Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci z Ruska si na Maltu pamätajú. Vedia, že ich trápila

Počet slovenských futbalových reprezentantov v Rusku sa rozrástol. K Róbertovi Makovi, ktorý zamieril na východ vlani v lete, pribudli Norbert Gyömbér a Michal Ďuriš.

24.03.2017 11:00
Norbert Gyömbér Foto: ,
Norbert Gyömbér.
debata

Prvý sa stal hráčom Tereku Groznyj a druhý FK Orenburg. Slováci v Rusku tvoria aktuálne najpočetnejšiu skupinu v Kozákovom výbere spolu s trojicou hráčov z Česka, Talianska a Turecka.

Gyömbér si v Groznom vybral spev

Je hráčom AS Rím, hosťoval v Pescare, ale minulý mesiac zmenil miesto hosťovania a na štyri mesiace sa upísal Tereku Groznyj.

V Pescare bolo dusno, mužstvo sa ocitlo na dne tabuľky talianskej ligy. Norbert Gyömbér však popiera, že jeho odchod bol dramatický, ako uvádzali niektoré talianske zdroje. Podľa nich mal konflikt so spoluhráčmi. „To je nezmysel, so spoluhráčmi som nemal nijaké problémy. Trochu som sa pochytil s trénerom, ale ani to sa nedá nazvať sporom, možno výmenou názorov,“ vysvetlil 24-ročný rodák z Revúcej.

Tvrdí, že už sa na neho pár ruských slovíčok nalepilo, ale potrebuje tlmočníka, aby rozumel, čo od neho žiadajú. Svet obletelo aj video, na ktorom na tréningu spieva spoluhráčom pieseň Elánu Voda, čo ma drží nad vodou. „V Rusku je to zvykom. Keď príde do tímu nový hráč, môže si vybrať, buď spieva alebo tancuje. Vybral som si spev, ale neviem, či som urobil dobre…“ usmieval sa. V Groznom bola donedávna horúca, nepokojná pôda, na ktorej sa aj bojovalo a strieľalo. Nič také teraz nezažil. „Je to celkom pekné mesto, stále rastie. Spoluhráči mi vraveli, že nejaké incidenty sa tam odohrali naposledy pred dvoma rokmi. Dúfam, že sa nič podobné nezopakuje, ale nielen v Groznom, ale nikde na svete,“ vyslovil želanie Gyömbér .

Mužstvo pláva v pokojných vodách stredu tabuľky, patrí mu aktuálne 8. miesto. V novom prostredí má za sebou tri zápasy, ale výhry, ba ani gólu, sa ešte nedočkal. V prvom ešte nenastúpil (s Ufou 0:1), prišiel len dva dni pred ním, ale v Rostove (0:0) a uplynulú nedeľu s CSKA (0:1) už odohral plný počet minút.

„Mužstvo odohralo veľmi dobré stretnutia, najmä s CSKA, bol som jeho úrovňou príjemne prekvapený. Nehral som na poste stopéra, ale defenzívneho stredopoliara,“ priblížil. Terek znesie aj porovnanie s talianskymi podmienkami. „Nie s AS Rím, to je svetový veľkoklub, ale v Groznom sú lepšie podmienky ako v Pescare, krajší štadión i tréningové centrum.“

Najväčší rozdiel medzi talianskou a ruskou ligou vidí v taktike. „V Rusku vám toľko nemotajú hlavu taktickými pokynmi. V Taliansku je liga možno o niečo kvalitnejšia, ale aj v ruskej je množstvo výborných hráčov,“ upresnil.

V nedeľu čaká slovenskú reprezentáciu kvalifikácia na Malte. „Nepôjdeme tam s tým, že musíme vyhrať. Futbal hráme pre radosť a chceme zvíťaziť. Vyslovení outsideri už neexistujú, možno len na papieri, na ihrisku to bude niečo iné,“ naznačil Gyömbér.

Pred dva a pol rokom nastúpil v príprave proti Malte v Žiline. „Vyhrali sme 1:0, ale nebolo to jednoduché. Celý čas sme tvorili, hrali do plných. Teraz to bude podľa mňa iný súboj.“

Ďuriš vymenil boj o titul za boj o záchranu

Útočník Michal Ďuriš po šiestich rokoch opustil Viktoriu Plzeň, v ktorej drese sa stal v minulej sezóne najlepším strelcom tímu.

Cítil, že po dlhom čase potrebuje zmenu, strácal miesto v základe. Zamieril do ruského Orenburgu. V praxi to znamenalo, že vymenil boj o titul za boj o záchranu. Ruská ponuka však bola lákavá, s novým klubom podpísal dvaapolročnú zmluvu. Jeho nový tím je v aktuálnej tabuľke na 13. mieste, čaká ho ťažký boj o udržanie medzi ruskou elitou.

V Orenburgu sa hlásil na konci januára a tvrdí, že je zatiaľ spokojný. „Problémy mi robí jediná vec – počasie. Vládne dosť veľká zima. A to mi už vraveli, že prichádza jar. Mne sa to zatiaľ veľmi nezdá. Ale na to si určite zvyknem,“ vraví 28-ročný zakončovateľ.

Michal Ďuriš. Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Michal Ďuriš Michal Ďuriš.

Pripomína, že zažíva novú situáciu, lebo nikdy doteraz nehral v kariére o záchranu. „Teraz si to skúsim a verím, že to dobre dopadne. Čo sa týka podmienok, som veľmi prekvapený, ako to v klube všetko dobre funguje,“ zdôraznil.

Ďuriš sa už tešil na reprezentačný zraz. „Po dlhej dobe sme zasa spolu, nevideli sme sa niekoľko mesiacov,“ pripomenul fakt, že reprezentácia sa v kompletnom zložení naposledy predstavila v kvalifikácii v súboji s Litvou – a to bolo ešte vlani 11. novembra.

Najbližší zápas s Maltou nepodceňuje. Aj preto, že takisto zažil prípravu s týmto súperom v roku 2014. „Pamätám si na tento súboj veľmi dobre. Náš výkon nebol ideálny, ale nakoniec všetko dobre dopadlo a vzápätí sme skvele odštartovali kvalifikáciu ME 2016 výhrou na Ukrajine. Začala sa naša úspešná cesta na šampionát do Francúzska. Verím, že aj teraz zápas zvládneme.“

Pripomína, že súčasný futbal sa nesmierne vyrovnáva. „Ale favoritom sme my, nemôžeme tvrdiť niečo iné. Ale slabé tímy už nie sú, každý môže prekvapiť a uhrať dobrý výsledok. Aj preto sa musíme dobre pripraviť. Stále je to najmä o nás a o tom, čo súperovi dovolíme. Nesmieme ho podceniť. Najlepšie by bolo dať rýchly gól, ktorý by nás upokojil a stretnutie by sme potom režírovali my. Keď teraz zvládneme zápas na Malte, budeme to mať po zlom úvode v tejto kvalifikácii zasa dobre rozohraté,“ domnieva sa Ďuriš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia