Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci Calzonovi pomohli dostať sa do povedomia, uznáva taliansky novinár. Ak by to tak zostalo aj po Eure, bude to devalvácia repre, vraví Borbély

V minulosti už bolo podobných pokusov viacero. Dokonca aj slovenská futbalová história si na niečo podobné spomína.

20.02.2024 16:00
Francesco Calzona Foto:
Francesco Calzona na tréningu hráčov SSC Neapol pred zápasom proti Barcelone.
debata

Reprezentačný i klubový tréner v jednej osobe? Malou výnimkou bude odteraz aj Francesco Calzona, ktorý dostal ponuku od SSC Neapol a tiež požehnanie od Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Talian, ktorý sa s národným tímom prebojoval na Euro 2024, bude odteraz sedieť na dvoch stoličkách.

Prišiel správny muž

Úradujúci taliansky majster sa rozhodol krízu riešiť spôsobom, že siahol po osvedčenom trénerovi. Calzona bol totiž v minulosti dlhoročným asistentom v Neapole. Pre populárny kalábrijský klub je už tretím trénerom v aktuálnej sezóne.

Od Calzonu si na juhu Talianska sľubujú, že mužstvo dostane na priečky zaručujúce účasť v európskych súťažiach.

Zmluvu dostal do konca sezóny. Predtým, ako ju podpísal, musel prijať tri podmienky od SFZ. Dostal limitovaný súhlas iba do posledného zápasu Neapola v aktuálnej sezóne.

Calzona je povinný dodržať všetky zmluvné záväzky, ktoré mu vyplývajú z platnej zmluvy so SFZ a bude k dispozícii pre slovenskú futbalovú reprezentáciu vždy, avšak nie výlučne, počas asociačných termínov.

Francesco Calzona Čítajte viac Calzona je nový tréner SSC Neapol, Hamšíka neberie. Futbalový zväz zverejnil detaily súhlasu

Calzona prišiel na Slovensko ako pomerne neznámy tréner. Niekoľko rokov pôsobil v Serii A ako asistent. Naposledy práve v Neapole. Keď sme v pondelok oslovili novinára Fabia Mandariniho z Corriere dello Sport, neskrýval prekvapenie.

„Je to neočakávaná situácia. Predovšetkým po tom, čo sa v lete Partenopei tešili zo Scudetta. Už druhá výmena pri trénerskom kormidle je aj pre mňa prekvapujúca,“ naznačil.

Mandarini však tvrdí, že ak sa vedenie Neapola rozhodlo pre výmenu, potom Calzona je tým správnym mužom.

„Je zvyknutý na systém 4–3–3, pozná tím, mesto, aj klub. S výnimkou Gruzínca Kvaraccheliju už spolupracoval s každým neapolským hráčom. Verím, že je to najlepšie možné riešenie,“ povedal pre Športweb.

„Calzonu si nielen v Taliansku veľmi vážia. Pravda, úspešná kvalifikácia na majstrovstvá Európy mu pomohla dostať sa do povedomia ľudí i fanúšikov, no hráči aj tréneri o jeho kvalitách vedeli už predtým,“ doplnil s tým, že ponuka, akú dostal, sa len ťažko dala odmietnuť.

„Jeho srdce bije pre Neapol. No som presvedčený, že teraz už aj pre Slovensko.“

Francesco Calzona sa zatiaľ dohodol s SSC... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Francesco Calzona Francesco Calzona sa zatiaľ dohodol s SSC Neapol na štvormesačnej spolupráci.

Futbalová bigamia

Nie všetkým sa takéto sedenie na dvoch stoličkách páči. Futbalový expert Ladislav Borbély s tým má vyslovene problém. Nazval to dokonca akousi futbalovou bigamiou, ktorá je neopodstatnená.

"Nie je to štandardné. Navyše, na úrovni slovenského futbalu sme to už raz riešili, keď Vladimír Weiss st. mal trénovať Slovan Bratislava i reprezentáciu zároveň.

Celý odborný front sa v tom čase k tomu vyjadril v zmysle, že je to v dnešných podmienkach neakceptovateľné riešenie. To, čo tu včera platilo, dnes už nemusí. Žiaľ, toto je náš prístup.

Sme bez filozofie, kráčame zľahka životom a nikdy netušíme, čo nás stretne," odpovedal na našu otázku, či sa v modernom futbale dá pracovať na dvoch frontoch.

Pripomeňme len, že dnes je v Európe iba jediný tréner, ktorý má okrem reprezentačných povinností aj klubové. Bulhar Ilian Iliev má pod svojou taktovkou národný tím aj tamojšie ligové mužstvo Černo More Varna.

V minulosti chvíľu viedli klub i reprezentáciu Vladimír Weiss st. i Jozef Adamec.

Na druhej strane, vtedajšie slovenské národné tímy, ani dnešné Bulharsko, na európskom šampionáte neštartovali, ani nebudú.

Ladislav Borbély Čítajte viac Futbalová bigamia, reaguje Borbély na správy, že Calzona povedie aj Neapol. Reprezentácia vraj bude len doplnková aktivita

"U nás je reprezentácia, jej poslanie a misia na ME, najvyššia úloha, akú môže mať. Všetko ostatné je sekundárne. Veď je to absurdné. Reprezentačný tréner má v tejto chvíli množstvo práce.

Existujú náznaky, že v slovenskom národnom tíme je pozitívne smerovanie, cítiť zmenu odborného nastavenia a všetkých tých odborných vecí naokolo. Tie si však aj naďalej vyžadujú stopercentnú účasť.

Pokiaľ to niekomu v dnešnej dobe nie je jasné, asi to znamená, že nie sme hodnotovo vyvážení," zamyslel sa Borbély.

Calzona dostal v Neapole zmluvu do konca aktuálnej sezóny, so SFZ zasa nedávno predĺžil kontrakt do roku 2025. Čo bude ďalej, je v tejto chvíli otázne.

Ak by 51-ročný Talian pod Vezuvom presvedčil, je možné, že si ho v Neapole budú chcieť nechať. Či by však v takomto prípade zostal aj pri slovenskom kormidle, je nanajvýš otázne.

„To by už bolo non plus ultra. To by bola totálna devalvácia trénerskej pozície pri národnom tíme. Lebo prioritou by bol klub a stolička pri národnom tíme len doplnková aktivita,“ dodal na záver Borbély.

Kus neapolskej histórie

Talianske médiá sa pôvodne zaoberali myšlienkou, že s Calzonom pôjde – ako súčasť realizačného tímu – na neapolskú lavičku aj Marek Hamšík.

Francesco Calzona a Marek Hamšík. Foto: Pavol Zachar
SR Senec šport futbal reprezentácia kval. ME tréning BAX Francesco Calzona a Marek Hamšík.

Napokon sa to ukázalo ako nepravda, aj keď tamojšia tlač pripomenula, že s majiteľom SSC Aureliom De Laurentiisom bývalý slovenský kapitán o novom trénerovi hovoril.

„Hamšíkov návrat by bol pre klub i jeho fanúšikov zásadný. Marek je kus histórie. Dôležitý človek pre tím, pre ľudí v ňom aj pre samotnú morálku. Je to symbol,“ povedal nám Mandarini ešte predtým, ako sa informácia o rodákovi z Banskej Bystrice nepotvrdila.

Pravda je totiž taká, že Hamšík uprednostnil život v Banskej Bystrici, kde má rodinu a svoj mládežnícky tím, ktorý trénuje.

Neapolský klub je v kríze. Momentálne je na 9. mieste Serie A bez akejkoľvek šance obhájiť lanský titul. Pri ňom zohral hlavnú úlohu Slovák Stanislav Lobotka, ktorý bude odteraz s Calzonom spolupracovať v klube aj v reprezentácii.

Mandarini tvrdí, že Neapol hral síce uplynulých šesť mesiacov pod psa, no Lobotka patril k jeho najlepším hráčom. „Robí, čo môže. Napriek všetkému hrá naďalej vo vysokej kvalite,“ pripomenul.

Počas minulej sezóny sa často spomínalo jeho meno s prestupom. Podľa talianskeho novinára to je však nepravdepodobné.

Victor Osimhen a Stanislav Lobotka. Foto: Profimedia
827938230 Victor Osimhen a Stanislav Lobotka.

„Neapol nad tým nikdy reálne neuvažoval. Dokonca si myslím, že aj keby v ďalšej sezóne nehral v európskych pohároch, Lobotka zostane,“ potvrdil.

Calzona s Lobotkom už dnes môžu urobiť niečo pre to, aby aj súčasná sezóna mala nálepku úspešná. Neapol vo štvrťfinále Ligy majstrov privíta od 21.00 slávnu Barcelonu.

Najlepšie zarábajúci slovenskí futbalisti Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček najlepšie zarábajúcich...
debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #sfz #SSC Neapol #Stanislav Lobotka #Francesco Calzona #Fabio Mandarini