Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenskí futbalisti začínajú rok. V nedeľu ich čaká Malta

Po štyroch mesiacoch sa opäť zišli slovenskí futbaloví reprezentanti. Najbližšiu nedeľu ich čaká piata časť kvalifikácie MS 2018.

21.03.2017 09:00
Ján Kozák Foto: ,
Tréner slovenskej reprezentácie Ján Kozák.
debata

Zverenci Jána Kozáka sa predstavia na Malte, ktorá doteraz nemá zo štyroch stretnutí ani bod a strelila jediný gól.

Na pondelňajšom popoludňajšom zraze v Senci privítal tréner 21 hráčov z 24 nominovaných. Chýbali Hamšík, Lobotka a Rusnák. „Hamšík sa pripojí k tímu večer a Rusnák by mal stihnúť ešte podvečerný tréning,“ upresnil Kozák.

Najväčší otáznik visí nad Lobotkom z Nordsjaellandu. V uplynulom kole sa zranil. „Boli sme v spojení so zástupcami dánskeho klubu. Stano si podvrtol členok, ale dohral zápas. Podľa posledných informácií má natiahnutý úpon v členku. Absolvuje sériu vyšetrení v dánskej nemocnici a po nich uvidíme, či bude alebo nebude k dispozícii,“ vysvetlil Kozákov asistent Štefan Tarkovič.

Otázny zostáva aj štart Jána Ďuricu, ktorý po zranení kolena už trénuje. „Urobili sme maximum, aby sme Jana pripravili na zraz. Kondičný tréner Maťo Rusnák cestoval za ním minulý týždeň do Turecka. Do dvoch dní budeme vedieť, či bude v stave podať plnohodnotný výkon,“ doplnil Tarkovič. Pre slovenských futbalistov to bude vôbec prvé stretnutie v tomto roku. V januári sa síce zúčastnili na príprave v Spojených arabských emirátoch a odohrali aj dva zápasy, pričom prvý z nich s Ugandou mal byť oficiálny, ale nakoniec ani on, ani súboj s ligovým výberom Švédska, sa do oficiálnych štatistík neráta (v oboch mužstvo podľahlo – 1:3 s Ugandou a 0:6 so Švédmi).

V januárovom termíne nemal Kozák k dispozícii najsilnejší výber, chýbali mu legionári z popredných súťaží a základ tímu tvorili hráči zo slovenskej ligy. V kádri nie sú tentoraz nijakí nováčikovia a len dvaja hráči z domácej ligy – obrancovia Saláta zo Slovana a Holúbek zo Žiliny.

Kozák: Podľa mňa vyhrá Hamšík

Reprezentačný tím si dnes večer spestrí program účasťou na vyhlasovaní výsledkov ankety o najlepšieho futbalistu roka. Tréner Ján Kozák nehlasoval s vysvetlením, že nechce robiť v tíme poradie medzi hráčmi. „Slovenský futbal bol v roku 2016 úspešný, áčko sa predstavilo na ME vo Francúzsku, postúpilo zo skupiny, tím do 21 rokov si vybojoval účasť v záverečnom turnaji ME. Samozrejme, okruh favoritov na titul futbalista roka je jasný. Podľa mňa vyhrá Marek Hamšík,“ vyjadril sa Kozák, ktorý obhajuje prvenstvo v ankete o najlepšieho trénera roka.

Tréner povolal aj štyroch mladých hráčov Škriniara, Bera, Rusnáka a aktuálne zraneného Lobotku, ktorí by nemali v júni chýbať v slovenskom výbere do 21 rokov vo finálovom turnaji ME v Poľsku. S Maltou sa Slováci stretli naposledy pred vyše dvoma rokmi – v príprave v Žiline. Vyhrali nad ňou len tesne 1:0 gólom v závere.

„Neočakávam ľahký zápas. Malta urobila pokrok. V organizácii hry a v prechodových fázach. Má južanské typy hráčov, vedia hrať futbal. Dôležitý bude náš výkon, ako sa mužstvo pripraví a skoncentruje na stretnutie,“ zdôraznil Kozák.

Nominácia slovenských reprezentantov

Brankári: Kozáčik (Plzeň), Novota (Rapid Viedeň), Dúbravka (Liberec).
Obrancovia: Pekarík (Hertha), Škrtel (Fenerbahce), Škriniar (Sampdoria), Ďurica (Trabzonspor), Saláta (Slovan), Hubočan (Marseille), Holúbek (Žilina), Gyombér (Groznyj),Sabo (Beitar Jeruzalem).
Stredopoliari: Greguš (FC Kodaň), Hrošovský (Plzeň), Kucka (AC Miláno), Kiss (FK Haugesund), Hamšík (Neapol), Mak (Petrohrad), Weiss (Al-Gharafa), Bero (Trabzonspor), Rusnák (Salt Lake),Lobotka (Nordsjaelland). Útočníci: Ďuriš (Orenburg), Nemec (Dynamo Bukurešť).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia