Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rozlúčku tria sledovali riedko zaplnené tribúny. Slováci prišli o výhru v závere

Slovenskí futbaloví reprezentanti v nedeľňajšej premiére na novopostavenom Národnom futbalovom štadióne na bratislavskom Tehelnom poli remizovali v medzištátnom prípravnom stretnutí s mužstvom Paraguaja 1:1.

13.10.2019 22:43
Tomáš Hubočan, Adam Nemec, Martin Škrtel Foto: ,
V pamätných tričkách. Zľava Tomáš Hubočan, Adam Nemec a Martin Škrtel sa lúčia s reprezentačným dresom.
debata (10)

Pred zápasom sa dostalo oficiálnej rozlúčky s najcennejším dresom triu Martin Škrtel, Tomáš Hubočan a Adam Nemec, ktoré si prevzalo z rúk prezidenta SFZ Jána Kováčika pamätné plakety.

Slováci nastúpili vo výrazne obmenenej zostave oproti kvalifikačnému súboju s Walesom (1:1) a bolo to na ich hre aj cítiť. Po polhodine zišli z trávnika za potlesku tribún Škrtel s Nemcom, Hubočan nastúpil v 87. minúte. Paraguaj v prvom dejstve dominoval, ale v druhom polčase dostal SR do vedenia Róbert Boženík. V 85. minúte však remízu zariadil Kaku.

Predtým sa slovenské národné mužstvo predstavilo na Tehelnom poli ešte 14. novembra 2009 v prípravnom dueli proti USA (1:0). Odvtedy hralo najmä v iných mestách naprieč Slovenskom, väčšinou v Trnave a Žiline.

Remízová rozlúčka s dlhoročnými oporami Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Slovenská lavička v pamätných tričkách pred...

Niekoľkokrát nastúpili Slováci aj na inom bratislavskom štadióne na Pasienkoch, ostatný raz 16. októbra 2012 proti Grékom (0:1). Návrat slovenskej reprezentácie na Tehelné pole sa niesol aj ako spomienka na 80. výročie od historicky prvého oficiálneho medzištátneho zápasu Slovákov proti Nemcom, ktorý sa uskutočnil 27. augusta 1939.

Zverenci Pavla Hapala budú najbližšie v akcii v novembrovom asociačnom termíne, keď nastúpia vo dvoch záverečných stretnutiach E-skupiny kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy – v Chorvátsku a doma proti mužstvu z Azerbajdžanu.

Slovensko – Paraguaj 1:1 (0:0)
Góly: 59. Boženík – 85. Kaku, ŽK: Vavro – Villasanti, Gomez, Jorge, rozhodovali: Vinčič – Klančnik, Kovačič (všetci Slov.), 6669 divákov. SR: Greif – Šatka, Škrtel (31. Vavro), Valjent, Mazáň (87. Hubočan) – Greguš (46. Bero), Hrošovský (71. Hamšík) – Ďuriš, Duda (46. Bénes), Haraslín – Nemec (31. Boženík)
Paraguaj: Fernandez – Piris, Gomez, Alonso, Riveros (82. Espinoza) – Sanchez (77. Paredes), Jorge – A. Romero (68. Gonzalez), Villasanti (62. Kaku), Samudio (62. O. Romero) – Lezcano (90. Sanabria)

Paraguaj od začiatku diktoval tempo, Slováci pôsobili nezohrane a často sa dopúšťali zbytočných chýb. Už v 5. minúte sa dostal po domácej strate lopty do šance Lezcano, jeho strelu Greif kryl. Ak by sa Paraguajčan neulakomil a našiel výborne nabiehajúceho spoluhráča, mohlo byť pre domácich zle-nedobre.

V 14. minúte sa do ešte väčšej šance na päťke dostal Romero, ale jeho strelu Greif skvele vyrazil. Slováci ohrozili bránku hostí až v 19. minúte, Ďuriš ale vystrelil veľmi nepresne. Juhoameričania boli oveľa lepší na lopte, aktívne si menili priestor, ale nedarilo sa im využiť domáce okienka v defenzíve. Po polhodine zišli z ihriska za ovácií riedko zaplnených tribún Škrtel aj Nemec, ktorých nahradili Vavro s Boženíkom. Kapitánsku pásku prebral Ďuriš. Paraguaj aj naďalej dominoval, bol technickejší a jeho akcie futbalovejšie.

Do druhého polčasu poslal Hapal Bera s Bénesom za Greguša a Dudu. Opäť ako prví pohrozili hostia, v 52. minúte efektne z voleja vystrelil Romero, ale Greif bol na mieste. Na opačnej strane sa dostal do zakončenia Boženík, no vysoko prestrelil. Domáci už vyzerali opticky o čosi lepšie a v 59. minúte zložil reparát Boženík, ktorý sa po prihrávke od Bénesa šikovne otočil okolo protihráča a nekompromisným zakončením z vnútra šestnástky prestrelil brankára Fernandeza.

Obraz hry sa zmenil, Slováci už boli oveľa častejšie na polovici súpera a snažili sa ho dostať pod tlak. V 71. minúte sa na ihrisko dostal Hamšík, ktorý si od Ďuriša prebral kapitánsku pásku. Paraguaj sa pokúšal vyrovnať a podarilo sa mu to v 85. minúte, keď sa presadil Kaku strelou do protipohybu Greifa. Keď sa v 90. minúte akrobaticky nepresadil Boženík a v nadstavenom čase sa už nič vážnejšie nestalo, skončil duel remízou.

Pavel Hapal (tréner SR): "Dnešný zápas mi ukázal, že sme hrali s kvalitným súperom, ktorému nechýbalo nič z futbalových schopností. Súper bol rýchly a dobre technicky vybavení. Bolo to veľmi náročné. Som rád, že sme to dotiahli aspoň k remíze. Možno sme v závere mysleli aj na triumf, ale súper bol veľmi kvalitný. Zápas nám ukázal schopnosti hráčov, ktorí doteraz nedostávali toľko priestoru. Priali sme si väčšiu podporu fanúšikov, najmä pri rozlúčke troch ikon. Verím, že v ďalších dueloch to bude lepšie. Všetkých troch odchádzajúcich chalanov som ešte nedávno prehováral, aby ešte zostali. Prajem im, aby sa im v kluboch darilo. Rád sa s nimi bude ešte stretávať, pre slovenský futbal urobili veľmi veľa.“

Tréner Pavel Hapal v tričku s portrétmi Tomáša... Foto: TASR, Martin Baumann
Tomáš Hubočan, Adam Nemec, Martin Škrtel, Slovensko, Paraguaj Tréner Pavel Hapal v tričku s portrétmi Tomáša Hubočana, Adama Nemca a Martina Škrtela, ktorí sa rolúčili s reprezentačným dresom.

Tomáš Hubočan (obranca SR, koniec reprezentačnej kariéry): "Som trochu sklamaný, že som nemohol hrať dlhšie, je za tým zranenie členka. Som však rád, že som aspoň na pár minút mohol nastúpiť. Keď rozhodca odpískal koniec, že to počujem na ihrisku v reprezentácii poslednýkrát. Sú tu však noví chlapci a verím, že ľudia ich prídu povzbudiť. S chalanmi sme si to dnes užili.“

Martin Škrtel (obranca SR, koniec reprezentačnej kariéry): "Nosiť reprezentačný dres už budem iba ako fanúšik, bude to niečo iné. Som rád, že som taký dlhý čas strávil v národnom tíme a bol som jeho súčasťou. Reprezentovať bola pre mňa vždy česť. Boli to emócie, keď som bol na ihrisku so synom. Škoda len, že sme nezvíťazili, bolo by to ešte krajšie. Bude mi smutno za tým všetkým, bol som dlhý čas členom reprezentácie. Boli sme vždy ako jedna rodina. Na ihrisku bolo vidieť len časť toho, čo sme prežili počas reprezentačných akcií. Nikdy som nebol veľký rečník, ale chcel by som sa všetkým fanúšikom poďakovať podporu, nie len mne, ale celému tímu. Verím, že všetci na mňa budú spomínať v dobrom.“

Tomáš Hubošan, Adam Nemec a Martin Škrtel pred... Foto: SITA, Branislav Bibel
Tomáš Hubošan, Adam Nemec, Martin Škrtel, Slovensko, Paraguaj Tomáš Hubošan, Adam Nemec a Martin Škrtel pred rozlúčkou s reprezentačným dresom.

Adam Nemec (útočník SR, koniec reprezentačnej kariéry): "Už dávnejšie som vedel, že ten koniec je tu. Prakticky už pred rokom padlo to rozhodnutie a medzičasom sa veci v hlave usporiadajú. Dnešok som si chcel len užiť. Bol som vďačný za každú šancu reprezentovať. Nie vždy to vyšlo, ale na ihrisku som vždy nechal všetko. Odchádzam s pocitom dobre vykonanej roboty.“

Róbert Boženík (útočník SR, strelec prvého reprezentačného gólu na novom Tehelnom poli): "Pomaly sa oťukávam na medzinárodnom poli, zbieram skúsenosti a verím, že raz ich zužitkujem. Pre mňa je cťou, že som mohol byť na zápase, v ktorom sa lúčili s reprezentáciou tri legendy slovenského futbalu. Chalani nám v tíme budú chýbať.“

Eduardo Berizzo (tréner Paraguaja): „Myslím si, že tento zápas môžeme vnímať pozitívne. V prvom polčase sme dominovali, akurát sa nám nepodarilo skórovať. Hrali sme proti fyzicky zdatnému súperovi. Po prestávke sme dostali gól na 0:1. Museli sme zareagovať, ale podarilo sa nám to a nakoniec sme zaslúžene vyrovnali. Chcel by som zablahoželať hráčom, ktorí sa dnes lúčili. Viem, že boli pre Slovensko dôležití.“ (zdroj: RTVS, SITA)

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Škrtel #Tomáš Hubočan #Adam Nemec #slovenskí futbalisti #paraguajskí futbalisti