Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pekarík: Sme opäť v hre. Takýmito výkonmi prilákame fanúšikov

Výborný part v drese slovenskej futbalovej reprezentácie absolvoval v piatkovom večernom kvalifikačnom súboji v Trnave s Litvou (4:0) obranca Peter Pekarík, ktorý obhospodaroval pravú stranu ihriska.

12.11.2016 19:17
debata (1)
zväčšiť Peter Pekarík bojuje o loptu s dvojicou... Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
Peter Pekarík Peter Pekarík bojuje o loptu s dvojicou futbalistov Litvy.

Po neúčasti pre svalové zranenie na ľavej nohe v dvoch októbrových dueloch F-skupiny eliminácie MS 2018 proti Slovinsku (prehra 0:1) a Škótsku (víťazstvo 3:0) sa skúsený zadák nemeckého klubu Hertha BSC Berlín dal zdravotne dokopy a proti spomenutému pobaltskému súperovi opäť ukázal svoje futbalové schopnosti. Pekarík sa v 12. min výraznou mierou pričinil o vedúci gól A-tímu SR: prenikol po svojej pravej strane a ideálne naservíroval loptu na hlavu spoluhráča Adama Nemca, ktorý otvoril skóre.

„Určite ma teší prihrávka na náš úvodný presný zásah. Našťastie, ten center mi vyšiel. Adam tam bol úplne sám a trafil to výborne,“ referoval po zápase Peter Pekarík novinárom v mix zóne trnavského Štadióna Antona Malatinského.

Po presvedčivom víťazstve pred mesiacom so Škótmi zverenci trénera Jána Kozáka doslova zdemolovali aj Litovčanov a uštedrili im prvú prehru v bojoch o MS 2018 v Rusku. Najmä prvý polčas bol v podaní futbalistov Slovenska excelentný, strelili v ňom tri góly.

„Musím povedať a priznať, že s relatívne slabšími protivníkmi sme sa doteraz vždy natrápili. Aj v piatkovom stretnutí sa Litva snažila o vyšší presing. My sme hrali jednoducho, na jeden či dva dotyky. Využívali sme odkryté priestory nášho súpera na krajoch i v strede poľa, bolo ho niekedy skutočne dosť veľa. Strelili sme rýchlo dva góly, to mužstvu veľmi pomohlo a potom sa nám už hralo oveľa ľahšie. Ani za stavu 1:0 či 2:0 sme sa však nechceli zavrieť na našej polovici a iba brániť, pretože je to zradné. Súper sa môže dostať do hry jedným kontaktným gólom. Chceli sme zápas naďalej kontrolovať, utvoriť si ďalšie šance a pridať ďalšie góly. V piatok večer nám všetko vyšlo optimálne,“ hodnotil duel v trnavskej City Arene Peter Pekarík, ktorý absolvoval už 73. duel v najcennejšom dre­se.

Na súboj proti Litve sa prišlo pozrieť 9653 divákov. „Každý zápas je iný. Duel proti Litve vyšiel každému hráčovi, aj ľudia v hľadisku si prišli na svoje. Takýmito výkonmi ich určite prilákame na tribúny. I tentoraz prišli fanúšikovia v hojnom počte napriek tomu, že bolo chladno a hralo sa neskoro večer. Za to im patrí veľké poďakovanie. Ich podpora bola perfektná. Utvorili úžasnú atmosféru, za čo sme sa im odvďačili výkonom, víťazstvom a tromi bodmi do tabuľky.“

Slovensko sa po jednoznačnom triumfe posunulo v F-skupine z piateho na tretie miesto v tabuľke (bilancia po štyroch odohraných dueloch: 2 – 0 – 2, skóre 7:2), o dva body za druhé v poradí Slovinsko a o štyri za lídra klasifikácie z Anglicka. „Dosiahli sme veľmi dôležité víťazstvo, naša skupina sa opätovne zamotala. Myslím si, že sme opäť v hre. Na budúci rok v marci pocestujeme najskôr na Maltu, následnej v júni nastúpime na pôde Litvy. Keby sme z týchto dvoch zápasov pozbierali nejaké body, tak by to naozaj už vyzeralo veľmi dobre,“ vyjadril sa 30-ročný slovenský bek (nar. 30. októbra 1986). O druhé „barážové“ miesto by mali podľa doterajšieho vývoja v F-skupine zverenci kouča Jána Kozáka súperiť najmä so Slovinskom.

„To je momentálne ešte ťažko povedať. Každý jeden kvalifikačný zápas je iný a každý z našej skupiny už postrácal body. Uvidíme, ako sa to celé vyvinie. My sa musíme pozerať najmä sami na seba. Teší ma, že aj po októbrovom víťazstve so Škótskom sme to v piatok potvrdili proti Litve a vrátili sa do kvalifikácie. Všetko je otvorené,“ zdôraznil Pekarík.

Bývalý hráč Žiliny, Dubnice, nemeckého Wolfsburgu a tureckého Kayserisporu, ktorý je od roku 2012 v spomenutej Herthe Berlín, by mal absolvovať v drese slovenskej reprezentácie aj záverečný zápas v tomto kalendárnom roku. Tréner Ján Kozák sa však s ním bude na túto tému ešte rozprávať. Ako je známe, Slováci sa v utorok 15. novembra od 20.45 h predstavia na Štadióne Ernsta Happela vo Viedni v medzištátnom prípravnom stretnutí proti domácim Rakúšanom. Pri kormidelníkom národného tímu avizovanej neúčasti viacerých veľmi „vyťažených“ hráčov je tu príležitosť vyskúšať aj nových či menej skúsených futbalistov.

„Pochopiteľne, že pre trénera je tu priestor otestovať si nové veci a aj iných hráčov, ktorí si tiež zaslúžia šancu nastúpiť. Slovensko určite bude hrať v utorok v novom zložení, ale myslím si, že všetci chalani disponujú naozaj veľkou kvalitou. Zápas proti Rakúsku zoberieme vážne a pobijeme sa o dobrý výsledok,“ dodal Peter Pekarík.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Peter Pekarík #futbalová kvalifikácia MS 2018 #litovská futbalová reprezentácia