Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov čaká Uganda. Tak skoro ešte nezačínali

Slovenskí futbaloví reprezentanti začínajú svoj najdlhší rok v 24-ročnej histórii samostatnej existencie. Ešte nikdy nemal ich prvý zápas roka taký skorý dátum. V nedeľu sa predstavia v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch v príprave proti Ugande. Zápas na štadióne Armed Forces bude mať výkop o 16.45.

07.01.2017 10:00
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák na tréningu slovenskej reprezentácie.
debata

S Afričanmi len piaty raz

Slovenský tím sa už piaty deň pripravuje v dejisku stretnutia, ktoré bude mať punc oficiálnosti a jeho výsledok sa zaráta aj do rebríčka FIFA. Zverenci Jána Kozáka však budú zajtra v porovnaní so súperom v nevýhode. Tréner nemá k dispozícii najsilnejší tím, chýbajú mu najlepší legionári, mužstvo je zložené najmä z hráčov najvyššej slovenskej súťaže a dopĺňa ho šesť futbalistov z českej, poľskej a nórskej ligy.

Kozák pripomína aj ďalšiu skutočnosť. „Zápas sa nehrá v ideálnom termíne, hráči nie sú po dovolenkách v plnej záťaži,“ zdôraznil na zraze. Súper je naopak v závere prípravy na vrchol sezóny – o týždeň štartuje Africký pohár národov v Gabone, kde sa v D-skupine stretne s Ghanou, Egyptom a Mali.

Zaujímavosťou je, že Slovensko sa s africkým súperom stretáva len výnimočne. Doteraz narazilo na tím z čierneho kontinentu iba štyri raz, hoci počet medzištátnych zápasov sa blíži k číslu 250. Mimochodom, ešte ani raz ho nezdolalo (dve prehry, dve remízy). S Ugandou čaká mužstvo historická premiéra.

Súper sa chystá na šampionát

Tréner pripomína, že v súčasnosti nie je problém získať o nijakom súperovi dosť informácii.

„Je dobré, že hráme práve s takýmto súperom, môžeme si s ním zmerať sily. Pre našich hráčov to bude výborná škola a skúsenosť. Nastúpia proti tímu, ktorý má veľa dobrých hráčov a uplatňujú iný spôsob hry. Naši sa budú môcť otestovať. Bude to pre nich vážna skúška,“ domnieva sa slovenský kouč.

Keďže má zajtrajší súboj prívlastok oficiálny, slovenskí futbalisti si pripíšu štart do štatistík a preto to bude deň mnohých slovenských reprezentačných premiér. Dá sa očakávať, že Kozák vyberie najsilnejšiu možnú zostavu z hráčov, ktorých má aktuálne k dispozícii.

Uganda pred troma dňami v príprave podľahla Tunisku 0:2, ale jej tréner, Srb Mijutin Sredojevič, nechal niektoré opory sedieť na lavičke, chcel ešte vidieť v akcii kandidátov do tímu na kontinentálny šampionát. Proti Slovákom si budú chcieť jeho hráči dvihnúť náladu pred štartom podujatia.

Slovensko o 47 miest vyššie

V ugandskom kádri majú prevahu legionári (ôsmi hráči sú z domácej súťaže), ale len štyria pôsobia v Európe, väčšina hrá v ligách iných afrických krajín. Vo svetovom rebríčku FIFA patrí Ugande až 72. miesto, Slováci sú podstatne vyššie, na 25. priečke, čo však vzhľadom na to, že Kozákov výber nebude v najsilnejšom zložení, nemá podstatný význam.

Slovenský tréner má k dispozícii dovedna 23 hráčov a naplno už trénujú aj Holúbek a Králik, ktorí mali po príchode na zraz do Senca zvýšenú teplotu a s ostatnými sa prvé dva dni nepripravovali. V novembri minulého roka sa v zápase s Rakúskom objavili zo súčasného kádra len dvaja hráči – brankár Dúbravka a obranca Holúbek.

Slovenskí reprezentanti sa najbližší štvrtok ešte stretnú so Švédskom, ale to už nebude oficiálny medzištátny zápas, ale len stretnutie ligových výberov. V dvoch dueloch v Abú Zabí dostanú šancu všetci hráči.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia