Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa doma lúčia s Litvou. Kozák cíti, že to bude dobrý zápas

Zápas má v tomto roku poradové číslo trinásť, ale slovenskí futbaloví reprezentanti si nepripúšťajú, že môže byť nešťastný. Musia ho vyhrať, ak chcú ešte bojovať o postup na svetový šampionát do Ruska.

11.11.2016 10:00
Róbert Mak, radosť Foto: ,
Radosť slovenských futbalistov. Budú sa tešiť aj proti Litve?
debata

V piatok od 20.45 vo svojom štvrtom stretnutí kvalifikácie MS 2018 privítajú na trnavskom štadióne Antona Malatinského Litvu. Čaká ich rozlúčkový zápas s domácimi fanúšikmi v tomto náročnom roku. V ňom sa v Trnave predstavili zatiaľ štyri razy a radi by nadviazali na posledný z nich, keď pred mesiacom zdolali Škótsko 3:0. V troch predchádzajúcich stretnutiach na trnavskom trávniku nevyhrali a ani neskórovali.

Litva je zdolateľný súper, hoci v aktuálnej kvalifikácii je na tom lepšie ako Slováci. V troch stretnutiach ešte neprehrala a získala päť bodov. Slovenský tréner Ján Kozák upozorňuje, že výsledky skresľujú a piatkový súper mohol mať na konte aj viac bodov.

„Súper nešťastne stratil štyri body. V domácom zápase so Slovinskom hostia strelili vyrovnávajúci gól v 93. minúte a v Škótsku inkasovala Litva gól na 1:1 minútu pred koncom po autovom vhadzovaní. Platí však aj to, že Litva bola v zápasoch dominantná len do tej miery, koľko jej súper dovolil,“ približuje Kozák.

Jeho zverenci už prehrali dva úvodné zápasy aktuálnej kvalifikácie a doma si stratu s Litvou nemôžu dovoliť. Potrebovali zdolať Škótov, čo sa im podarilo a imperatív víťazstva platí opäť. Kozák si to uvedomuje a svojmu mužstvu verí.

„Ak chceme byť úspešní, musia byť hráči stopercentne pripravení, namotivovaní, sústredení, všetko do seba musí zapadnúť. Trúfam si povedať, že vyššia kvalita je na našej strane, ale to potrebujeme potvrdiť na ihrisku. Verím, že zápas zvládneme, čo by bolo dobré pred jarným pokračovaním kvalifikácie. Rešpektujem však aj súpera, ktorý má tiež svoje ciele. Išiel výkonnostne hore a nemyslím si, že bude len brániť. Cítim, že to bude veľmi dobrý a zaujímavý zápas, teším sa naň,“ pokračoval slovenský kouč.

Papierové predpoklady v slovenský prospech potvrdzuje aj rebríček Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), v ktorom je Slovensko na 26. a Litva až na 98. mieste. Súperi sa stretli aj v predchádzajúcej kvalifikácii majstrovstiev sveta (Brazília 2014) a hoci aj v nich boli slovenskí futbalisti favoritmi, nevyhrali ani jeden zápas. Oba – vo Vilniuse i Žiline – sa skončili remízou (1:1).

Tréner Kozák má po dlhšom čase k dispozícii takmer kompletný káder. Chcel v ňom vidieť ešte Dudu, ale ten stále nie je zdravotne úplne v poriadku a v najbližších stretnutiach by nemohol zasiahnuť do hry. Zdravotné problémy mal v týždni skúsený obranca Ďurica, ktorého bolel nakopnutý a napuchnutý palec na nohe.

„Zdravotný stav hráčov sa zlepšil, ale Ďurica a Kucka absolvovali tréning s mužstvom prvý raz až v stredu, preto som zvedavý, v akom stave budú po štvrtkovom večernom tréningu,“ informoval Kozák, ktorý potvrdil, že ak budú všetci hráči v poriadku, o zložení základnej zostavy je už „na sto percent rozhodnutý“.

Slovenský tím vo štvrtok zrušil tradičný tréning na trnavskom štadióne, absolvoval ho v Senci. Večer v dejisku stretnutia trénovali len litovskí hráči. „Vzhľadom na počasie sme chceli trochu ušetriť trnavský trávnik. Boli by sme radi, keby bol v piatok v dobrom stave,“ vysvetlil Kozák.

Slovensko – Litva

Predpokladaná zostava Slovenska: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Škriniar, Kucka – Mak, Hamšík, Weiss – Nemec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #sokoli