Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stratég Kozakas či hviezda Hamšikas. V Litve majú Slovákov zmapovaných

Litovská futbalová reprezentácia v pondelok popoludní odcestovala na Slovensko, kde v piatok 11. novembra v Trnave odohrá kvalifikačný duel o postup na MS 2018 do Ruska (začiatok o 20.45 h SEČ).

07.11.2016 14:02
marek hamšík, bordeaux, tréning, slovensko Foto: ,
Marek Hamšík na tréningu.
debata (3)

Pobaltský tím v doterajšom priebehu eliminačnej F-skupiny ešte neprehral a trúfa si aj na Slovensku. Portál futbolas.lt pri tejto príležitosti urobil rozsiahlu analýzu slovenského mužstva. Keďže pre našinca je litovčina pomerne krkolomná, je zaujímavé sledovať, ako v tamojšom jazyku uvádzajú členov slovenského národného tímu.

Kouča Jána Kozáka, ktorého meno má v litovčine prepis Janas Kozakas, označili za trénerského stratéga s výraznou stopou predovšetkým v mužstvách z Košíc a blízkeho okolia. Marekas Hamšikas (Marek Hamšík, pozn.) je podľa Litovčanov najväčšou hviezdou slovenského mužstva, ktorá dokáže rozhodnúť o výsledku stretnutia predovšetkým svojimi individuálnymi schopnosťami.

„Niekto povedal, že Marek Hamšík nie je hviezda, no keď niekto odohrá v Taliansku vyše 300 zápasov a strelí viac ako 90 gólov, tak si píšte, že je to hviezda,“ cituje spomenutý portál slová litovského kouča Edgarasa Jankauskasa.

„Slovensko však má aj ďalších výborných hráčov, ktorí môžu zásluhou svojho individuálneho majstrovstva prevziať iniciatívu na trávniku. Samozrejme, víťazstvo je hlavný cieľ, ale najskôr chcem, aby sme hrali odvážne. Dosiaľ sa nám to darilo. Vieme, proti komu hráme, musíme sa veľmi zodpovedne pripraviť. Budeme čeliť silnému protivníkovi,“ citoval štyridsaťjeden­ročného rodáka z Vilniusu tesne pred odchodom na Slovensko web národnej asociácie LFF.

Jankauskas sa pristavil aj pri doterajších vystúpeniach SR: „Zápas v Slovinsku mohol dopadnúť úplne inak. Proti Škótom Slováci dominovali a dosiahli zaslúžené víťazstvo, aj keď rozdiel v skóre bol možno privysoký. Slovensko má dobrý rozvoj útoku, hrá technický futbal a hrozí po štandardných situáciách. Je to mužstvo bez výraznej slabiny s ôsmimi až desiatimi prvotriednymi hráčmi. Majú široké možnosti pri výbere tímu, môžu vymeniť päť či šesť futbalistov a úroveň ich hry neklesne.“

Jankauskas bude mať k dispozícii aj kanoniera Fiodora Černycha z poľskej Jagiellonie Bialystok. Dvadsaťpäťročný zakončovateľ strelil po jednom góle v každom z troch doterajších vystúpení Litvy v bojoch o MS 2018 – skóroval vo Vilniuse proti Slovinsku (2:2), v Škótsku (1:1) a tiež doma proti Malte (2:0).

Brankár holandského ADO Den Haag Ernestas Šetkus vyhlásil: „Myslím si, že zápas so Slovenskom bude pre nás najťažší v doterajšom priebehu kvalifikácie. Dúfam, že si rýchlo zvykneme na podmienky, ktoré tam budú panovať.“

Slováci a Litovčania si dvakrát zmerali sily aj v predchádzajúcej kvalifikácii o postup na MS (do Brazílie 2014), v oboch prípadoch sa zrodila remíza 1:1 – najskôr v septembri 2012 vo Vilniuse a následne aj v marci 2013 v Žiline. Góly SR strelili Marek Sapara a Martin Jakubko. „Nevenoval by som tomu príliš veľkú pozornosť, bolo to pred niekoľkými rokmi. Samozrejme, boli to pozitívne výsledky, ale každá séria sa raz skončí,“ uzavrel Edgaras Jankauskas.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #litovská futbalová reprezentácia