Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Na Malte čaká trojbodová úloha. Nebude to ľahké, vraví Kozák

Slovenskí futbaloví reprezentanti odštartujú rok v nedeľu večer na Malte. Čaká ich trojbodová úloha. Ak chcú naďalej žiť v boji o Rusko, zaváhanie u outsidera si nemôžu dovoliť.

26.03.2017 08:06
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák na tréningu slovenskej reprezentácie.
debata (2)

V F-skupine kvalifikácie majstrovstiev sveta 2018 má Malta na bodovom konte nulu a doteraz strelila len jediný gól. Slováci sa s ňou stretli doteraz šesťkrát a päťkrát vyhrali, raz remizovali (skóre 15:2). Napriek tomu nik zo slovenskej výpravy, ktorá odletí na ostrov v Stredozemnom mori v sobotu predpoludním, neráta s jednoduchým stretnutím. „Verejnosť je nastavená na ľahký zápas, ale ja taký neočakávam,“ zdôrazňuje tréner Ján Kozák.

Malta je náladový súper. Dokáže potrápiť aj najväčších favoritov, ale inokedy rýchlo rezignovať. Ukázala to už aj v aktuálnej kvalifikácii, keď podľahla Škótom 1:5 a štyri góly inkasovala za 25 minút, ale Slovinsko u nej vyhralo horko-ťažko 1:0.

„Malta urobila herný pokrok. So Slovinskom mala za stavu 0:0 dve veľké šance, ale ich nevyužila a potom inkasovala,“ pripomína Kozák. Podľa neho je viac ako výkon Malty dôležitý prístup jeho zverencov. „Bude to zápas o nás, ako k nemu pristúpime, ako sa naň pripravíme a skoncentrujeme. Dôležité bude, aby sme od prvej minúty išli jasne za tým, po čom všetci túžime. To znamená za víťazstvom,“ pokračoval.

Slováci zbabrali úvod kvalifikácie, dva razy prehrali s najväčšími súpermi v boji o postup (Slovinskom i Anglickom). V závere jesene však dve hladké výhry (Škótsko a Litva) priniesli do tímu lepšiu náladu. Tento obrat však musí potvrdiť v jarnom pokračovaní kvalifikácie.

„Keď chceme mať situáciu v skupine pod kontrolou, potrebujeme vyhrať. A vyhrávať v dnešnom futbale nie je jednoduché. Urobíme však všetko pre to, aby sme boli úspešní,“ sľúbil slovenský tréner.

Kozák prišiel v 24-člennom kádri o dvoch hráčov. Už pred pár dňami oželel neúčasť zraneného Lobotku a v piatok sa potvrdilo, že k dispozícii nebude ani skúsený Ján Ďurica. V strede obrany by ho mohol nahradiť Milan Škriniar, Norbert Gyömbér alebo Kornel Saláta. Ani malťanský kouč Pietro Ghedin nemá k dispozícii všetkých hráčov. Pripravuje sa na Slovensko s dvadsiatkou futbalistov. Sú v nej zväčša hráči z domácich klubov a len štyria legionári: obrancovia Zach Muscat z Arezza Calcio a Sam Magri z Doveru Athletic, stredopoliar Luke Gambin z Lutonu Town a útočník André Schem­bri z Boavisty Porto. S výnimkou posledného z nich, ktorý pôsobí v najvyššej súťaži, ostatní sú členmi tímov nižších líg.

Kozák už viedol mužstvo proti Malte, ale bolo to v prípravnom stretnutí. V generálke na kvalifikáciu ME 2016, 4. septembra 2014, Slovensko vyhralo v Žiline 1:0, keď jediný gól strelil tesne pred prestávkou Adam Nemec. Bol to jeho prvý zásah v reprezentačnom drese. V aktuálnom kádri je až jedenásť hráčov, ktorí vtedy v zápase nastúpili.

Malta vyhrala naposledy pred štyrmi rokmi
Malta naposledy vybojovala víťazstvo v kvalifikačnom zápase pred takmer štyrmi rokmi. V boji o MS 2014 zdolala Arménsko na jeho pôde 1:0 (7. júna 2013). Jediný gól strelil Michael Mifsud. Je aj v aktuálnom kádri a spolu s ním aj ďalší štyria hráči, ktorí si vo víťaznom zápase zahrali. Odvtedy Malta nastúpila na 18 zápasov v troch kvalifikáciách. V úspešnom súboji sedel na lavičke súčasný taliansky kouč Pietro Ghedin, maltský výber vedie päť rokov.

Malta – Slovensko

Kvalifikácia MS 2018, F-skupina. Nedeľa, 26. marca, výkop o 20.45, štadión Ta' Qali, Valletta. Priamy prenos RTVS. Rozhodujú tureckí rozhodcovia, hlavný Ali Palabiyik.
Predpokladaná zostava Slovenska: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hubočan – Gyömbér, Kucka – Weiss, Hamšík, Mak – Nemec.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia