Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Parádny výkon Slovákov! Litvu zdolali jednoznačne 4:0

Slovenskí futbaloví reprezentanti vybojovali vo svojom štvrtom vystúpení druhé víťazstvo v F-skupine európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska.

11.11.2016 19:48 , aktualizované: 22:42
Martin Škrtel, Juraj Kucka, Vykintas Slivka Foto: ,
Martin Škrtel oslavuje gól s Jurajom Kuckom, v popredí bezradný Vykintas Slivka.
debata (21)

V piatkovom zápase v Trnave zvíťazili presvedčivo 4:0 nad Litovčanmi. Išlo o tretí oficiálny vzájomný duel reprezentácií týchto krajín, po dvoch remízach si Slováci pripísali prvý triumf.

Zverenci trénera Jána Kozáka na Štadióne Antona Malatinského dominovali, predovšetkým v prvom polčase si utvorili viacero príležitosti a premenili štyri – v úvodnej štvrťhodine sa presadili Adam Nemec a Juraj Kucka, v 36. min skóroval kapitán Martin Škrtel. V závere pridal štvrtý presný zásah SR Marek Hamšík, pre ktorého to bol jubilejný dvadsiaty gól v najcennejšom dre­se.

Slovenskí futbalisti sa ziskom troch bodov (celkovo majú šesť) vyšvihli z predposlednej 5. priečky F-skupiny na 3. pozíciu. Tento kalendárny rok uzavrie SR utorkovým prípravným súbojom na pôde Rakúska (hrá sa vo Viedni o 20.45 h). V rámci bojov o MS sa Slováci najbližšie predstavia 26. marca 2017 na Malte.

Juraj Kucka prekonáva brankára Litvy Ernestasa... Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
Ernestas Šetkus, Juraj Kucka Juraj Kucka prekonáva brankára Litvy Ernestasa Šetkusa.

Slovensko – Litva 4:0 (3:0)

Góly: 12. A. Nemec, 15. Kucka, 36. Škrtel, 86. Hamšík, ŽK: 52. Freidgeimas (Litva), rozhodovali: Sidiropoulos – Kostaras, Dimitriadis (všetci Gréc.), 9653 divákov
Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan – Škriniar – Weiss (90. Bero), Kucka, Hamšík, Mak (84. Švento) – A. Nemec (77. M. Ďuriš)
Litva: Šetkus – Vaitkunas, Freidgeimas, Girdvainis, Andriuškevičius – Kuklys – Černych, Žulpa (33. Chvedukas), Slivka, Novikovas – Valskis (87. Ruzgis)

Slováci v predpokladanej základnej zostave od úvodného hvizdu išli za víťazstvom. V prvej desaťminútovke dvakrát pohrozil Mak, pridal sa aj Kucka. Vzápätí Kozákovi zverenci už udreli – v 12. min odcentroval z pravej strany Pekarík a Nemec hlavou otvoril skóre. O tri minúty neskôr autor prvého gólu priťukol Kuckovi a ten bombou do pravého horného rohu prekonal Šetkusa – 2:0.

Litovčania mohli ihneď znížiť, ale Pekaríkov odkop tesne minul Kozáčikovu bránku. V 34. min to skúšal Novikovas, jeho projektil išiel mimo troch žrdí. Následne mali slovenskí futbalisti výhodu štandardnej situácie, Weissov center sa dostal až k Škrtelovi, ktorý zblízka zasunul loptu do litovskej siete – 3:0. V závere prvého dejstva mal dve šance na skórovanie špílmacher Hamšík, ale neuspel.

Marek Hamšík v hlavičkovom súboji s Egijidusom... Foto: Reuters, RADOVAN STOKLASA
Marek Hamšík, Egijidus Vaitkunas Marek Hamšík v hlavičkovom súboji s Egijidusom Vaitkunasom.

O prvú strelu Litvy do priestoru slovenskej bránky sa v 50. min postaral Vaitkunas, ale Kozáčik bol pripravený. Na druhej strane odpovedal Škriniar, vystrelil tesne vedľa. Domáce mužstvo za stáleho dažďa kontrolovalo vývoj duelu a hostí nepúšťalo do príležitostí. Štvrťhodinu pred koncom v náznaku litovskej šance bol Kozáčik pri lopte skôr ako Vaitkunas.

V 81. min Slivkov prienik nezužitkoval Černych, jeho pokus zblokovala obrana SR a ani následná Chvedukasova strela sa nezmestila do bránky. Takmer 10-tisíc divákov v City Arene potešil v závere ešte Hamšík, ktorý volejom zužitkoval center striedajúceho Šventa.

Hlasy (zdroj: RTVS):

Ján Kozák (tréner SR): „Futbal sa hrá pre fanúšikov, tí praví dnes prišli a chlapci sa im odvďačili perfektným výkonom. Škoda, že nebol plný štadión, lebo chlapci stále idú naplno, hoci nie vždy sa to skončí víťazstvom. Konečne sa všetci hráči dali do poriadku, disponoval som teraz tým najlepším, čo Slovensko má – a výsledkom bol perfektný výkon. Keď to všetko do seba zapadne, utvorí sa prajná atmosféra, chlapci ukážu kvalitu, ktorú majú. Máme to všetko vo svojich rukách. Anglicko je topfavorit, ostatné mužstvá bojujúce o postup sú na našej úrovni.“

Martin Škrtel (kapitán SR): „Prvý polčas bol z našej strany na jednotku, strelili sme tri góly a Litovčanov sme do ničoho nepustili. Pochybovačom, čo tvrdili, že mužstvo je rozvrátené, sme zavreli ústa. Nepamätám si na môj posledný gól v reprezentácii, ale dúfam, že nebol posledný. Musíme v zostávajúcom priebehu kvalifikácie získať čo najviac bodov. Ukázali sme, že máme silu, nič nie je stratené.“

Vladimír Weiss (krídelník SR): „Som veľmi rád, že sme zvládli povinnú jazdu. Vedeli sme, že chceme streliť rýchly gól, čo sa nám aj podarilo. Náš výkon v prvom polčase bol na jednotku. Po zmene strán to pre kvalitu trávnika na mojej strane nebolo jednoduché. Snažil som sa to užiť si a som rád, že sme získali tri body. Stále to máme vo svojich rukách a urobíme všetko, aby sme sa kvalifikovali na šampionát.“

Adam Nemec (útočník SR): „Zaslúžene sme získali tri body, bol to výborný zápas pre nás aj fanúšikov. Priniesol veľa gólov, šancí, tak nejako by to malo vyzerať. Hralo sa mi dobre, hoci terén bol ťažší, ale zvládli sme to a potrebné tri body zostali doma. Viesť 3:0 po polčase proti nepríjemnej Litve je výborné. Teší ma každý gól – v reprezentácii aj klube.“

Zápas sledujeme online

89. Z ihriska odchádza Vladimír Weiss, diváci mu tlieskajú. Nahradil ho Matúš Bero.
86. Švento poslal nádherný center na Hamšíka, ktorý z voleja zvyšuje na 4:0.
84. Roba Maka strieda Dušan Švento. Mak patril na ohrisku medzi najlepších Slovákov.
81. Tak pred koncom mali veľkú šanci aj Litovci. Slivkovu strelu však zblokoval Ďurica.
77. Adama Nemca nahradil na ihrisku útočník Viktorie Plzeň Michal Ďuriš.
70. Angličania vedú nad Škótmi 3:0, Slovinsko na Malte 1:0.
62. Slováci mohli do týchto chvíľ dať aj viac gólov. Tentoraz ho mal na kopačke Ďurica, ktorému pekne priťukol Mak. Obrancovi však nevyšiel krok.
53. Škriniar mohol korunova%t svoj dobrý výkon. Jeho prízemná delovka tesne minula bránku.
50. Litovčan Vaitkunas vyslal prvú strelu hostí medzi žrde. Kozáčik bol pozorný.
48. Slováci pokračujú vo veľkom tlaku. Weiss opäť krásnym centrom hľadal Hamšíka, ten osamotený pred brankárom hostí na loptu nedosiahol.
46. Začal sa druhý polčas.
45. Exibícia pred koncom polčasu, Slováci mali opäť niekoľko možností zvýšiť skóre. Skončil sa prvý polčas.
41. Hamšík mal na nohe ďalší gól, jeho strelu Šetkus ani nevie ako vyrazil.
36. Slováci zahrávali štandardnú situáciu, po Weissovom centri si na zadnú tyč nabehol Škrtel a nohou zvýšil na 3:0
34. O sebe dal vedieť konečne aj súper. Novikovas mieril z 35 metrov tesne nad Kozáčikovu bránku.
26. Tlak našich neustáva, evidentne chcú pridať aj ďalšie góly. Aktívni je predovšetkým Mak.
20. Slováci sú pri chuti. Tentoraz Hamšík vyplašil Šetkusa strelou z 25 metrov.
15. Kucka si pred šestnástkou narazil s Nemcom a následne z 20 metrov bombou trafil do pravého rohu litovsej bránky. - 2:0
12. Pekarík z pravej strany poslal prekrásny center na Nemca, ktorý hlavou prekonal litovského brankára. - 1:0

11. Weiss ukázal, že je to veľmi šikovný hráč. Na pravej strane sa pohral s obrancom, nabil Kuckovi, ale ten v dobre príležitosti mieril vysoko nad bránku.
5. Mak parádnou technickou strelou z hranice šestnástky mieril k žrdi, Šetku s námahou vyrazil. O necelú minútu útočnúk Petrohradu strieľal opäť, tentoraz mieril iba do stredu.
1. Zápas sa práve začal.

21 debata chyba