Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Záver šampionátu pod baldachýnom? Maroko chce na finále MS 2030 postaviť monštruózny štadión

Maroko plánuje postaviť pre majstrovstvá sveta v roku 2023 nový štadión pri meste Casablanca s kapacitou 115-tisíc divákov.

02.04.2024 17:16
Grand Stade de Casablanca Foto:
Takto by mal vyzerať nový najväčší štadión sveta.
debata

Ako referuje web insidethegames.biz, ambície Maročanov by mohli dostať do problémov ďalšieho spoluorganizátora svetového šampionátu Španielsko, ktoré počíta s rozhodujúcimi zápasmi turnaja na madridskom Štadióne Santiaga Bernabéua a barcelonskom Camp Nou.

„Sen“ o finále MS 2030 na marockej pôde bude okrem španielskych architektov realizovať aj britská firma Populous, ktorá štadión navrhne a postaví v spolupráci s francúzsko-marockou firmou Oulalous+Choi.

Pôjde o veľkú stavbu pod baldachýnovou strechou. Dizajn arény, ktorá vyrastie v meste El Mansouria 38 kilometrov severne od Casablancy, je inšpirovaný marockou kultúrou a odhadovaný rozpočet je päť miliárd dirhamov, čo je v prepočte približne 459 miliónov eur.

Štadión po dokončení prekoná štadión Rungrado v severokórejskom Pchjongjangu, ktorý s kapacitou 114-tisíc divákov bude druhý najväčší na svete.

Košická futbalová aréna Čítajte viac V rovnakej kategórii ako Tehelné pole. Štadión v Košiciach je dokončený, pozrite na ten skvost

Nová pýcha Maroka bude okrem obrovskej kapacity obsahovať aj atletickú dráhu, krytú plaváreň, nákupné centrum a hotel, pričom bude spĺňať všetky požiadavky stanovené Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA).

Momentálne najväčším futbalovým stánkom v Maroku je Štadión Mohameda V. tiež v Casablance, má kapacitu 67-tisíc divákov.

Väčšia časť MS 2030 sa uskutoční v Španielsku, Portugalsku a Maroku, no úvod podujatia budú hostiť Uruguaj, Argentína a Paraguaj.

Katar šport futbal MS2022 osemfinále Argentína Messi Čítajte viac Historický moment alebo mačkopes? FIFA pridelila MS 2030 krajinám na troch kontinentoch

Tento jedinečný formát bude oslavou stého výročia od premiérového svetového šampionátu, ktorý sa v roku 1930 uskutočnil v Uruguaji.

Tri juhoamerické krajiny budú hostiť po jednom zápase na začiatku turnaja. FIFA by mohla prideliť otvárací zápas uruguajskému hlavnému mestu Montevideo, kde sa na štadióne Centenario konalo prvé finále MS v roku 1930.

Podujatie sa začne na juhoamerickom kontinente a následne sa presunie do hlavných organizátorských krajín – Španielska, Portugalska a Maroka.

Najväčšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 81 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 40 najväčších futbalových...
debata chyba
Viac na túto tému: #štadión #Maroko #MS 2030 vo futbale #Grand Stade de Casablanca