Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Keď sme potrebovali pomoc od iných, nikdy to nevyšlo

Chorvátski futbalisti boli v sobotu pripravení na oslavy postupu na budúcoročné majstrovstvá Európy. V šatni mali nachystané slávnostné trička a v Rijeke ich hnal dopredu vypredaný štadión.

17.11.2019 09:07 , aktualizované: 10:02
slovenskí futbalisti, Foto: ,
Sklamanie slovenských futbalistov po prehre v Chorvátsku.
debata (13)

Po prvom polčase duelu kvalifikačnej E-skupiny však prehrávali so Slovákmi 0:1 a ich sen o kontinentálnom šampionáte sa mohol rozplynúť. Vicemajstri sveta neznervózneli, troma gólmi otočili skóre vo svoj prospech a triumfovali 3:1. „Vatreni“ zvládli už siedmy kvalifikačný cyklus bojov o ME bez prehry a úspešnú šnúru natiahli na 35 zápasov.

Slováci prehrali v Chorvátsku Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Chorvátsko-slovenská fanúšikovská družba v...

Úvodných štyridsaťpäť minút na Štadióne Rujevica prinieslo viac radosti slovenskému tímu. Zverenci trénera Pavla Hapala viedli po treťom reprezentačnom góle Róberta Boženíka. Ten sa v 32. minúte presadil v pokutovom území, keď v sklze preľstil chorvátskeho debutanta v národnom tíme Dina Periča.

„Stano Lobotka mi dal vynikajúci center a ja som išiel do súboja na prednú žrď. Loptu som zasiahol, dotkol sa jej aj obranca a skončila v sieti,“ povedal zakončovateľ MŠK Žilina.

Boženík v pondelok oslávi jubilejné dvadsiate narodeniny. Ako tínedžer sa prebojoval do reprezentačného výberu a kouč Hapal mu dáva dôveru na hrote útoku.

„Je to pre mňa veľká vec, že v mojom veku hrávam takéto náročné zápasy, ale čo z toho, keď sme prehrali. Gól by som určite vymenil za tri body,“ pokračoval talentovaný útočník, ktorého mrzela nevydarená herná sekvencia z druhého polčasu. Počas nej Slováci dostali tri góly v priebehu necelých dvadsiatich minút.

„Sme z toho smutní. Povedali sme si, že musíme prežiť úvodnú štvrťhodinu druhého dejstva, keď na nás vybehnú. Napriek tomu sme dvakrát inkasovali a Chorváti dostali zápas pod kontrolu.“

Slovenskí reprezentanti síce gólmi Nikolu Vlašiča a Bruna Petkoviča prišli o tesný náskok, no ešte mali dostatok času na vyrovnanie či výsledkový obrat. V 66. minúte však prišlo vylúčenie Róberta Maka po druhej žltej karte a v početnej výhode už chorvátski futbalisti dominovali na ihrisku.

„Pri druhej žltej karte som určite cítil krivdu. Urobil som len druhý faul v zápase a za oba som bol potrestaný kartou. Bol to súboj v strede poľa a súper ani nešiel do šance. Dotkol som sa jeho ruky, ale vyslovene som ho neťahal, takže to podľa mňa nebolo na druhú žltú kartu,“ hovoril Mak.

Prehra 1:3 v Chorvátsku ešte Slovákov nevyradila z hry o Euro. Priamy postup na šampionát im zabezpečí utorňajšie víťazstvo v Trnave nad hráčmi Azerbajdžanu a remíza Walesanov s Maďarmi v Cardiffe.

„Musíme kvalitne zregenerovať, zobrať si pozitíva a dobre sa pripraviť na súpera. Verím, že domáci zápas zvládneme a za výkony v celej kvalifikácii sa dočkáme odmeny,“ vravel Boženík, ktorého doplnil krídelník ruského Zenitu Petrohrad:

„Vieme, že musíme vyhrať a výsledok ďalšieho zápasu neovplyvníme. Ide nám len o tri body a podľa toho k tomu aj pristúpime,“ dodal 28-ročný reprezentant.

Pomoc nikdy neprišla

Skutočnosť, že Slováci už nemajú postup vo vlastných rukách, netešila ani stopéra Interu Miláno Milana Škriniara: „Keď sme potrebovali pomoc od iných, nikdy nám to nevyšlo, výsledok bol v náš neprospech. Neostáva nám nič iné, než zvládnuť domáci zápas s Azerbajdžanom a čakať.“

K zápasu pre RTVS povedal: "V prvom polčase sme plnili úlohy, ktoré nám dal tréner. Vychádzali sme z pozornej defenzívy, čakali sme na šancu a tá prišla. Boli sme radi, že sme ju premenili, ale po zmene strán sme v tom nepokračovali.

Vedeli sme, že Chorváti zvýšia tempo. Vedeli sme, že si na nich musíme dávať pozor, ale nepodarilo sa nám to a inkasovali sme dva góly po vlastných chybách. Mrzí ma predovšetkým to, že nám nedali góly po kombináciách, ale po našich zaváhaniach."

Nebolo to o našom zlyhaní

Brankár Martin Dúbravka patril k najlepším hráčom zápasu, ale ani jeho desať zákrokov nestačilo zverencom Pavla Hapala na bodový zisk.

Brankár Martin Dúbravka zasahuje proti Josipovi... Foto: Reuters, ANTONIO BRONIC
Martin Dúbravka Brankár Martin Dúbravka zasahuje proti Josipovi Brekalovi.

"Ťažko sa mi hodnotí tento zápas, hlavne po prvom polčase, ktorý bol z našej strany dobrý. Vyhrávali sme, hoci si veľa ľudí nemyslelo, že by sme sa vôbec mohli presadiť. Bohužiaľ, potom sme sa trošku viac zatiahli, oni využili priestor, ktorý sme im dali a vytvorili si množstvo šancí.

Myslím si, že to nebolo o našom zlyhaní, ale o kvalite Chorvátov," vyjadril sa Dúbravka v priestoroch mixzóny.

Tridsaťročný rodák zo Žiliny v prvom dejstve zneškodnil nebezpečné pokusy Nikolu Vlašiča, Ivana Perišiča či Bruna Petkoviča a držal slovenský tím v nádejí. Po skončení zápasu ho mrzela najmä situácia z 56. min, ktorá priniesla vyrovnávajúci gól Chorvátska.

„Pri prvom góle sme stratili loptu, Denis Vavro sa potom snažil zblokovať strelu, ale súperov hráč to trafil presne medzi jeho nohy. Bol to smolný moment,“ zhodnotil.

Počas zápasu Martin Dúbravka niekoľkokrát emotívne reagoval. V 79. min si za nešportové správanie vyslúžil žltú kartu a často neváhal zakričať na obrancov pred ním. "Nemyslím si, že by sa za to niekto urazil. Chcem im poradiť v situáciach, v ktorých je to potrebné.

V súvislosti s tým som sa nikdy nestretol s negatívnou reakciou. Denisa mi bolo ľúto najmä po prvom góle v našej bránke. Snažil som sa však ho povzbudiť, pretože stále sa dalo s výsledkom niečo urobiť," uviedol Dúbravka.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Mak #Milan Škriniar #slovenskí futbalisti #chorvátski futbalisti #Róbert Boženík #kvalifikácia ME 2020