Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wales má výhodu, no Slováci si trúfajú. Domácim chýba Ramsey

Po domácej premiére kvalifikácie ME 2020 čaká slovenských futbalistov prvý zápas na pôde súpera.

24.03.2019 05:00
SR futbal SR Liga národov Slovensko Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík.
debata

V nedeľu popoludní o 15.00 (v dejisku zápasu bude o hodinu menej) nastúpia v Cardiffe proti Walesu. Súper má výhodu nielen domáceho prostredia, ale zverenci Pavla Hapala si trúfajú aj na horúcej ostrovnej pôde.

Walesania vo štvrtok nehrali a na štart v aktuálnej kvalifikácii len čakajú. Absolvovali iba prípravný súboj s Trinidadom a Tobagom, nad ktorým vyhrali v nekompletnom zložení 1:0. Zápas sa navyše uskutočnil už v stredu, takže nedeľňajší súper mal dosť priestoru na oddych, regeneráciu i prípravu na Slovensko.

Tréner Ryan Giggs, legenda Manchestru United, navyše nechal oddychovať najväčšie hviezdy Bala a Ramseyho. Vysvetlil to tým, že nechcel riskovať prípadné zranenie a stratu veľkých lídrov. Ramsey napokon proti Slovákom nenastúpi. Z hry ho vyradil nedoliečený stehenný sval.

„Teším sa na kvalifikáciu. Sme pripravení zo seba vydať všetko. Nie je žiadny dôvod, prečo by sme nemohli vyhrať skupinu,“ dodal Giggs.

„Samozrejme, pre súpera je to výhoda, bude mať viac času na prípravu. Z môjho pohľadu ho naši hráči mali na regeneráciu málo. Ale verím, že to zvládneme, dobre sa pripravíme a budeme úspešní aj vo Walese,“ verí Hapal.

Nemá príliš veľa dôvodov na zmenu víťaznej zostavy zo zápasu s Maďarskom, ale pripomenul, že na konečné rozhodnutie má ešte čas. „Uvidíme, aký bude zdravotný stav hráčov po prvom stretnutí, či sa neobjavia nejaké nečakané problémy. O zložení mužstva sa rozhodnem až pred zápasom,“ vysvetlil český tréner slovenského výberu.

Väčšina slovenských reprezentantov očakáva najmä náročný fyzický zápas, v ktorom bude ešte viac súbojov a stretov ako naposledy proti Maďarom. Prvé dva vzájomné kvalifikačné zápasy s Walesom sa uskutočnili dávnejšie a zo súčasného kádra si 12. septembra 2007 v Trnave zahral len Marek Hamšík.

Slováci hostili rivala z Maďarska Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Slovenska pred zápasom s Maďarskom.

Smerodajnejšie o pomere síl vypovedá stretnutie na francúzskom šampionáte pred necelými troma rokmi.

Skóre otváral Bale, po hodine hry vyrovnal striedajúci Duda (na ihrisku bol len minútu), ale výhru súpera zabezpečil desať minút pred koncom Robson-Kanu. Na tento zápas si Slováci ešte dobre pamätajú. Zo súčasného tímu si v ňom zahrali ôsmi.

Walesania tým odštartovali úspešnú cestu, ktorá sa skončila až v semifinále ME prehrou 0:2 s budúcimi šampiónmi Portugalčanmi.

Kvalifikácia ME 2020

Wales – Slovensko (Cardiff, 15.00 h)
Predpokladaná zostava Slovenska: Dúbravka – Pekarík, Škriniar, Vavro, Hancko – Lobotka – Mak, Kucka, Hamšík, Rusnák – Duda.

Bale bol vždy pri tom

Slovensko a Wales sa stretli doteraz tri razy a vždy išlo o ostré zápasy o body. Najprv v divokej kvalifikácii ME 2008 vyhrali Slováci v Cardiffe 5:1, ale v odvete v Trnave podľahli 2:5. Oba tímy narazili na seba aj na ME 2016 a tam sa v základnej B-skupine tešil súper – zvíťazil 2:1. Pri všetkých týchto stretnutiach bol hviezdny útočník Gareth Bale z Realu Madrid. V prvom zápase pred vyše 12 rokmi strelil ako 17-ročný svoj prvý reprezentačný gól do Čontofalského bránky.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #waleskí futbalisti