Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šebo okorenil debut s Maltou hetrikom

Slovenská futbalová reprezentácia vyhrala v generálke na kvalifikáciu ME v Bratislave nad Maltou hladko 3:0. Hetrikom sa pri svojom debute v národnom tíme blysol útočník Filip Šebo. Triumf zatienilo zranenie kanoniera Róberta Vitteka, ktorý má poranené väzy v kolene.

15.08.2006 19:55 , aktualizované: 22:09
debata

Vydarenú premiéru v slovenskom národnom tíme absolvovali Dušan Švento z pražskej Slavie a útočník škótskeho Glasgowu Rangers Filip Šebo, ktorý dokonca zaznamenal hetrik.

Šebo sa tak stal prvým slovenským reprezentantom v histórii, ktorý pri svojej premiére dal hneď tri góly. Naopak po štvrťhodine hry sa v druhom polčase zranil striedajúci točník Robert Vittek. Legionára bundesligového 1. FC Norimberg museli odniesť z ihriska na nosidlách s podozrením na natiahnuté kolenné väzy.

Pre zverencov trénera Dušana Galisa bol utorkový zápas s Maltou tretím vystúpením v tomto roku a súčasne generálkou na nový kvalifikačný cyklus o postup na EURO 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku. Slováci najprv v marci v Paríži prekvapujúco vyhrali 2:1 nad neskoršími vicemajstrami sveta z Francúzska a potom v máji v Trnave remizovali po dvoch rozdielnych polčasoch s Belgickom 1:1.

Nový kvalifikačný cyklus, pred ktorým otestoval tréner Galis celkovo 25 hráčov, odštartujú Slováci 2. septembra na Tehelnom poli s Cyprom. Ďalšími súpermi Slovákov budú v kvalifikačnej D-skupine Česko, Wales, Nemecko, Írsko a San Marino.

Prípravný zápas v Bratislave
SLOVENSKO – MALTA  3:0 (1:0)

  • Góly: 31.,75. a 90. Šebo. ŽK: Sammut, Mattocks, Woods. Rozhodovali: Lajuks – Braga, Popovičenko (všetci Lot.), 2437 divákov.
  • SR: Čontofalský (46. Hajdúch) – Zábavník (46. Škrtel), Ďurica, Valachovič, Had – Karhan, Hlinka (46. Hodúr), Sapara (46. Janočko), Švento – Šebo, Hološko (46. Vittek, 62. Čech)
  • MALTA: Haber (46. Muscat) – Ciantar, Gimech, Wellmann (46. Said), Azzopardi – Sammut, Sciberras (66. Bajada), Pace – Mattocks (75. Falzon) – Agius (46. Woods), Mifsud (46. Schembri).

Slováci mali od úvodu územnú prevahu a v podstate sa hralo len na jednu stranu. Preto bolo len otázkou času, kedy domáci skórujú. Debutant Šebo bol pri chuti, ale v úvode sa zastreloval. V 8. minúte si útočník protestanských jazdcov nabehol na hranicu šestnástky na kolmý pas od Karhana, jeho strelu z uhla zblokoval brankár Haber priamo pred dobiehajúceho Šventa, ktorý však z malého vápna prázdnu bránku minul. Slováci neznervózneli, šance pribúdali najmä po štandarných situáciach.

V 24. minúte vyskúšal pozornosť brankára od postrannej čiary stredopoliar Sapara, ktorý vystrašil prudkým halfvolejom gólmana hostí. Po polhodine hry posunul Hološko loptu na Šeba, ktorý sa šikovne uvolnil cez posledného stopéra Gimecha a pohotovo krížnou strelou po zemi zaznamenal svoj prvý gól v národnom tíme – 1:0. Do konca polčasu mohol zvýšiť po Karhanovom centri z priameho kopu Ďurica, ale jeho prudkú hlavičkou smerujúcu pod brvno vytlačil Haber na rohový kop.

So štyrmi zmenami v zostave a streleckým pokusom Janočka z 18 m začal druhý polčas. Potom vnikol do šestnástky Vittek, ale jeho gólová tutovka na nabiehajúceho Janočka neprešla. Po hodine mali jedinú šancu hostia, keď sa lopta nečakane v na hranici šestnástky odrazila k Sammutovi, ale jeho volej bol nepresneý. Na druhej strane mohol zvýšiť po úniku Šventa opäť Vittek, ktorý však ani na dvakrát neskóroval. Navyše v súboji s obrancom Sciberrasom si útočník Norimbergu privodil zranenie v oblasti kolena. Vitteka odniesli na nosidlách, na ihrisko prišiel legionár FC Porto Čech.

Po 13. rohovom kope Slovákov mal gól na kopačke Valachovič, ktorý si nabehol za obranu, ale jeho prudkú strelu vytlačil striedajúci Muscat na brvno. V 75. minúte poslal Janočko dlhým presným pasom do šestnástky Hodúra, ktorého „padajúci list“ na vzdialenejšiu žrď pretlačil hlavou do siete dôrazný Šebo – 2:0. Útočník 51-násobného škótskeho majstra si v 90. minúte nabehol do úniku za obranu hostí, obišiel aj vybiehajúceho brankára Muscata a zavŕšil svoj hetrik.

Dušan Galis, tréner SR: „V podstate som spokojný s našou hrou. Viac sa mi pozdával prvý polčas, kedy bola naša hra plynulejšia. Hráči sa dostávali do gólových šancí, ktorých sme si vytvorili pomerne dosť. Mohli sme však byť trochu efektívnejší v koncovke. Po prestriedaní samozrejme naša súhra trochu viazla. S výsledkom som spokojný, ale mrzí ma nešťastné zranenie Roberta Vitteka. Škoda, že už tá jeho prvá strela neprešla do bránky. Bol to však priateľský zápas a napriek tomu sa Vittek zranil, pevne ale verím, že do zápasu s Cyprom bude v poriadku.“ 

Dušan Fitzel, tréner Malty: „Aj keď sme prehrali 0:3, dnešný zápas bol pre nás veľmi poučný. Cieľ, korý sme si stanovili sme v podstate splnili. Hráči po dlhé minúty hrali to, čo som od nich očakával. To znamená zónové bránenie, pressing, či rýchly prechod. Treba si  však uvedomiť, že maltský futbal nemá takú kvalitu ako slovenský. Ale tento priateľský zápas v podstate splnil moje očakávania. Gratulujem domácim k víťazstvu.“

Filip Šebo, útočník SR: „Dať tri góly pri premiére, to je pekný pocit. Veľmi sa teším z gólov a aj z našej výhry. Bolo mi jedno s kým nastúpim v útoku, dôležité pre mňa je, či dostanem tie správne lopty. Myslím, že najdôležitejší z tých troch gólov bol ten prvý, pretože po dvoch-troch nepremenených príležitostiach som sa upokojil. Škoda len zranenia Roberta Vitteka. Dúfam, že to nebude nič vážne.“ 

Vladimír Pener, lekár SR: "Robo Vittek dostal do kolena silný a nešetrný úder. Má silne natiahnutý vonkajší postranný väz na ľavom kolene a súčasne čiastočne natiahnutý vnútorný krížový väz. Našťastie však nedošlo k žiadnemu natrhnutiu, a tak operácia nebude nutná. Myslím, že po 4–5 dňoch môže Robo začať s rehabilitáciou.

debata chyba