbravku. Po prehre s Chelsea patril v hodnotení k tým najhorším

V nominácii chýbajú dlhodobo zranení Milan Škriniar a aj Matúš Bero, ktorý si pred dvoma týždňami poranil koleno.

„Škriniarovi sa to hojí dobre, už aj trénoval a proces ide ako má. Mal pauzovať 12 týždňov, ale v tomto momente by sa mohol vrátiť skôr. Potrebujeme ho na Eure v najlepšej kondícii. U Bera sa hovorí o 5 až 6 týždňoch, mrzí ma to aj kvôli nemu, lebo nebol na uplynulom zraze. Je to pre neho nešťastný okamih.“

Počas ME budú na Slovensku tri fanzóny

Na stredajšej tlačovej konferencii bol prítomný aj prezident zväzu Ján Kováčik a informoval o novom partnerovi SFZ.

„Spoločnosť Lidl veľmi rád vítam v našej lige. Som spokojný, že sa spojili dvaja lídri vo svojich odboroch a verím, že naše spoločné ciele dokážeme naplniť.“

Šéf slovenského futbalu už myslí na európsky šampionát, do Nemecka sa chystá aj veľa slovenských fanúšikov.

„Komunikujeme s nemeckou stranou, aby mali naši fanúšikovia priestor v ich fanzónach vo Frankfurte i v Düsseldorfe. Tie pripravíme aj minimálne v troch mestách na Slovensku – na západe, v strede a na východe.“

Calzona o budúcnosti v Neapole

Calzona sa opäť vyjadril aj k prijatiu ponuky od SSC Neapol. Talian tvrdí, že ponuku do konca tejto sezóny prijal len preto, lebo mu to umožnili okolnosti.

Zdôraznil, že šancu od Slovenského futbalového zväzu (SFZ) trénovať národný tím si veľmi váži a v prípade ďalšej ponuky od talianskeho klubu na predĺženie zmluvy urobí spoločné rozhodnutie s predstaviteľmi SFZ.

Calzona sa stal novým trénerom SSC Neapol v polovici februára aj so súhlasom slovenskej strany. S talianskym tímom má zmluvu do leta, so SFZ sa už predtým dohodol na novej zmluve do konca roka 2025.

V prípade postupu na MS 2026 by sa kontrakt automaticky predĺžil až do konca účinkovania slovenskej futbalovej reprezentácie na záverečnom turnaji.

Adrián Guľa, Michal Gašparík Čítajte viac Viesť klub a reprezentáciu sa dá tak tri, štyri mesiace, myslí si Guľa. Calzona vraj dostal nádhernú ponuku

"Stále pracujem pre slovenský zväz. Dvaja moji talianski asistenti zostali na Slovensku, plus štyria slovenskí členovia sú stále tu. Počas dňa mám prácu v Neapole, ale keď skončí tréning, zaoberám sa slovenskou reprezentáciou.

Keď prišiel telefonát z Neapola, už som mal hotovú analýzu na Rakúšanov a Nórov, lebo nerád robím veci na poslednú chvíľu. Všetko bolo hotové už predtým. Ja ďakujem zväzu, že mi to umožnil, lebo pracovať pre Neapol znamená pre mňa veľa."

Taliansky kouč uviedol, že ponuku od SSC prijal aj preto, lebo mu to umožnila situácia.

„V tomto momente bolo možné ísť do Neapola. Pokiaľ by sme nehrali proti Rakúsku a Nórsku prípravu, ale súťažné zápasy, tak ponuku Neapola neprijmem. Ľudia na Slovensku ma podporili, verili mi a ja na to nezabudnem. Dali mi veľa rešpektu. V prvom rade by som však uprednostnil reprezentáciu.“

Calzona nechcel konkretizovať, ako by sa rozhodol v prípade, že by mu Neapol ponúkol predĺženie zmluvy po skončení prebiehajúcej sezóny.

„Ja ani neviem, čo budem robiť zajtra ráno. Ak sa niečo také stane, mám stále kontrakt so SFZ. Pokiaľ budem musieť urobiť nejaké rozhodnutie, urobíme ho spoločne. Takto to bolo vždy.“

Nominácia SR na prípravné zápasy proti Rakúsku a Nórsku:

Brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Marek Rodák (FC Fulham), Henrich Ravas (New England Revolution)
Obrancovia: Norbert Gyömbér (US Salernitana), Dávid Hancko (Feynoord Rotterdam), Matúš Kmeť (AS Trenčín), Denis Vavro (FC Kodaň), Peter Pekarík (Hertha Berlín), Michal Tomič (Slavia Praha), Vernon De Marco (Hatta Club), Ľubomír Šatka (Samsunspor), Tomáš Nemčík (Rosenborg BK), Adam Obert (Cagliari Calcio)
Stredopoliari: Dominik Hollý (FK Jablonec), Juraj Kucka (Slovan Bratislava), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Patrik Hrošovský (K.R.C. Genk), Ondrej Duda (Hellas Verona), László Bénes (Hamburger SV), Tomáš Rigo (Baník Ostrava), Tomáš Suslov (Hellas Verona), Róbert Mak (FC Sydney)
Útočníci: Leo Sauer (Feyenoord Rotterdam), Róbert Polievka (Dukla Banská Bystrica), Róbert Boženík (Boavista Porto), Aleksandar Čavrič (Kašima Antlers), Ivan Schranz (Slavia Praha), Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Dávid Ďuriš (Calcio Ascoli), Ľubomír Tupta (Slovan Liberec)

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček najlepšie zarábajúcich...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Aleksandar Čavrič #Francesco Calzona