Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sto Slovákov v elitných súťažiach? SFZ s odvážnou víziou, fanúšikovia krútia hlavami

Nedávno obletela domácu scénu informácia, že slovenský futbal už pozná svoj rozpočet na rok 2024. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sú naplánované príjmy vyššie takmer o 5 miliónov eur, čiže 28 036 333 eur. Pre porovnanie v roku 2023 to bolo – 23 242 074 eur.

06.03.2024 18:42
Haraslín Foto:
Lukáš Haraslín v drese Slovenska.
debata

Keďže výdavky sú naplánované vo výške 28 028 984 eur, SFZ bude pracovať s vyrovnaným rozpočtom. Tieto čísla boli prezentované na piatkovej Konferencii Slovenského futbalového zväzu v Poprade.

Prezident SFZ Ján Kováčik na konferencii načrtol aj ďalšiu etapu zlepšovania infraštruktúry na obdobie rokov 2024 – 2033. Zväz ju chce realizovať s Fondom na podporu športu.

Tentoraz ide o výstavbu a rekonštrukciu najmä treťoligových štadiónov, dofinancovanie rekonštrukcie štadiónov v rámci prvých dvoch najvyšších súťaží či výstavbu futbalových ihrísk s prírodnou a umelou trávou.

Slovan Bratislava Čítajte viac Zahrá si ešte niekedy Slovan v Prahe? Stop! Je to nemožné. Zbytočné vírenie vody, lebo k tomu už nikdy nedôjde

“Naplánovaných je 50 miliónov eur, ktoré sa rozložia na 10 rokov. Minimálne spolufinancovanie projektov je vo výške 25 percent,“ povedal Ján Kováčik.

Zaujímavým bodom bolo schválenie návrhu na doplnenie B-mužstiev do súťaží riadených SFZ od ročníka 2025/2026 s odporúčanou platnosťou minimálne 5 súťažných ročníkov.

V praxi to znamená reorganizáciu tretích líg. Tie už nebudú dve, ale tri. Bratislavský futbalový zväz a Západoslovenský futbalový zväz vytvoria spoločnú 16-člennú skupinu Západ.

Šéf SFZ Ján Kováčik, na snímke s Jurajom Kuckom. Foto: TASR, Martin Baumann
06. Lux vs. SR Šéf SFZ Ján Kováčik, na snímke s Jurajom Kuckom.

Skupiny Stred a Východ budú mať po 14 účastníkov.

Primárne ide o poskytnutie možností vytvoriť B-mužstvá pre Futbalové akadémie, v ktorých pôsobia mládežnícki reprezentanti a väčšina najtalentovanejších hráčov z celého Slovenska.

Na konferencii odznela aj informácia, ktorej cieľ viacerí fanúšikovia označili za veľmi odvážny či priam nereálny.

Pri prezentácii na tému „Primárna priorita 1 – Reprezentácia SR "A“ si SFZ za ciele a ukazovatele výkonnosti vytýčil postup na Euro 2024, čo už národný tím splnil.

Pre tento rok je cieľom aj postup do B-divízie Ligy národov UEFA. Na budúci rok SFZ by rado videlo Slovensko vo svetovom rankingu FIFA na minimálne 40. mieste.

Méta pre rok 2027 však zarazí. SFZ chce mať o tri roky „min. 100 hráčov pôsobiacich v TOP piatich ligách (Anglicko, Španielsko, Taliansko, Nemecko, Francúzsko)“.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzonovi sa darí a v Taliansku ho chvália. Šanca, že zostane na Slovensku, je čoraz menšia

Pre porovnanie, aktuálne je ich 12.

V Talianku hrajú štyria (Stanislav Lobotka / SSC Neapol, Norbert Gyömbér / US Salernitana, Ondrej Duda, Tomáš Suslov / obaja Hellas Verona), v Nemecku traja (László Bénes / Hamburger SV, Matúš Bero / VfL Bochum, Peter Pekarík / Hertha Berlín), v Španielsku dvaja (Martin Valjent, Dominik Greif / obaja RCD Mallorca), v Anglicku dvaja (Martin Dúbravka / Newcastle United, Marek Rodák / FC Fulham) a vo Francúzsku jeden (Milan Škriniar / PSG).

„Veľmi odvážny cieľ, som zvedaný na realitu v roku 2027,“ odznelo v diskusii na sociálnej sieti. „Ak by to malo byť len číslo 20, určite by sme boli nadšení,“ znela ďalšia z reakcií.

Slováci v najbližšom medzištátnom zápase vyzvú susedov z Rakúska, stretnutie je na programe 23. marca 2024 na NFŠ v Bratislave.

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček najlepšie zarábajúcich...
debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #peniaze #sfz #sezóna