Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Viesť klub a reprezentáciu sa dá tak tri, štyri mesiace, myslí si Guľa. Calzona vraj dostal nádhernú ponuku

Slovenský futbalový tréner Adrián Guľa je bez angažmánu o polovice novembra 2023, keď skončil na lavičke prvoligového klubu FC DAC 1904 Dunajská streda.

12.03.2024 18:11
Adrián Guľa, Michal Gašparík Foto:
Adrián Guľa (vľavo) a tréner Spartaka Michal Gašparík.
debata

Je možné, že meno 48-ročného rodáka z Novák bude spájané s postom kormidelníka slovenskej reprezentácie, ak v lete po ME 2024 v Nemecku skončí Francesco Calzona.

Ten v súčasnosti pôsobí aj na poste kouča talianskeho klubu SSC Neapol. "Nemám príliš rád hypotetické debaty. Faktom však je, že ponuka, ktorú dostal Francesco Calzona, je nádherná.

Mal som možnosť sa s ním rozprávať, vidieť jeho tréning a videl som jeho výbornú prácu. Trénuje slovenskú reprezentáciu a zrazu je koučom takého klubu ako SSC Neapol.

Je teraz nehodnotím to, či mal ostať aj na stoličke pri slovenskej reprezentácii. Sú tam na to kompetentní ľudia, ktorí nesú zodpovednosť, tak nech oni robia rozhodnutia.

SR Senec šport futbal reprezentácia kval. ME tréning BAX Čítajte viac Nejde o peniaze. Hamšíkovi je jasné, či je Calzonovou prioritou Neapol alebo Slovensko

Môj názor je, že zdvojenie týchto postov je zvládnuteľné na 3 až 4 mesiace, no dlhodobo je to neúnosné.

Nerobilo by to dobrý kredit nám a ani Neapolu, ktorému by každú chvíľu odchádzal preč,“ povedal Adrián Guľa v relácii V športovom SITE.

Do nového trénerského projektu sa nehrnie za každú cenu a venuje sa rodine a vzdelávaniu. "Teraz je ten priestor na to, aby som si vyhodnotil, ktorý krok bude s ohľadom na moju rodinu, kariéru a hodnoty, ktoré uznávam, najideálnejší.

Je tu cesta dlhodobého projektového klubu, ale aj krátkodobejšia manažérska cesta, kde budete musieť pri dôraze na výsledky veľmi rýchlo ukázať svoje kvality,“ vysvetlil Guľa.

Francesco Calzona Čítajte viac Česi by sedenie na dvoch stoličkách nedovolili, tvrdí Merčiak. Calzonovi a SFZ vytkol dve veci, načrtol možný scenár po ME

"Prežívame dobu, kde všetko chceme rýchlo. Zoberiete do ruky mobil a informáciu dostanete rýchlo. Rýchlo chceme aj futbalové výkony a výsledky na požadovanej úrovni.

Sú však kluby, v ktorých to funguje aj inak z hľadiska trpezlivosti. Stačí sa pozrieť na pražskú Slaviu, kde famózneho kouča Jindru Trpišovského podržali a prinieslo im to výsledky.

Nie len tie zápasové, ale napríklad aj tie ekonomické, pretože sú schopní vychovávať a predávať hráčov,“ reagoval Guľa na otázku o častých trénerských výmenách v našej lige, ale nie len tam.

Reč v relácii V športovom SITE prišla aj na skutočnosť, že vekový priemer futbalových koučov už niekoľko rokov klesá. Stratégovia mladší ako 38 rokov nie sú ojedinelým zjavom.

Adrián Guľa na lavičke DAC-u. Foto: TASR, Martin Baumann
05. Adrián Guľa Adrián Guľa na lavičke DAC-u.

"Je to fajn, ja som tiež dostal dôveru, keď som mal asi 34 rokov. V tomto by sme ale nemali generalizovať, pretože na scéne máme mnohých skúsených trénerov, ktorí sú potrební.

Zoberte si napríklad takého Carla Ancelottiho. To, čo prináša Realu Madrid a celkovo futbalu, je nenahraditeľné, pritom má už po šesťdesiatke.

Nemyslím si, že by sme to mali vnímať tak, že teraz je taký trend a všetci starší tréneri by mali ísť preč, to absolútne nie. Sú mimoriadne cenní a potrební.

Je na nich ale vidieť, že sú obklopení mladými ľuďmi v realizačných tímoch, veď aj Carlo má v tíme svojho synátora.

Skúsení tréneri veľmi dobre vedia, že v dnešnej dobe je potrebné mať pri sebe aj mladých ‚žralokov‘, ktorí sú niekde inde čo sa týka práce s technológiami a dátami,“ vysvetlil bývalý tréner slovenských klubov AS Trenčín, MŠK Žilina, FC DAC 1904 Dunajská Streda, slovenskej reprezentácie do 21 rokov, poľského klubu Wisla Krakov či českého tímu FC Viktoria Plzeň.

Najväčšie trénerské úspechy dosiahol Adrián Guľa na Slovensku, presne pred desiatimi rokmi získal so Žilinou ligový titul. Domácu súťaž naďalej precízne sleduje a vníma aktuálne reálie.

"Slovan napĺňa očakávania. Od ostatných tímov je odskočený svojou kvalitou, trénerom, históriou či rozpočtom, čo potvrdzuje stabilnými a kvalitnými výkonmi.

Guľa tréner futbal Čítajte viac Jeden z najúspešnejších trénerov pred štartom ligy: Citlivý je odchod Čavriča zo Slovana, Žilina pracuje systematicky

Potvrdzuje to týždeň čo týždeň a to nie je úplne jednoduchá úloha. To im treba uznať. Liga je celkovo kvalitnejšia ako pred pár rokmi, pretože jednotlivé tímy sú pripravenejšie ako predtým.

Aktuálne už v lige nenájdeme mužstvo, ktoré by išlo do zápasu bez herného plánu, bez stratégie.

V minulosti sa také našli, respektíve zápasový plán pred desiatimi rokmi spočíval v pevnej obrane a protiútokoch.

Nehovorím, že sa to teraz nedeje, ale tímy sú v našej lige pripravenejšie a majú prepracovanejšie systémy,“ uzavrel Adrián Guľa.

Najlepšie zarábajúce kluby na svete + SLOVAN Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Okrem rebríčka a príjmov najlepšie zarábajúcich...
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #reprezentácia #Adrián Guľa #SSC Neapol #Francesco Calzona