Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák dobieha Weissa. Bude novým rekordérom

Ján Kozák sa stane už čoskoro rekordérom v ére samostatnosti. V stretnutí v Rakúsku viedol slovenskú reprezentáciu v 39. zápase a doťahuje sa na Vladimíra Weissa. Ten sedel na reprezentačnej lavičke v 40 zápasoch. Kozák by sa mu mal vyrovnať 26. marca 2017, keď čaká Slovensko najbližší duel - kvalifikácia MS 2018 na Malte.

19.11.2016 09:00
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák na zraze futbalovej reprezentácie.
debata (3)

Najdlhšie slúžiaci tréner

Kozák, ktorý oficiálne vedie reprezentáciu od 2. júla 2013, nebude musieť čakať ani na najbližšie stretnutie a vyšvihne sa na čelo trénerského rebríčka, v ktorom figuruje desať mien reprezentačných koučov. V zimnej prestávke sa stane najdlhšie slúžiacim trénerom národného tímu. Minulý mesiac preskočil druhého v poradí Jozefa Jankecha, teraz je pred ním už iba Weiss.

Ten oficiálne viedol mužstvo tri roky, šesť mesiacov a dvadsaťštyri dní (7. 7. 2008 – 31. 1. 2012). A stal sa prvým koučom, ktorý sa prebojoval s mužstvom na veľký šampionát (MS 2010). Kozák to dokázal šesť rokov po ňom (ME 2016). A 26. januára dobehne Weissa aj v dĺžke pôsobenia vo funkcii reprezentačného trénera.

Kozák jeden primát aktuálne drží. Výsledkovo je najúspešnejším slovenským koučom v samostatnej ére. Má vysoko plusovú bilanciu, vybojoval s mužstvom 21 víťazstiev a len 9-krát prehral (deväť remíz), aj skóre je pozitívne 57:32.

Okrem Kozáka má plusovú bilanciu na reprezentačnej lavičke už len Jankech. Aj on má na konte viac víťazstiev ako prehier (18 – 6 – 10), hoci výraznejší úspech s mužstvom nevybojoval.

Úspechom postup do osemfinále ME

Kozákova bilancia mohla byť aj lepšia, ale výsledkovo má za sebou svoj najhorší reprezentačný rok. Mužstvo sa síce predstavilo na finálovom turnaji majstrovstiev Európy vo Francúzsku, ale tento postup bol úspechom už predchádzajúceho obdobia. Najmä rok 2014 bol excelentný a, žiaľ, zdá sa, že neopakovateľný.

V roku 2016 si pripísalo mužstvo štyri prehry, viac ako v dvoch predchádzajúcich rokoch dovedna (1+2). Pravda, aktuálny rok bol nielen náročný, ale aj najdlhší – s rekordným počtom štrnástich zápasov (rovnaký počet ich odohralo mužstvo aj v roku 1999). Proti Kozákovým zverencom stáli silné tímy, ale slabé neboli ani tie, ktoré im skrížili cestu v predchádzajúcich sezónach, keď narazili na Španielsko, Ukrajinu, Švajčiarsko…

Na šampionáte vo Francúzsku postúpili slovenskí futbalisti zo základnej skupiny do osemfinále, čo bol jednoznačný úspech, hoci vyhrali len jediný zápas zo štyroch. Nielen výsledok, ale aj výkon s Ruskom znesie aj prísnejšie kritériá. V zápase s Anglickom padli síce Slováci do hlbokej defenzívy, ale účelovo vybojovali to, čo potrebovali – bod, ktorý ich posunul medzi šestnásť najlepších tímov v Európe.

Prehry, kauzy, aféry

Druhá polovica roka priniesla rozpačitý vstup do kvalifikácie MS 2018. V zápase s Anglickom stratili zverenci Jána Kozáka bod z poslednej akcie zápasu, chýbali sekundy a teraz by mali lepšiu východiskovú pozíciu. Niekoľko týždňov predtým im ukázali cestu malí Islanďania, keď Angličanov poslali domov v osemfinále ME.

Ani pre Kozákov tím to nemusel byť neprekonateľný súper. „Hráči podali obetavý výkon, hrali 35 minút o jedného menej proti silnému Anglicku, vzdorovali až do konca,“ hodnotil tréner. To platí, problémom bolo, že sa do tejto situácie dostali. Po Škrtelovom skrate si Slováci už ani neškrtli a napokon neodolali tlaku súpera, ktorého presilovka postavila na nohy. Ani v plnom počte neboli Slováci nebezpeční a Hartovu bránku netrafili. Kapitán im nielen podkúril v súboji s Anglickom, ale potom chýbal aj v Slovinsku, kde podali bezduchý výkon.

Keď sa prehráva, vždy je všetko ťažšie. Na atmosfére sa podpisovali aj kauzy, Stochove vyradenie z tímu po konflikte s trénerom na ceste z Francúzska, verejné komentovanie nominácie skúsenými hráčmi, čo trénera minimálne nemilo prekvapilo, Weissove naťahovačky s políciou, celonárodná rozprava o zvyšovaní prémií reprezentantov za účasť v tíme…

Kováčik: Poškodzujeme sami seba

Všetky tieto okolnosti ovplyvnili pohľad verejnosti na reprezentáciu. V lete bol trnavský štadión vypredaný, na záver roka poloprázdny. Tréner Kozák sa zastal mužstva, tvrdí, že hráči robia maximum, v každom zápase sa rozdali, ale súčasný stav ovplyvnili médiá, ktoré neutvárajú priaznivú atmosféru.

Niektoré opory už dlhšie so zástupcami médií nekomunikujú. Je to ich slobodné rozhodnutie, nik ich nechce a ani nebude nútiť. Sami sa tým pripravujú o možnosť komunikácie so svojimi fanúšikmi, širšou verejnosťou, čo sa v dlhodobejšom časovom úseku prejavuje.

Situácia, ktorá sa utvorila okolo reprezentácie v závere roka, netešila ani šéfa slovenského futbalového zväzu Jána Kováčika. „Päť rokov sme spoločne pracovali na tom, aby nám ľudia verili, aby začali chodiť na štadióny, aby boli s nami. Uverili nám politici, ktorí nám poskytli finančné prostriedky na výstavbu a rekonštrukciu štadiónov. Mali sme trojmesačný vládny audit, ktorý dopadol excelentne, nebolo spochybnené ani jedno euro. A keď nás nik nemôže spochybniť zvonku, tak si to urobíme sami zvnútra. Poškodzujeme sami seba, slovenský futbal. Musíme urobiť maximum, aby sme zasa získali dôveru. Výsledkami a postojmi,“ vyjadril sa Kováčik.

Bilanciu otočili dve výhry

Päť víťazstiev, päť remíz a štyri prehry, skóre 18:12. Taká je konečná bilancia tohto roka slovenských futbalových reprezentantov. Dosť sa v ňom natrápili, v siedmich zápasoch nedali gól, neprekonali súperovho brankára bezmála sedem hodín, čím utvorili nelichotivý rekord v histórii samostatného slovenského futbalu.

Celkový dojem vylepšili dva kvalifikačné zápasy v závere – so Škótskom (3:0) a Litvou (4:0). Slováci zabrali a sú opäť v hre – zatiaľ aspoň o baráž. Odvrátili hroziacu nepriaznivú bilanciu a siedmimi gólmi zmenili dovtedy pasívne skóre (11:12).

Aj Kozákovi sa hodnotilo lepšie, hoci mužstvo bude musieť stratu z úvodu kvalifikácie ešte krvopotne doháňať a na budúci rok si nemôže dovoliť nijaké dramatické straty.

„Po zlom začiatku a dvoch prehrách to vyzeralo, že boj o šampionát v Rusku sa pre nás predčasne skončí. Ale po dvoch víťazstvách sme sa dostali do lepšej pozície. Jeden-dva body mi chýbajú k tomu, aby som bol spokojný,“ vyhlásil tréner reprezentácie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák #Vladimír Weiss