Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hamšíka teší jasný triumf, 20. gólom sa priblížil Vittekovi a Némethovi

Slovenskí futbaloví reprezentanti si v daždivom počasí bez problémov poradili v piatok večer s Litvou 4:0 a posunuli sa za Anglicko a Slovinsko z piateho na tretie miesto v F-skupine európskej časti kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018 do Ruska.

12.11.2016 07:45
Futbal, Slovensko, radosť Foto: ,
Gólová radosť slovenských futbalistov.
debata

Zverencom trénera Jána Kozáka v trnavskej City Arene vyšiel proti pobaltskému protivníkovi prvý polčas, v ktorom zásluhou Adama Nemca, Juraja Kucku a kapitána Martina Škrtela trikrát skórovali.

„Vedeli sme, že to nebude jednoduchý súper. Bolo dôležité zlomiť ten zápas čo najrýchlejšie. Myslím si, že našou aktivitou a dvoma rýchlymi gólmi v úvodnej štvrťhodine sa nám to aj podarilo. Potom to už išlo ľahšie. Celkový herný prejav z našej strany bol dobrý, možno sme v druhom polčaste trošku zvoľnili, ale za priaznivého stavu 3:0 netreba riskovať a ísť do plných. Hru sme kontrolovali. Zápas sme si užili – 4:0 je krásne víťazstvo a veľmi poteší. Ďakujeme divákom, ktorí prišli. Boli super. Verím, že aj oni mali radosť z nášho výkonu i výsledku,“ hodnotil v novinárskej mix zóne piatkový súboj v Trnave špílmacher A-tímu SR Marek Hamšík.

Oporný pilier slovenskej reprezentácie sa snažil v strede poľa rozdeľovať lopty pre spoluhráčov i zakončovať. V 86. min sa hráč talianskeho klubu SSC Neapol dočkal aj gólu a proti Litve stanovil rezultát. „Pekná akcia, super center od Dušana Šventa a našťastie som to trafil dobre. Mohol som skórovať už skôr, ešte v prvom polčase som tam mal nejaké strely, padlo to až na konci stretnutia,“ skonštatoval Hamšík, ktorý v 95. štarte strelil jubilejný 20. gól v najcennejšom dre­se.

zväčšiť Marek Hamšík v hlavičkovom súboji s Egijidusom... Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
Marek Hamšík, Egijidus Vaitkunas Marek Hamšík v hlavičkovom súboji s Egijidusom Vaitkunasom.

Viac ako on v ére novodobej samostatnosti SR zaznamenali iba Róbert Vittek (23) a Szilárd Németh (22), za tretím v klasifikácii Hamšíkom majú dvojciferný počet gólov v národnom tíme už len Marek Mintál, Miroslav Karhan (obaja po 14), Stanislav Šesták (13) a Peter Dubovský (12). „Som rád za gól proti Litve. Pomaličky sa blížim k tým najlepším strelcom, hádam ich dobehnem,“ vyjadril sa s úsmevom 29-ročný Hamšík.

Slováci v októbri na Štadióne Antona Malatinského zdolali Škótov (3:0), predtým podľahli zhodne 0:1 Slovincom v Ľubľane a pri septembrovom vstupe do tejto eliminácie aj Angličanom v Trnave. „Dve ostatné víťazstvá nad Škótskom a Litvou určite boli pre nás povinné. Sme radi, že sme vyhrali takým vysokým rozdielom. Dobre sme si to teraz rozohrali. V prvej polovici budúceho roka na nás čakajú dva duely na Malte a v Litve, kde by sme teoreticky mohli získať šesť bodov, mali by sme ich zvládnuť a vyhrať. Keď sa tak stane, všetko v našej skupine bude otvorené,“ vyjadril sa na margo vývoja v kvalifikačnej F-skupine Marek Hamšík, ktorý od trénera Jána Kozáka dostal spolu s niektorými ďalšími vyťaženými hráčmi voľno na posledné vystúpenie A-tímu SR v kalendárnom roku 2016 – utorňajší medzištátny prípravný súboj vo Viedni s domácim Rakúskom.

„Odcestujem domov a trochu si oddýchnem v rodinnom kruhu. Utorňajší duel v Rakúsku však budem určite sledovať a chalanom držať palce. Verím, že to aj tam dobre dopadne a uhráme priaznivý výsledok.“

Nemec gólom načal Litvu: Nebolo ťažké skórovať

Vo víťaznom stretnutí proti Litve bol jediným „centrálnym“ útočníkom domácich Adam Nemec, ktorého v ofenzíve výdatne podporovali krídelníci Vladimír Weiss s Róbertom Makom a zo stredu poľa špílmacher Marek Hamšík. Práve spomenutý rodák z Banskej Bystrice Nemec „načal“ v trnavskej City Arene pobaltského protivníka, keď sa presadil už v 12. min.

„Čo môžem povedať na môj presný zásah? Videl som to jednoducho ako asi všetci ostatní – prihrávka, hlava, gól. Dostal som výborný center od Pekyho (Petra Pekaríka, pozn.), nebolo až také ťažké skórovať. Teší ma každý gól, či už v reprezentácii alebo na klubovej úrovni,“ skonštatoval po stretnutí v novinárskej mix zóne Štadióna Antona Malatinského 31-ročný slovenský útočník (nar. 2. septembra 1985), ktorý si v 26. štarte pripísal ôsmy gólový zápis v najcennejšom dre­se.

zväčšiť Adam Nemec otvára skóre zápasu proti Litve. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Adam Nemec Adam Nemec otvára skóre zápasu proti Litve.

„Je dobré, že sme proti Litve strelili rýchlo dva góly. Potom to už išlo samo. Upokojili sme sa, vypracovali si ďalšie príležitosti a zaslúžene sme vyhrali 4:0. Z našej strany to bol veľmi dobrý zápas. Mali sme síce aj pár hluchých miest, ale to k tomu patrí. Hráme spolu už nejaký ten čas a teraz v Trnave to bolo vidieť aj na ihrisku. V daždivom počasí neboli podmienky na trávniku jednoduché, napriek tomu sme všetko zvládli a tri body zostali doma,“ hodnotil ďalej piatkový duel proti Litve Adam Nemec, na klubovej úrovni len od začiatku septembra útočník rumunského Dinama Bukurešť.

Slovensko poskočilo po jednoznačnom triumfe z piateho na tretie miesto v eliminačnej tabuľke „efka“, zverenci trénera Jána Kozáka majú na lídra z Anglicka štvorbodové manko, na druhé v poradí Slovinsko dvojbodový odstup. Obidve spomenuté krajiny v boji o MS 2018 tiež v piatok bodovali naplno: „Albión“ doma 3:0 v derby proti Škótsku a Slovinsko iba tesne 1:0 na pôde outsidera z Malty.

„My sa v prvom rade musíme pozerať na seba. Keď zvládneme zápasy, ktoré máme ešte pred sebou, potom sa nemusíme pozerať, kto ako hral. A dôjdeme na to druhé barážové miesto,“ vyjadril sa A. Nemec.

Na rozdiel od niektorých spoluhráčov (Hamšík, Škrtel, J. Ďurica, Kucka, Kozáčik), ktorí pre vyťaženosť od kouča Jána Kozáka avizovane dostali voľno, by mal 190 cm vysoký útočník figurovať v nominácii aj na záverečné vystúpenie „áčka“ slovenskej futbalovej reprezentácie v roku 2016 – medzištátny prípravný súboj vo Viedni proti domácemu Rakúsku. Hrá sa v utorok 15. novembra od 20.45 h na Štadióne Ernsta Happela.

„Je dobre, že v kádri sú medzi nami aj mladší chlapci, majú možnosť si zahrať. Myslím si, že Rakúsko je dobrý súper na záver tohto kalendárneho roka. Budeme sa, samozrejme, snažiť potvrdiť dobrý výkon proti Litve aj v tomto stretnutí,“ uviedol Adam Nemec a dodal: „Rakúšania sú nepríjemným súperom, boli účastníkmi majstrovstiev Európy vo Francúzsku rovnako ako my. Majú dobré, mladé, ale skúsené mužstvo. Vo Viedni sa bude hrať na peknom štadióne, je to veľmi dobrý zápas pre nás.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #slovenská futbalová reprezentácia #futbalová kvalifikácia MS 2018