Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovák v Budapešti: Strach šiel skôr z fanúšikov DAC ako z Maďarov

V Budapešti sa v pondelok večer udialo niečo netradičné. V zápase Maďarska proti Slovensku sedeli v sektore pre fanúšikov hostí aj tí "domáci". Boli to priaznivci DAC Dunajská Streda, ktorí si kúpili lístky prostredníctvom Slovenského futbalového zväzu. Obe skupiny tak musela oddeliť polícia.

11.09.2019 10:02
maďarskí fanúšikovia Foto: ,
Maďarskí fanúšikovia v slovenskom sektore.
debata (130)

Denník Pravda preto kontaktoval jedného zo slovenských fanúšikov, ktorý bol na štadióne Groupama Aréna v Budapešti. Maroš Mičáni zo Serede prezradil, ako to v sektore pre hostí vyzeralo pred zápasom aj počas neho.

„Som futbalový fanúšik, navštevujem aj zápasy Fortuna ligy. O tom, že pôjdem aj do Maďarska, som sa rozhodol pred dvomi týždňami. Chcel som vidieť aj duel proti Chorvátom, avšak nezohnal som lístky. Našťastie, tentokrát sa mi to podarilo,“ prezradil.

Do Budapešti necestoval kvôli očakávanej vybičovanej atmosfére, slovenskej reprezentácii fandí odjakživa a okrem duelov 21-ky na ME v Poľsku doteraz na žiadnom inom výjazde nebol.

„Priznávam, s blížiacim sa výkopom sa ma zmocnili mierne obavy. Do Budapešti som cestoval autom, všetko však bolo zabezpečené. Všetci Slováci dostali inštrukcie, kde parkovať a ako sa správať. Policajti naviac všetko strážili,“ povedal pre Pravdu.

O tom, že na štadióne Ferencvárosu bude v jednom sektore s fanúšikmi DAC Dunajská Streda, vôbec netušil. „Nevedeli sme o tom. Povedali nám to až na mieste. Policajti sa nás vo fanzóne pred štadiónom pýtali, či sme Slováci alebo fanúšikovia DAC Dunajská Streda. Veru, vtedy som poriadne znervóznel,“ pripustil Mičáni.

Napriek netradičnej situácii sa zdá, že v Maďarsku bolo všetko zabezpečené. „Bolo tam strašne veľa policajtov, niekedy som mal pocit, že ich je aj viac ako fanúšikov,“ priblížil dianie pred štadiónom.

S domácimi priaznivcami vraj do kontaktu neprišiel. Presuny boli zabezpečené tak, aby sa im Slováci vyhli. Priamo v sektore hostí sa to už ale nedalo. „Bolo tam viac Slovákov ako fanúšikov DAC – percentuálny pomer bol asi 70:30. Zároveň tam bolo veľa ťažkoodencov, stáli v dvojrade azda na každom schode,“ naznačil.

Ku konfliktom medzi Slovákmi a slovenskými Maďarmi nedochádzalo. Jedine k ústnym. „Nejaké prekáračky a zdvihnuté prostredníky tam boli. Keď padol gól, lietali aj pivá. Po zápase jeden z fanúšikov DAC zapálil slovenský šál. Chcel som si to natočiť, no mobil som už mal vybitý,“ prezradil Mičáni.

Bolo rozhodnutie maďarských organizátorov správne? Mali do jedného sektoru dať Slovákov s Maďarmi? „Nikdy som sa s tým nestretol, ani som o tom nepočul, aby bol sektor hostí rozdelený. Mohlo sa tam niečo zomlieť. Na druhej strane – zabezpečené to mali dobre,“ zamyslel sa.

Mičáni pre Pravdu poznamenal, že pocit nevraživosti mal skôr z fanúšikov DAC Dunajská Streda ako z ostatných Maďarov. „Aj na toaletu sme museli chodiť na striedačku, raz my, potom zasa tí druhí. Veru, bez ťažkoodencov v sektore by som tam v živote nešiel,“ dodal.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí fanúšikovia #slovenskí futbalisti #maďarskí futbalisti #maďarskí fanúšikovia