Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Jurkemik o hre reprezentantov: Na prechádzku domov chodiť nemusia

Bývalí tréneri slovenskej futbalovej reprezentácie Ladislav Jurkemik (65) a Ján Kocian (60) sa zhodli, že novým mužom na trénerskej lavičke národného tímu by sa mohol stať Adrián Guľa. Oboch prekvapilo, že doterajší kouč Ján Kozák sa svojho postu po vyše piatich rokoch vzdal.

17.10.2018 05:00
Ladislav Jurkemik Foto: ,
Ladislav Jurkemik.
debata (42)

V kluboch by si to nedovolili

Majster Európy z roku 1976 Ladislav Jurkemik bol kritický k výkonu Slovákov v zápase Ligy národov proti Česku.

„Z ich strany to bola len prechádzka, hra bez nasadenia a tempa. Na to ani domov nemusia chodiť, nestačí, keď prídu len na návštevu. Neukázali prístup, ani bojovnosť, akú fanúšik čaká. Keď chcú byť úspešní, musia začať behať,“ domnieva sa Jurkemik a dodáva, že toto bol podľa neho aj dôvod Kozákovho odstúpenia.

Vystúpenie slovenského tímu považuje za nevyužitú príležitosť. „Bol plný štadión, to by si mali hráči viac vážiť. Keby takto hrali v kluboch, pošlú ich hneď domov. Tam by si to nedovolili,“ pokračoval bývalý reprezentant, ktorý viedol slovenskú reprezentáciu pred pätnástimi rokmi.

Problémom podľa neho bolo, že pred zápasom mnohí, vrátane väčšiny médií, pasovali Slovákov za jasných favoritov. „Hráči tomu podľahli, mysleli si, že bez nasadenia, dôrazu, pohybu vybojujú víťazstvo. Súperi boli neistí, dlho som nevidel také slabé české mužstvo, ale nevyužili sme to. Stačilo, keď po prestávke prišiel na ihrisko Weiss, trochu začal behať, obišiel jedného-dvoch hráčov a hneď bola z toho trma-vrma.“

Jurkemik: Jano Kozák zmäkol

Jurkemik bol spoluhráčom Jána Kozáka, spolu patrili k oporám československej reprezentácie, ktorá na európskom šampionáte v Taliansku získala bronz. Jeho reakcia po zápase s Českom ho prekvapila.

„Myslím si, že mal zostať a práve teraz pripomenuť niektorým hráčom, že ak budú mať takýto prístup, nemajú v mužstve miesto. Mal jednoducho zakročiť. Jano trošku zmäkol. Začal tvrdo, ale potom hráčov príliš chválil, čo nebolo dobré.“ Potom ešte doplnil: „Je škoda, že odišiel. Po Weissovi sme vyštvali ďalšieho kvalitného trénera.“

Zápas Ligy národov Slovensko - Česko Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Choreografia slovenských fanúšikov pred zápasom...

Na zápase v Trnave stretol aj trénera Pavla Hapala. „Pýtal som sa ho, čo robí a prezradil mi, že strihá kvety v záhrade. Jeho skúsenosti a prácu by sme mohli využiť, hoci ja sa prikláňam k tomu, aby áčko viedol slovenský tréner, aby sme investovali do našich odborníkov.“

Jurkemik by teraz urobil trénerskú rošádu. „Hapala by som posadil na lavičku dvadsaťjednotky a Guľu posunul do áčka, hoci viesť klub, kde dosiahol nejaké úspechy a reprezentáciu sú dve rôzne veci. Je však čas, aby dostal šancu a ukázal, či na to má. Ak nie, príde niekto iný,“ uzavrel Jurkemik.

Kocian: Remíza by bola spravodlivejšia

Ján Kocian, ktorý končil v reprezentácii pred vyše desiatimi rokmi, zažil ešte v mužstve niektorých súčasných hráčov, bol to dokonca on, ktorý im dal šancu, za jeho éry napríklad debutoval Marek Hamšík.

V hodnotení Slovákov nebol taký prísny ako Jurkemik. „Je mi ľúto, čo sa odohralo v zápase i po ňom. Myslím si, že prehra bola krutá, spravodlivejšia i objektívnejšia by bola minimálne remíza. V zápase bol po prestávke úsek, v ktorom sme boli jasne lepší, ale práve vtedy sme inkasovali. Stratili sme body a aj reprezentačného trénera. Futbal bol k nám tentoraz krutý.“ Kocian sa domnieva, že slovenská reprezentácia má na viac, ako ukazujú posledné výsledky a jej postavenie v skupine Ligy národov.

Máj 2008. Tréner Ján Kocian počas prípravného... Foto: SITA/AP, Joerg Sarbach
Ján Kocian Máj 2008. Tréner Ján Kocian počas prípravného zápasu Slovensko - Turecko.

„Česi hrali, čo som od nich očakával. Mali z nás rešpekt, ale boli nepríjemní a kompaktní v defenzíve, v prvom polčase nás do ničoho nepustili, nemali sme nijaké šance. Bolo to o dobrej organizácii českej obrany a proti nej potom aj slovenská hra vyznela dosť kostrbato,“ hodnotil Kocian.

Tlak na trénera je obrovský

Kozákov odchod ho zaskočil, ale dodáva, že je príliš ďaleko od diania v tíme, nepozná všetky okolnosti a ťažko sa mu situácia hodnotí.

„Pokiaľ viem, nik z nás nepozná presne jeho pohnútky, ktoré ho viedli k radikálnemu rozhodnutiu. Sám najlepšie vedel, prečo to robí. Nám neostáva nič iné, len to akceptovať a poďakovať mu za všetko, čo odviedol v prospech reprezentácie,“ zdôraznil Kocian.

Ján Kozák na reprezentačnej lavičke. Foto: SITA, Martin Medňanský
Slovensko, Slovinsko, futbal Ján Kozák na reprezentačnej lavičke.

Aj on ako tréner reprezentantov zažil veľký tlak. „Možno som mal viac šťastia, že pred vyše desiatimi rokmi neboli sociálne siete také rozšírené a silné. Ja som zažil iný tlak – vo výkonnom výbore boli ľudia, ktorí zastupovali rôzne skupiny a presadzovali svoje záujmy. Nebrali do úvahy fakt, že reprezentácia sa vtedy budovala a mali sme iné priority, položili sme základy mužstva, čo sa prejavilo v nasledujúcich rokoch. Vždy však rozhodujú najmä výsledky, nimi sa stále meria aj práca trénera. Mne a v poslednom čase aj trénerovi Kozákovi chýbali, to spôsobilo veľký tlak.“

Pripomína, že ho denne zažívajú aj kluboví tréneri. „Ale v reprezentácii je to takpovediac tlak celonárodný, čo je vždy ešte zložitejšie a ťažšie,“ dodal.

Krok do neznáma by bola chyba

Aj Kocian registruje mená kandidátov, ktorí by mohli nastúpiť na uvoľnený post. „Podľa mňa sa stane trénerom áčka Aďo Guľa,“ vraví. „Momentálne vedie tím do 21 rokov a odtiaľ môže byť prirodzený krôčik do prvej reprezentácie. Guľa pôsobí v štruktúrach zväzu, jeho prechod na vyššiu funkciu by bol najjednodnuchší, čo sa týka technických otázok, ale podľa mňa aj správny.“

Nepovažoval by za dobré, ak by sa vedenie zväzu rozhodlo pre krok do neznáma.

„Mali by sme vybrať trénera, ktorý pozná mentalitu hráčov a už s viacerými z nich aj spolupracoval. Tieto predpoklady spĺňa Guľa a aj Pavel Hapal. Obaja vedia pracovať s mladými futbalistami, už to viackrát dokázali a mohli by plniť úlohu, ktorá sa teraz očakáva – potrebujeme oživenie kádra. Ale ako som povedal – mojím favoritom je Guľa,“ potvrdil Kocian.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Ján Kocian #Ladislav Jurkemik #slovenskí futbalisti